On a mission

Het duurt nog een dikke drie maanden voor Dubbelspel verschijnt, maar de afgelopen weken begon ik toch lichtelijk onrustig te worden. Drie maanden zijn natuurlijk zo om, dus waarschijnlijk sta ik met dat boek in mijn handen voor ik het goed en wel in de gaten heb. Vandaar dat ik al aan het brainstormen ben geslagen voor een goeie locatie om mijn kindje aan de wereld te presenteren. Mijn eerste boekpresentatie, whoo!

Van Hedda begreep ik dat boekpresentaties vaak bij een boekhandel gehouden worden, om de eenvoudige reden dat de aanwezigen dan meteen het boek kunnen aanschaffen. De eerste boekhandel die bij me opkwam was Polare op de Stadhuisbrug in Utrecht. Een boekhandel waar ik al kom sinds ik vervoerd kon worden. Eén van mijn favoriete plekjes in Utrecht. Voor degenen die de afgelopen weken onder een steen geleefd hebben, stip ik wel even het kleine probleempje aan dat aan deze locatie kleeft: Polare is voor onbepaalde tijd gesloten en het voortbestaan van mijn favoriete boekhandel op de Stadhuisbrug is onzeker. Iets wat ik heel erg vind, en niet alleen vanwege mijn boekpresentatie.

Dit alles was wél een goed excuus voor een verkenningstochtje langs andere Utrechtse boekhandels, om al mysteryshoppend te kijken of mijn boekpresentatie daar misschien gehouden zou kunnen worden. Oftewel: een ordinaire book shopping spree met een extra missie. Anderhalf uur later had ik nog niet de ideale locatie, maar wel een stapeltje nieuwe boeken en de Amerikaanse Vogue, en trakteerde ik mezelf op een cappuccino voor de moeite.

koffiedate

Eén conclusie kon ik uit dit tripje wel trekken: lang niet iedere boekhandel heeft zo’n breed assortiment als Polare, en hoewel het ook bij andere boekhandels heerlijk snuffelen is (je bent een lover of niet) verkoopt niet iedere boekhandel (veel) chicklit. Dat is op zich natuurlijk prima, maar het is wel jammer dat het aanbod op deze manier weer een stukje kleiner wordt.

Natuurlijk kun je je boeken ook via internet kopen, dat doe ik zelf ook regelmatig. Maar ik vind het óók zo heerlijk om uitgebreid tussen de boeken te neuzen, om ze vast te houden en er stiekem aan te ruiken, en daarna met mijn nieuwe aanwinsten een kopje koffie te drinken. Dat kan niet via internet. En een boekpresentatie evenmin. Op dat gebied is een boekhandel meer dan alleen een winkel: het is net zo goed een ontmoetingsplaats voor schrijvers en lezers.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit zich allemaal verder zal ontwikkelen. We gaan het zien. Ik heb in elk geval nog even een goed excuus om veel boekwinkels te bezoeken in de komende tijd…

2 Comments on On a mission

 1. Mariëtte de Jong
  10-02-2014 at 16:48 (5 years ago)

  Voor die tijd is Polare vast wel weer open, denk je niet?

  Gelukkig kan een shoppingtripje langs andere boekhandels nooit kwaad 😉

 2. Eline Stiekema
  12-02-2014 at 18:11 (5 years ago)

  Nou, er is nu surceance van betaling aangevraagd, dus het ziet er niet best uit… ik hoop nu heel erg dat de Utrechtse vestiging als losse winkel wordt verkocht. We waren er 3 weken geleden nog voor dat reisgidsje voor jou, en we zijn eigenlijk meteen weer naar buiten gelopen, haha! Als ik had geweten dat dat de laatste keer was… *sentimentele modus uit*

Leave a Reply

CommentLuv badge