Kleur je mindful

Ik heb het altijd jammer gevonden dat ik niet zo handig ben. Op knutselgebied kom ik al jaren niet verder dan collages met ezelsoren en rare lijmbulten. Voor breien en haken mis ik het geduld en ik krijg er zere schouders van.  Ik zou graag goed willen kunnen tekenen, maar het resultaat ontstijgt nooit het niveau dat ik had in groep 8, toen ik blijkbaar al op de toppen van mijn kunnen tekende. Ik zou dolgraag mijn eigen kleding ontwerpen en maken, maar ik weet nu al: dat wordt niks. Dus hou ik het maar bij schrijven. Ook leuk.

Maar toen kreeg ik voor mijn verjaardag een kleurboek. Dat was voor het eerst in pakweg twintig jaar. Maar de tijden zijn veranderd en inmiddels is het ook voor een volwassene volkomen salonfähig om een kleurplaat in te kleuren. Ze stonden een paar jaar geleden al in het zomernummer van ELLE en ook Flow zorgt regelmatig voor een paar mooie kleurplaten. Kleurboeken voor volwassenen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het moge duidelijk zijn: kleuren mag, ook als je boven de negen bent.

En dat is maar goed ook, want het is heerlijk! De eerste maanden moesten mijn kleurboek en ik nog een beetje aan elkaar wennen en kleurde ik alleen af en toe een stukje als ik een tv-programma net te saai vond om mijn volledige aandacht erbij te houden. Maar sinds ik vorig weekend op een stressvol moment mijn kleurboek greep voor een kleursessie ter ontstressing, ben ik hooked. De hele afgelopen week is vrij heftig geweest en het kleuren was een perfecte manier om mijn volle hoofd een beetje leger te maken. De felle kleurtjes die ik gebruik, maken me automatisch vrolijker. Het geeft een heerlijke nutteloze voldoening om te kijken naar een afgemaakte kleurplaat; je hebt er niks aan, en toch ben je trots.

Maar de leukste ontdekking is misschien wel dat ik hier helemaal niet zo onhandig in ben. Dat ik het geduld kan opbrengen om heel secuur en netjes te kleuren. En dat ik zelfs een beetje trots kan zijn op het resultaat. Daarom hier een paar voorbeelden van mijn, ahum, ‘werk’.

Mijn eerste ingekleurde mandala. Mijn kleurboek staat vol met dit soort heerlijk gecompliceerde plaatjes.

Mijn eerste ingekleurde mandala. Mijn kleurboek staat vol met dit soort heerlijk gecompliceerde plaatjes.

Hier is een halve zondag aan opgegaan, met mijn singer-songwriter-playlist op Spotify op repeat.

Hier is een halve zondag aan opgegaan, met mijn singer-songwriter-playlist op Spotify op repeat.

Kleurplaat under construction. Een wel heel psychedelisch printje dit keer.

Kleurplaat under construction. Een wel heel psychedelisch printje dit keer.

Het eindresultaat! Berends ouders merkten hierbij op dat ik wel cadeaupapier kan gaan maken :)

Het eindresultaat! Berends ouders merkten hierbij op dat ik wel cadeaupapier kan gaan maken 🙂

Het kleurboek dat ik nu aan het volkladderen ben, is dit kleurboek van Flying Tiger. Maar er zijn er nog veel meer, zoals Het enige echte kleurboek voor volwassenen, waar nu ook een tweede deel van is verschenen. Bij een vriendin zag ik het kleurboek Mijn geheime tuin, vol priegelige bloemenpatroontjes. Genoeg te kleuren dus! Tegen de tijd dat ik deze allemaal heb volgemaakt ben ik waarschijnlijk volledig verlicht.

2 Comments on Kleur je mindful

  1. Debby
    01-03-2014 at 16:43 (5 years ago)

    Wat een goed idee én leuk verjaardagskado!

  2. Eline Stiekema
    02-03-2014 at 18:51 (5 years ago)

    Ja, het is wel een van de cadeaus waar ik het meest en het langst plezier van heb, haha! Lijkt me ook echt wat voor jou, dat kleuren!

Leave a Reply

CommentLuv badge