Geluk zit in een klein boekje

Ik ben een sucker voor invulboekjes en werkschriftjes, en bij de Flow zat afgelopen maand een bijzonder fijne: het Klein Geluk Boekje. In dit boekje kun je een half jaar lang elke dag invullen waarvoor je dankbaar bent en/of waar je gelukkig van wordt. Klinkt een beetje weeïg misschien. Maar als je hier elke dag even bij stilstaat – en het hoeft echt niet lang te zijn, want je kunt toch maar twee regeltjes schrijven – gebeurt er na verloop van tijd iets grappigs: je gaat door de dag heen óók meer kijken naar wat je blij maakt. Naar waar je gelukkig van wordt. En, als het even minder gaat: naar waar je troost uithaalt. Kortom: je ontwikkelt de gewoonte om te kijken naar wat er allemaal is, in plaats van naar wat er allemaal zou moeten zijn.

Ik heb het boekje nu vier weken achter elkaar ingevuld, en ik begin het effect te merken. Ik voel me tevreden en ben opmerkzaam voor kleine dingetjes die vanzelfsprekend lijken, maar dat eigenlijk niet zijn. En als ik even een leeg momentje heb, blader ik graag door het boekje om wat geluksmomentjes te herbeleven.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADe Flow en het bijbehorende boekje. Van die voorkant word je toch gewoon al blij? Het leuke is: voor het omslag en de illustraties zijn foto’s gebruikt van Instagrammers die de Flow-redactie volgt. Echt uit het leven gegrepen dus. Bij elke foto in het boekje staat vermeld welke Instagrammer ‘m gemaakt heeft, dus als Instagram-liefhebber kun je meteen wat inspiratie opdoen voor nieuwe mensen om te volgen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOp de rechterpagina heb je elke dag een paar regels tot je beschikking om op te schrijven waar je happy van wordt. Dit schreef ik in de eerste week, waarin ik de drukproef van Dubbelspel kreeg en een weekendje wegging met vriendinnen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAOp de linkerpagina staan steeds drie dingen om in te vullen die je aan het denken zetten over de week of over je leven in het algemeen. Welk geluk is er al wanneer je wakker wordt? Wat vond je deze week leuk om te horen? Met welke familieleden bof je echt? Wat deed je deze week helemaal voor jezelf? Ik merk dat het nadenken hierover mij bewuster maakt van al deze dingen. Complimentjes, fijne momenten voor mezelf: ik vergeet ze niet, ik schrijf ze op.

De editie van Flow waar dit boekje bij zit, is in elk geval nog tot woensdag te koop. Daarna is het een kwestie van geluk hebben of online nabestellen. Je kunt natuurlijk ook creatief zijn en je eigen dankbaarheidsdagboek maken, of een app op je telefoon installeren waarop je je zegeningen kunt bijhouden. Google maar eens op gratitude journal. Mogelijkheden zat!

Leave a Reply

CommentLuv badge