Tv-tip: Bloed, zweet en blaren

Een achtdelige docuserie over Het Nationale Ballet: smullen! Ballet heeft me altijd al gefascineerd. Toen ik een jaar of negen was, was mijn balletobsessie op z’n hoogtepunt en verslond ik boeken als Cindy ziet ballet wel zitten, Balletclub de Zwaantjes en Spitzen in het ziekenhuis (mijn ultieme favoriet! Ballet gecombineerd met medisch drama was natuurlijk helemáál intrigerend). Ik wilde dolgraag zelf op ballet, maar ik geloof dat mijn moeder me daar te springerig voor vond en voor een hobby die ik toch niet zou hebben volgehouden, zou het ook wel klauwen vol geld hebben gekost. Ik heb het dus maar gehouden bij lezen, tot de volgende fase zich aandiende en ik opeens op paardrijden wilde.

Maar goed: Bloed, zweet en blaren dus. Een door de AVRO uitgezonden achtdelige reeks documentaires over het dagelijks leven bij Het Nationale Ballet, waarvan afgelopen zaterdag de eerste aflevering werd uitgezonden. In deze aflevering volgen we twee ballerina’s: soliste Igone de Jongh en corps de ballet-danseres Wendeline Wijkstra. Beide bereiden zich voor op een modeshow van Viktor & Rolf, waarvoor een aantal danseressen van Het Nationale Ballet geselecteerd is.

De serie biedt een intrigerend inkijkje in de praktijk van Het Nationale Ballet, wat dus echt helemaal niets te maken heeft met Cindy ziet ballet wel zitten. De dansers werken 6 dagen per week grofweg van 11 tot 11. Het wordt niet letterlijk zo gezegd, maar het moge duidelijk zijn dat een sociaal leven daarbij eigenlijk niet mogelijk is. Ballet is hun leven. En ze zouden niet anders willen.

De eerste aflevering schetst duidelijk het contrast tussen Wendeline, die in het corps de ballet danst en vurig hoopt ooit solist te worden, en Igone, die dit al wel bereikt heeft en nonchalant vermeldt dat zij haar eigen tutu’s heeft. We volgen Igone naar de kostuumafdeling voor een doorpas-sessie. Dit was één van mijn favoriete fragmenten van deze eerste aflevering: fantastisch om te zien hoe door geduldige coupeuses de prachtigste pakjes in elkaar worden gezet. Sommige pakjes zijn al dertig jaar oud en worden telkens opnieuw met de grootste zorg mooi gemaakt voor op het podium.

Ook een prachtig fragment is de modeshow van V&R in Parijs. Deze meisjes beginnen niet te gillen bij de aankondiging dat ze de show mogen lopen, maar doen gewoon superprofessioneel hun werk. De eenvoudige choreografie, de strakke en toch sierlijke latex jurkjes, het getoupeerde haar: alles klopt en het is fantastisch om naar te kijken. Vervolgens wordt droogjes vermeld dat de danseressen nog dezelfde avond terugrijden naar Nederland, waar ze rond drieën zullen aankomen. Na slechts een paar uur slaap zullen ze de volgende ochtend gewoon weer moeten klaarstaan op hun spitzen. Het Nationale Ballet kent geen genade.

Ik zeg dus: kijken! Dit fascinerende inkijkje in de balletwereld mag je simpelweg niet missen. Hier kun je de eerste aflevering van Bloed, zweet en blaren bekijken.

Leave a Reply

CommentLuv badge