Werkschriftje: Stiekem werken aan je relatie

Jaaa, ik heb weer een werkschriftje waar ik me fijn op kan uitleven! Dit exemplaar viel vorige week samen met Psychologie Magazine op de mat. De titel wekt eerst natuurlijk wat verbazing: werken aan je relatie, waarom moet dat stiekem? En hóef ik überhaupt wel te werken aan mijn relatie? Is mijn relatie soms niet goed zoals-ie is?

Toch is het makkelijk om enthousiast te worden als je het boekje doorbladert en de leuke oefeningen ziet. De oefeningen kun je gebruiken om je relatie te verbeteren, maar ook gewoon om je weer even te realiseren hoe goed je het samen hebt. En als één iemand tevredener wordt met de relatie, volgt de ander vaak vanzelf, aldus de inleiding van het werkschriftje. Je bereikt dus hetzelfde als wanneer je gezamenlijk oefeningen ter relatieverbetering doet. Wat wij niet heel vaak doen, omdat het toch een beetje geforceerd aanvoelt om samen vragen over De Relatie te gaan zitten beantwoorden.

Psychologie Magazine samen met het werkschriftje.

Psychologie Magazine samen met het werkschriftje.

Op de eerste pagina wordt het idee nog eens goed uitgelegd.

Op de eerste pagina wordt het idee nog eens goed uitgelegd.

Het werkschriftje telt tien hoofdstukken met invuloefeningen. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen thema, bijvoorbeeld: weer enthousiast worden over je partner, je partner opnieuw veroveren, seksualiteit en tijd voor elkaar. Het is geen boekje dat je in een middagje even invult; veel dingen zijn echt iets om een tijdje op te kauwen en mee aan de slag te gaan. Het invullen van het boekje kun je dus rustig over langere tijd uitsmeren.

Wat ik soms wel jammer vind, is dat het werkschriftje toch gericht lijkt te zijn op relaties waar de sleur in is geslopen of waarin de beide partners elkaar uit het oog zijn verloren. Ik hoef niet ‘weer’ enthousiast te worden over mijn partner; ik bén nog steeds heel enthousiast over mijn partner! Toch is het leuk om dat weer even concreet te maken en nog eens op te schrijven wat ik ook alweer zo leuk aan hem vind. Een beetje hetzelfde effect als het dankbaarheidsboekje van Flow.

Het boekje slingert bij mij gewoon rond op de salontafel; met dat ‘stiekem’ valt het dus wel mee. Al kan ik me ook voorstellen dat je het werken in dit werkschriftje liever helemaal voor jezelf houdt. Sommige oefeningen graven best diep en kunnen dingen naar boven halen die lastig of pijnlijk zijn. Maar het kan de relatie natuurlijk juist ten goede komen om aan die dingen te werken.

Ik ga er in elk geval mee aan de slag in de komende maanden, en ik ben benieuwd of mijn relatie nu nóg leuker wordt! Kijk hieronder nog even met me mee voor een impressie van de oefeningen.

Leuk: alle dingen aanvinken die je zo leuk vindt aan je partner.

Leuk: alle dingen aanvinken die je zo leuk vindt aan je partner.

Wat zou je anders doen als er een kaper op de kust was? Zou je iets veranderen of juist niet?

Wat zou je anders doen als er een kaper op de kust was? Zou je iets veranderen of juist niet?

Oefenen met het rustig uitspreken van je ergernis, in plaats van ontploffen.

Oefenen met het rustig uitspreken van je ergernis, in plaats van ontploffen.

Interessante vragen om eens nonchalant aan je partner te stellen tijdens het eten.

Interessante vragen om eens nonchalant aan je partner te stellen tijdens het eten.

Het nummer van Psychologie Magazine waar dit werkschriftje bij zit, is nog tot en met 16 april in de winkel te koop. Koop je Psychologie Magazine als onderdeel van een pakket, dan kun je het schriftje hier nabestellen.

Leave a Reply

CommentLuv badge