Kijktip: Aldus Libelle

Ik zal nog een tipje van de sluier oplichten: één van mijn gloednieuwe personages werkt bij een tijdschrift. En ik zit momenteel in mijn research-fase. Dus wat betekent dat? Dat ik heel veel tijdschriften mag lezen ja, maar dat deed ik toch al ;-). Daarnaast onderzoek ik hoe het is om te werken op de redactie van een tijdschrift. De documentaire Aldus Libelle herinnerde ik me van een paar jaar terug en leek me een goeie bron om mee te beginnen.

Het is dus al een iets oudere documentaire, daterend van 4 januari 2012. Regisseur Juul Bovenberg keek tussen eind 2010 en eind 2011 mee op de redactie van Libelle. Hoewel het beeldmateriaal dus alweer bijna vier jaar oud is, maakte de documentaire op mij helemaal geen gedateerde indruk. Het is gewoon nog steeds even leuk en actueel om te bekijken. Gedurende 73 minuten is het even alsof je zelf bij Libelle werkt en mag meebeslissen over de cover van het kerstnummer en de aangrijpende Human Interest-verhalen in één van de zomernummers.

Een heel nummer dat van tevoren pagina voor pagina wordt uitgehangen in klemmetjes aan de muur. Een culinaire fotoshoot waarbij zo wordt ingezoomd dat niet te zien is dat het bord gewoon op een pallet op een willekeurige Amsterdamse stoep is neergezet (“Zit er maar één mozzarellaballetje in?” “Nee, twee, maar die andere zit hier ondergestopt.”). Een brainstorm om toekomstige nummers in te vullen (“Het valt me op dat je in het eerste nummer ontzettend veel dood hebt.”). Voor een tijdschriftenjunkie als ik is het smullen van minuut tot minuut. Een heerlijk kijkje achter de schermen. Ik heb tijdens het kijken dan ook een pagina volgeschreven met ideeën voor mijn boek en mooie quotes.

Een aanrader dus, ook al komt-ie een beetje uit de oude doos. En een absolute must see als je net zo’n tijdschriftenlezer bent als ik. Je zult ervan genieten, dat beloof ik.

Bekijk hier de documentaire Aldus Libelle via Uitzending Gemist. De smaak te pakken gekregen en zin in meer ‘achter de schermen’-tv? Er staat ook een hele leuke docu over werken op het hoofdkantoor van HEMA online. Die kun je hier bekijken.

3 Comments on Kijktip: Aldus Libelle

 1. Mariëtte de Jong
  09-06-2014 at 20:02 (5 years ago)

  Ik heb hem toen gezien, vond hem heel interessant 🙂 Er is ook een docu over Anna Wintour/Vogue, dat is dan ook wel een aanrader.

 2. Eline Stiekema
  10-06-2014 at 10:06 (5 years ago)

  O ja, dat is The September Issue, of niet? Heb ik ooit wel gezien, maar goed idee om die ook nog eens te kijken!

 3. LilianSchrijft
  10-06-2014 at 14:17 (5 years ago)

  Hey top! Mijn hoofdpersoon werkt ook bij een tijdschrift. Ik had al info van iemand die bij een tijdschrift werkt, maar de docu ‘Aldus Libelle’ kan ik nog mooi gebruiken voor de puntjes op de i ;-). Succes met je boek!

Leave a Reply

CommentLuv badge