Vakantieblog #1: mini-stedentrip Nancy

I’m back! Na bijna twee heerlijke weken in Frankrijk, zit ik nu weer als vanouds achter mijn laptopje. In mijn komende blogs zal ik jullie de ins en outs vertellen van waar ik ben geweest, mét tips voor als je zelf eens die kant op wilt. Vandaag begin ik met Nancy, de Noord-Franse stad die onze eerste stop vormde, maar ook geschikt is voor een aparte stedentrip.

Nancy ligt op iets meer dan vijf uur rijden van Utrecht, maar dankzij een uitgebreide pauze met koffie en een chocolade-kersentaartje, noodweer onderweg en de toeristische route die we namen bij Luik, deden wij er weer eens heul veul langer over. Gelukkig hadden we geen haast, je bent op vakantie of niet, tenslotte!

On the road!

On the road!

We checkten in bij Hôtel Revotel op de Rue Raymond Poincaré, vlakbij het centrum van Nancy. Geen bijzonder mooi of speciaal hotel, maar netjes, niet duur en prima voor één nachtje. De receptionist sprak ons toe in lang-zaam, een-vou-dig en dui-de-lijk Frans, wat ik dankzij mijn Franse lesjes online redelijk kon volgen. Dat is meteen een mooie eerste tip als je je Frans wilt ophalen: check de website Babbel.com, waar je een abonnement kunt nemen om onbeperkt Franse les te kunnen volgen zolang je dat wilt. Om het nog makkelijker te maken, kun je ook een app downloaden om wat woordjes te stampen in verloren kwartiertjes. Ik merkte dat het mij erg geholpen heeft!

De douche- en toiletcabine in onze hotelkamer: ieniemini, maar wel heel schoon.

De douche- en toiletcabine in onze hotelkamer: ieniemini, maar wel heel schoon.

Vanuit het Revotel was het ongeveer een kwartiertje lopen naar het hart van Nancy, wat tourliefhebbers afgelopen vrijdag misschien ook wel voorbij hebben zien komen: het Place Stanislas! Dit indrukwekkende en bijna overdreven pompeuze plein moet je gewoon gezien hebben bij een bezoek aan Nancy. Het grootste gebouw is het Hotel de Ville, wat zo groot is dat je een behoorlijk eindje verderop moet gaan staan om het in één keer op de foto te krijgen. Twee hoeken van het plein worden gesierd door fonteinen met alles erop en eraan (geïnspireerd op de fonteinen van het Piazza Navona in Rome) en goudkleurige hekwerken. Berend vond het allemaal erg kitscherig, maar ik vond het wel wat hebben. Fransen leveren duidelijk geen half werk!

Het Place Stanislas ligt te shinen in de namiddagzon.

Het Place Stanislas ligt te shinen in de namiddagzon.

Het Hotel de Ville.

Het Hotel de Ville.

Heerlijk kitscherig toch, dit?

Heerlijk kitscherig toch, dit?

Een brede zijstraat van het Place Stanislas leidt naar Nancy’s eigen Arc de Triomphe, ook weer zo’n lekker pompeus ding. Wanneer je er onderdoor loopt kom je uit op het Place de la Carrière, waar je je bijna in Wenen waant. Een stukje links daarvan bekeken we het oude centrum met onder andere de mooie kathedraal Basilique St-Epvre (waar mijn gedachten steeds bijna automatisch St-Epke van maakten).

Nancy's eigen Arc de Triomphe.

Nancy’s eigen Arc de Triomphe.

Het Place de la Carrière.

Het Place de la Carrière.

Liefde voor dit soort leuke waterspuwers.

Liefde voor dit soort leuke waterspuwers.

We liepen een stukje terug om, op aanraden van de Lonely Planet, het Place de l’Alliance te bezoeken. Dit zou world heritage material zijn. Maar, eventuele toekomstige Nancy-bezoekers, ik kan jullie alvast vertellen dat je deze bezienswaardigheid wel kunt overslaan. Het was een dooie boel op het Place de l’Alliance en die barokke fontein is ook niet zo bijzonder.

Het Place de l'Alliance: meh.

Het Place de l’Alliance: meh.

We liepen terug om wat te eten. Dit kan in Nancy het beste op de Rue des Maréchaux, gelegen tussen Place Stanislas en het oude centrum. In dit knusse straatje bevinden zich bijna alleen maar restaurantjes en kun je kiezen tussen allerlei keukens: traditioneel Frans, Italiaans of zelfs Indiaas/Pakistaans. Wij kozen voor Italiaans bij La Piazetta op de hoek en kregen allebei een dikke pizza met een kaaslaag van een centimeter. Tip voor als je op de calorieën wilt letten: bestel met z’n tweeën één pizza. Daar heb je ruimschoots genoeg aan, zeker als je, zoals ik, de pizza met crème fraiche en gerookte zalm bestelt.

Pizza met gerookte zalm, crème fraiche en kaas bij La Piazzetta. Omnomnom.

Pizza met gerookte zalm, crème fraiche en kaas bij La Piazzetta. Omnomnom.

Na het eten kregen we allebei een mega after dinner dip. Niet zo gek na een lange dag in de auto! We besloten dus terug naar het hotel te wandelen en vroeg te gaan slapen, aangezien we de volgende dag ook weer een lange roadtrip voor de boeg hadden. Onderweg zagen we nog allerlei leuke winkeltjes, die op zondagavond natuurlijk niet open waren, maar waaraan je wel kunt zien dat het heerlijk struinen is in Nancy als je er op een ander moment bent.

Al met al is deze stad wel een aanrader! De belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, wat de stad geschikt maakt als tussenstop bij een roadtrip. In een avondje kun je je een goed beeld van de stad vormen. Als je langer blijft, zijn er ook nog een aantal musea te bezoeken, en kun je er volgens mij ook best leuk winkelen. Maar langer blijven dan een weekend zou ik niet aanraden, tenzij je ook nog doorrijdt naar Metz. Dat is een waanzinnig leuke stad die later nog aan bod komt. Maar eerst ga ik jullie in mijn volgende vakantieblog alles vertellen over het prachtige Lac de Serre-Poncon, waaraan we het grootste deel van onze vakantie hebben doorgebracht. Stay tuned! 

1 Comment on Vakantieblog #1: mini-stedentrip Nancy

  1. jamey
    02-12-2014 at 12:51 (4 years ago)

    bedankt! ik geniet mee terwijl ik lees.. Heb ondertussen wel trek in een pizza

Leave a Reply

CommentLuv badge