Vakantieblog #2: het Lac de Serre-Poncon

In het meest zuidelijke deel van de Franse Alpen ligt het knalblauwe stuwmeer Lac de Serre-Poncon. Aan dit prachtige meer liggen veel vakantiecomplexen, waaronder dat van ons: camping Les Berges du Lac, eigenlijk meer een dorpje vol stacaravannetjes. Hier verbleven we ruim een week. Vanwege het tegenvallende weerbericht in grote delen van Frankrijk, en de algehele chillheid van de plek waar we zaten, hebben we, in plaats van verder rond te trekken, nog een paar dagen bijgeboekt. We waren het er over eens dat dit het mooiste plekje was waar we ooit vakantie hebben gevierd. Maar wat maakt het Lac de Serre-Poncon precies zo bijzonder? En wat is er te doen, naast ademloos om je heen kijken? Ik ga het je vertellen.

Simpelweg indrukwekkend en prachtig
Berend en ik waren allebei nog nooit echt in de bergen op vakantie geweest. Als je dat niet gewend bent, is het berglandschap alleen al indrukwekkend. En dan ligt er tussen die bergen ook nog het blauwste meer dat je ooit hebt gezien. Op sommige momenten is het water helder turquoise. Dit schijnt te komen door mineralen in het water. Het was iets waar ik naar kon blijven kijken.
Het meer en het uitzicht op de bergen zijn steeds weer anders. Je verblijft een week op één plek, maar elke dag, en op elk moment van de dag, ziet de omgeving er weer een beetje anders uit. Daardoor is het makkelijk om je te vermaken, zeker de eerste dagen: een simpel autoritje brengt je op de prachtigste plekjes. Je kunt ook helemaal om het meer heen rijden: de omtrek is ongeveer 100 kilometer. Maar onderschat deze afstand niet: over bergweggetjes duurt het een paar uur om 100 kilometer af te leggen.

Een stukje van het Lac de Serre-Poncon.

Een stukje van het Lac de Serre-Poncon.

Lekker lezen bij de caravan met uitzicht op het meer. Foto genomen vanaf de veranda.

Lekker lezen bij de caravan met uitzicht op het meer. Foto genomen vanaf de veranda.

Dit veld vol klaprozen kom je tegen op weg naar het strandje dat bij de camping hoort.

Dit veld vol klaprozen kom je tegen op weg naar het strandje dat bij de camping hoort.

Het strandje bij de camping op een mooie dag. De steiger leent zich uitstekend voor een fijne bakpartij.

Het strandje bij de camping op een mooie dag. De steiger leent zich uitstekend voor een fijne bakpartij.

Minder mooi weer, even indrukwekkend.

Minder mooi weer, even indrukwekkend.

De rivier de Ubaye mondt uit in het meer.

De rivier de Ubaye mondt uit in het meer.

Elk simpel autoritje wordt een belevenis met dit soort mooie plaatjes.

Elk simpel autoritje wordt een belevenis met dit soort mooie plaatjes.

Berend móest hier van mij even stoppen zodat ik een foto kon maken.

Berend móest hier van mij even stoppen zodat ik een foto kon maken.

Autorijden in de bergen, soms best even spannend! Maar ik heb het gedaan en overleefd.

Autorijden in de bergen, soms best even spannend! Maar ik heb het gedaan en overleefd.

De bijzondere geschiedenis van het stuwmeer
Een bezoek aan het Museoscope du Lac en het bijbehorende uitzichtpunt op de gigantische stuwdam leert je alles over de geschiedenis van het Lac de Serre-Poncon, aangelegd in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Voor die tijd was er een vallei op de plek waar nu het meer is, met dorpjes en een rivier. Drie dorpjes moesten wijken voor de aanleg van het stuwmeer. De bewoners kregen een vertrekpremie zodat ze hun dorp een stukje verderop opnieuw konden opbouwen, en de oude dorpen werden opgeblazen. De brokstukken liggen nu nog steeds de bodem van het meer. Luguber en fascinerend tegelijk.
In het Museoscope du Lac zie je kleurenfilmpjes van het dorpsleven in de verdwenen dorpjes. Bizar om mensen te zien rondlopen, nog niet eens zo lang geleden, in een wereld die nu in brokstukken op de bodem van een meer ligt. Het meest fascinerende is misschien nog wel dat één klein deel is blijven staan: een kapelletje op het hoogste punt van het dorpje Savine bleek niet te hoeven worden afgebroken. Dit steekt nu als een eilandje boven het meer uit, als laatste restant van een stukje Frankrijk dat niet meer bestaat.

Het enige overgebleven stukje van het dorpje Savine.

Het enige overgebleven stukje van het dorpje Savine. Bij laag water kun je er naartoe lopen.

Uitzicht op de stuwdam. Even voor de verhoudingen: die weg die er naartoe kronkelt is een tweebaansweg.

Uitzicht op de stuwdam. Even voor de verhoudingen: die weg die er naartoe kronkelt is een tweebaansweg.

Uitzicht op het meer vanaf het uitzichtpunt bij de stuwdam.

Uitzicht op het meer vanaf het uitzichtpunt bij de stuwdam.

Het kerkhof van het dorpje Ubaye is verplaatst naar een paar honderd meter hogerop en ligt nu eenzaam langs de weg. Er worden nog steeds mensen bijgezet.

Het kerkhof van het dorpje Ubaye is verplaatst naar een paar honderd meter hogerop en ligt nu eenzaam langs de weg. Er worden nog steeds mensen bijgezet.

Varen op het stuwmeer
Het meer leent zich uitstekend voor watersport, en dat is te merken: als je aan het water zit zie je voortdurend waterskiërs, kajakkers en allerlei soorten motorbootjes voorbij komen. Ook wij konden niet wachten om het water op te gaan en huurden een motorbootje waarmee we een hele middag over het meer hebben gecrosst. Adembenemend mooi en voor ons allebei een hoogtepunt van de vakantie.
Met een klein bootje kun je ook de inhammen van het meer verkennen, en die zijn misschien nog wel het mooist. Hier zie je goed hoe het water steeds een stukje van de bergen en de begroeiing afsnoept, gewoon door te zijn waar het oorspronkelijk niet had moeten zijn. Veel bomen houden zich kranig en groeien gewoon door terwijl ze half onderwater staan of liggen.
Van dichtbij is het water zo mogelijk nog feller turquoise. Zoals Berend het heel mooi uitdrukte: ‘Het lijkt wel alsof je door een blik turquoise verf vaart.’ Een onvergetelijke ervaring en niet te missen bij een vakantie aan het Lac de Serre-Poncon.

But first, let us take a selfie.

But first, let us take a selfie.

De brug vlakbij onze camping, van een andere kant bekeken.

De brug vlakbij onze camping, van een andere kant bekeken.

Niet alle bomen gedijen goed in het water.

Niet alle bomen gedijen goed in het water.

In de inhammen van het meer waan je je soms in een andere wereld.

In de inhammen van het meer waan je je soms in een andere wereld.

Varen is genieten!

Varen is genieten!

Mont Colombis: een echte Alpen-experience
Met de auto slingerden we vijftien kilometer lang steil omhoog voor het uitzichtpunt Mont Colombis. Hier kijk je op ongeveer 1700 meter hoogte uit over het Lac de Serre-Poncon en de omgeving. Bloemen bloeien uitbundig en in de verte hoorde ik de bellen van de Alpenkoeien. Precies zoals het hoort dus. The hills are alive…! 

Dit bordje is voor dappere fietsers, maar ik was stiekem ook wel een beetje trots dat ons oude autootje het gehaald had.

Dit bordje is voor dappere fietsers, maar ik was stiekem ook wel een beetje trots dat ons oude autootje het gehaald had.

Uitzicht over het meer en de omgeving.

Uitzicht over het meer en de omgeving. De wolken zijn zo dichtbij dat je hun vorm kunt herkennen in de schaduwen op het land.

Een mooi Alpen-doorkijkje.

Een mooi Alpen-doorkijkje.

Dit gekke gebouwtje is een weerstation.

Dit gekke gebouwtje is een weerstation.

Bergdiertjes kijken op de Marmottenberg
La Montagne aux Marmottes heette het dierenpark waarin je diverse bergdiersoorten kunt bewonderen. De naam zegt het al: de hoofdrol is hier weggelegd voor de marmot. De marmot lijkt een beetje de mascotte van het gebied te zijn: overal kun je marmotten-merchandise kopen. Je hebt zelfs kruidenthee van het merk Les Deux Marmottes. Ze zijn dan ook wel erg schattig, die marmotten, vooral als ze op hun gemakje een blaadje kool zitten te verorberen.
Maar het dierenparkje heeft nog meer leuke dieren: er zijn bijvoorbeeld allerlei scary roofvogels, die zich elke dag mogen uitleven in de roofvogelshow. Ook kun je er geiten, vossen en als het goed is ook wolven bekijken, maar de laatsten gaven niet thuis toen wij er waren.

De beroemde marmotten hoeven hier niet hard te werken voor hun eten.

De beroemde marmotten hoeven hier niet hard te werken voor hun eten.

En de Engste Vogel-award gaat naar...!

En de Engste Vogel-award gaat naar…!

Tijdens de roofvogelshow kan deze gier lekker losgaan.

Tijdens de roofvogelshow kan deze gier lekker losgaan.

Pelikanen sluiten de show af.

Ooievaars sluiten de show af. (Ooievaars, ja. Geen pelikanen. Dat stond hier eerder. Shame on me.)

The middle of nowhere
Het Lac de Serre-Poncon is een perfecte vakantiebestemming als je je even helemaal wilt terugtrekken van het drukke leven. Je zit er behoorlijk ‘in het wild’. Voor een fatsoenlijke (betaalbare) supermarkt moet je dik een half uur rijden. De dichtstbijzijnde stad is Gap, en de rit daar naartoe duurt drie kwartier tot een uur. Het is dus handig als je er een beetje plezier in hebt om met de auto over bergweggetjes te slingeren, want dat doe je hier zeer regelmatig.
Gap en Embrun zijn leuke plaatsjes om te bezoeken, maar wij hadden deze vakantie het talent om overal net op het verkeerde moment te verschijnen. In Embrun waren ze net met de siësta begonnen, ook al was het fris en bewolkt. In Gap bleken veel winkels op maandagmiddag gesloten te zijn en begon het ook nog eens keihard te regenen, wat op zich ook wel weer spectaculair was om mee te maken.

Embun: een pittoresk plaatsje...

Embun: een pittoresk plaatsje…

...maar waar is iedereen?

…maar waar is iedereen?

Romantisch lunchen op een terrasje in Gap mondde uit in een vlucht naar binnen.

Romantisch lunchen op een terrasje in Gap mondde uit in een vlucht naar binnen.

Maar schilderachtig is het wel!

Maar schilderachtig is het wel!

We hadden een heerlijke week aan het Lac de Serre-Poncon, ondanks het weer dat vooral de laatste dagen niet fantastisch was. Maar toen we op de terugweg merkten hoe hard het in de rest van Frankrijk regende, beseften we dat wij het nog getroffen hadden, beschut tussen de bergen. Toch is het na een weekje wel weer klaar, als je niet elke dag aan het meer kunt liggen bakken. Maar een prachtig plekje blijft het. Een vakantiebestemming die ik zeker kan aanraden!

In mijn volgende en laatste vakantieblog doe ik alles uit de doeken over onze laatste vakantiedag, die we doorbrachten in de stad Metz. Ook heel mooi, maar weer totaal anders.

3 Comments on Vakantieblog #2: het Lac de Serre-Poncon

 1. Joke
  13-08-2015 at 14:56 (3 years ago)

  Tja dit was ook altijd ons favoriet plekje in de periode 1985 tot 1990. Je kon toen zelfs nog vrij kamperen aan de balie chanteloube, we kochten toen een oud caravannetje, ons eitje en lieten die staan bij de boer verderop.dan konden wij en onze kennissen elk jaar weer heerlijk genieten van het kristalheldere water en het prachtige uitzicht!! Echt toptijd gehad daar….

 2. Eline Stiekema
  13-08-2015 at 17:31 (3 years ago)

  Klinkt heerlijk, Joke! Kan me goed voorstellen dat dat een toptijd was!

 3. Dordogne
  11-07-2016 at 17:09 (3 years ago)

  Dank u, zeer interessant. prachtige foto’s

Leave a Reply

CommentLuv badge