Vakantieblog #3: mini-stedentrip Metz

Met een dagje Metz sloten we onze vakantie af. Net als Nancy is Metz zo’n stad die veel Nederlanders wel kennen van de borden langs de Route du Soleil, maar die vrij weinig door ons bezocht wordt. Zonde, want Metz is een prachtige stad met een gezellige sfeer. Wij wilden na ons dagje dan ook eigenlijk niet weg en stapten pas om acht uur ‘s avonds in de auto terug naar Nederland.

Na een nacht in een goedkoop hotel dat zo beroerd was dat ik er hier geen woorden aan ga vuilmaken, begonnen we de dag met een heerlijke bagel op de overdekte markt van Metz. Dit is één van de dingen waar de stad om bekend staat. In een U-vormige hal vind je kraampjes met allerlei heerlijkheden, van verse groente, vlees en vis (iets teveel op mijn nuchtere maag) tot delicatessen en souvenirs.

Eén van de twee ingangen van de markt.

Eén van de twee ingangen van de markt.

Uitzicht op een stukje markt vanaf ons plekje bij  Too Bagel.

Uitzicht op een stukje markt vanaf ons plekje bij Too Bagel.

Na dit ontbijt wandelden we naar het Centre Pompidou, want dat was de belangrijkste reden voor ons bezoek aan Metz. We liepen door het Quartier Imperial, een mooie, statige wijk in Art Deco-stijl.

Het station van Metz.

Het station van Metz.

Dit mooie watertorentje stal ons hart.

Dit mooie watertorentje stal ons hart.

En daar was het dan, sneeuwwit tegen een dreigende lucht, als een soort enorme paddestoel: het Centre Pompidou de Metz! Dit neefje van het Parijse Centre Pompidou is open sinds 2010 en minstens zo leuk om te bezoeken. Zo zagen we een klein stukje van een 24-uur durende installatie over tijd, waarbij allerlei fragmenten uit films waarin de tijd een rol speelt, aan elkaar gemonteerd zijn. Ook bezochten we een tentoonstelling over de jaren negentig en een tentoonstelling van kunstwerken die zo enorm zijn dat ze maar zelden geëxposeerd worden, omdat ze bijna nergens passen. Op de lege bovenste verdieping liepen we door een eerie lege expositieruimte, die leidde naar een panoramisch uitzicht over de skyline van Metz.

Het Centre Pompidou.

Het Centre Pompidou.

Een enorm doek vol knallende neonkleurtjes!

Een enorm doek vol knallende neonkleurtjes!

Uitzicht over Metz vanaf de bovenste verdieping.

Uitzicht over Metz vanaf de bovenste verdieping.

Toen we uit het museum kwamen, kwam voorzichtig het zonnetje tevoorschijn, en al snel was de meeste bewolking verdwenen. Urenlang struinden we in de zon door Metz, zonder vastomlijnd plan. De sfeer in de stad is gemoedelijk en het oude centrum met zijn gebouwen van zandsteen verveelt niet snel. Plekjes om even te zitten en om je heen te kijken zijn er te over. Hier een paar kiekjes van mooie stukjes Metz:

Niet te missen bij een bezoek aan Metz: de prachtige Cathédrale St-Étienne.

Niet te missen bij een bezoek aan Metz: de prachtige Cathédrale St-Étienne.

Een snoezig, schuin aflopend straatje: typisch Frans!

Een snoezig, schuin aflopend straatje: typisch Frans!

Fonteinen bij één van de ingangen van het park dat midden in de stad ligt.

Fonteinen bij één van de ingangen van het park dat midden in de stad ligt.

Uitzicht vanaf de brug op Temple Neuf.

Uitzicht vanaf de brug op Temple Neuf.

Ik hou van dit soort mooie doorkijkjes!

Ik hou van dit soort mooie doorkijkjes!

Ons laatste vakantiediner was een Subway-broodje, genuttigd in het park, in het warme avondzonnetje. Nog even lagen we op onze rug naar de wolken te staren. Het zat erop. Het was tijd om weer naar huis te rijden, met maar liefst 20 GB aan filmpjes en foto’s, boordevol herinneringen aan een enorm diverse en vooral enorm móóie vakantie. Ik heb nu alweer zin in volgend jaar!

 

Leave a Reply

CommentLuv badge