Vijf redenen om naar de Parade te gaan

De Parade… tot een paar jaar geleden leek het me helemaal niks. Teveel vaagheid, dacht ik, teveel cultuur met een hoofdletter C. Maar omdat ik ook van alle kanten hoorde dat de Parade zo gezellig was, liet ik me toch overhalen om een keer mee te gaan. En ondanks dat het pijpenstelen regende op de dag van mijn Parade-ontmaagding, vond ik het geweldig. Alleen al de sfeer: de kleurrijke tenten, de lichtjes, de muziek. En ook de voorstellingen vond ik hartstikke leuk. Dus als de Parade-karavaan neerstrijkt in Utrecht, ben ik sindsdien van de partij. Zo ook gisteren, en wat was het weer leuk! Dus voor wie nog twijfelt: hier vijf goede redenen om de Parade dit jaar te bezoeken.

1. De zweefmolen
Weet je wat, ik begin er gewoon mee. Hoe leuk al die voorstellingen ook zijn, de zweefmolen blijft mijn favoriete onderdeel van de Parade! En het mooie is: de zweefmolen is er altijd, waar en wanneer je de Parade ook bezoekt. Koop voor 2 euro een enigszins kleverig houten vierkantje bij wijze van toegangsbewijs, hijs je in één van de ouderwetse houten zitjes, laat jezelf at random rondslingeren door de twee gespierde zweefmolenaars en geef je over aan de steeds snellere rondjes. Leker gillen is toegestaan! Wel even oppassen dat je je overbuurman niet tegen de knieën schopt.20140730

2. Club 27
Weet je ze nog, al die sterren die op hun 27ste overleden? Op de parade zie je drie van hen op hun wolk in de hemel zitten. Janis Joplin, Jimi Hendrix en Jim Morrison zijn qua populariteit een beetje op hun retour en dus op zoek naar een nieuw lid. Gelukkig is daar Amy Winehouse, maar door haar aanhoudende staat van dronkenschap lijkt zij het drietal ook niet te kunnen redden. Ze dalen daarom af naar de aarde, op zoek naar een nieuw lid. Een vrolijke voorstelling vol muziek, met Johnny Kraaijkamp als een hilarisch arrogante Jim Morrison. Kijk hier voor meer info en de speeltijden.

3. Ultranormaal
Als je ze nog op de Parade wilt zien, moet je zorgvuldig een datum prikken, want Ultranormaal van dansgezelschap Dox is alleen nog van 12 t/m 14 augustus in Amsterdam te zien. Maar deze dansvoorstelling is het datumprikken zeker waard. Ultranormaal gaat over de verschillende manieren van ‘normaal dansen’ binnen allerlei verschillende subculturen, over wat ‘normaal dansen’ eigenlijk is en over schijt hebben aan het heersende idee van ‘normaal’. Bevrijdend, indrukwekkend, grappig en gewoon heel erg stoer. Ze staan ook nog op andere festivals. Kijk hier voor meer info.

4. Verrassende kleine voorstellingen
Laat je eens verrassen en bezoek ook eens de kleinere, goedkopere voorstellingen. Wij werden door de spelers uitgenodigd voor Right About Now en De Lopende Band, en besloten de gok te wagen. Beide voorstellingen waren voor ons een succes! Right About Now is klein, ontwapenend en zowel heel grappig als een beetje schrijnend. De Lopende Band is ronduit bizar. Loop dus niet aan deze kleinere voorstellingen voorbij, ze maken soms minstens zoveel indruk als de grotere!

5. Rosé!
Bij de Parade hoort een glas rosé drinken in de schemering, vind ik. Met uitzicht op alle verlichte tentjes en de zweefmolen. Door de knusse sfeer en de grote verscheidenheid aan eet- en drinkgelegenheden, kun je er ook prima heen om gewoon een beetje te borrelen en te mensenkijken. Kom je voor 16:00, dan kun je gratis het terrein op. Daarna moet je € 7,50 entreekosten betalen. Vroeg aan de borrel dus!

Grappig hoe ik het eerst helemaal niks vond, en nu juist denk: ik zou best nog een keer willen! Mocht iemand dus nog een Paradepartner zoeken, dan hou ik me aanbevolen :).

 

3 Comments on Vijf redenen om naar de Parade te gaan

 1. Eline Stiekema
  04-08-2014 at 13:41 (4 years ago)

  Ja, zeker een keer proberen! Het is wel handig om van tevoren vast een beetje te kijken wat je wilt zien. Dat vergroot de kans dat je aangenaam verrast wordt 🙂

 2. sandeep
  12-08-2014 at 11:05 (4 years ago)

  Het was wel gezellig in de draaimolen

  Gr. je overbuurman

Leave a Reply

CommentLuv badge