Project 333

Challenges, uitdagingen, ik hou ervan! Ze houden het leven spannend en fris. Zo maakte ik al eens een jaar lang elke dag een foto, plaatste ik een maand lang elke dag een videoclip op Facebook die om de één of andere reden belangrijk voor me was en heb ik gedurende anderhalf jaar trouw elke dag minstens één pagina van een afgeragd collegeblok volgeschreven met wat er maar in me opkwam. Maar nu heb ik een challenge gevonden die voor mij misschien wel de moeilijkste ooit gaat worden. En toch, of juist, ga ik het proberen.

In de Flow Weekly van vorige week las ik over Project 333: een project waarbij je 3 maanden moet doen met slechts 33 kledingstukken. Dat lijkt misschien niet zo weinig, maar ga maar eens tellen. Ik kwam er achter dat zelfs Berend, die toch bepaald geen shopaholic is, behoorlijk wat meer kledingstukken bezit dan 33. Mijn eerste reactie was dus: super dat mensen dit proberen, maar niks voor mij. Ik hou van mijn kleding. Mijn kledingstukken zijn als kinderen: ik hou van allemaal. Oké, van bijna allemaal. Er zijn er een paar bij die van de melkboer zijn, zullen we maar zeggen.

Maar toen gebeurde er dit. Omdat ik vorige week de gezegende (en in mijn ogen al niet meer zo piepjonge) leeftijd van 29 bereikte, maakte ik een lijstje van dingen die ik voor mijn dertigste nog wil doen en presenteerde dit tijdens een etentje aan Berend. Bovenaan prijkte een roadtrip door Californië, iets dat ik al wil sinds ik een jaar of zestien ben en dat er nu gewoon maar eens van moet gaan komen. Berend vond het ook een goed plan, dus we besloten ter plekke om een jaar te gaan sparen. Maar toen kwam de confronterende vraag: ‘Hoeveel kun jij per maand opzij zetten?’

Tja. Niet zoveel eigenlijk. Ik houd namelijk niet zo gek veel over aan het eind van de maand. Wat ik had kunnen overhouden, zit tegen die tijd al lang en breed in de kassa van H&M, Only of Steps.

Het kwartje viel de volgende ochtend eigenlijk pas. Als ik een paar keer achter elkaar een Project 333 zou doen, zou ik gedurende die tijd waarschijnlijk nauwelijks nieuwe kleren kopen. In plaats daarvan zou ik de kleren die ik heb eindelijk eens wat meer gaan waarderen, in plaats van altijd maar meer te willen. En op die manier zou ik een heleboel geld kunnen sparen voor een reis naar Amerika. Geld dat ik zou steken in een ervaring voor het leven, in plaats van in kledingstukken die ik me een paar jaar later alleen nog zal herinneren als ik ze terugzie op een oude foto.

Amerika leek me altijd al een geweldig land, maar na mijn bezoek aan New York wist ik helemaal zeker dat ik er meer van wilde zien!

Amerika leek me altijd al een geweldig land, maar na mijn bezoek aan New York wist ik helemaal zeker dat ik er meer van wilde zien!

Ik las me uitgebreid in op de site van Project 333 (‘simple is the new black‘) en werd steeds enthousiaster. Het was idioot, maar ik wilde het proberen. Drie maanden met 33 kledingstukken. Officieel is dit inclusief jassen, schoenen en accessoires, maar ik heb besloten de schoenen en accessoires niet mee te tellen, omdat dat in mijn ogen juist is waarmee je dezelfde outfit steeds anders kunt laten ogen. Volgens de officiële regels tellen ondergoed, sokken en panty’s, sportkleren, pyjama’s en in-home loungewear ook niet mee, maar omdat ik hier ook belachelijk véél van had, heb ik hier een selectie in gemaakt (en stiekem twee leuke tops doorgeschoven naar mijn sportkleding, in ruil voor een aantal minder leuke sporttops). Ook bij mijn schoenen en sjaals heb ik een selectie gemaakt van favorieten. Omdat de winter eraan komt en ik dan bijna overal een hemdje onder draag, heb ik een paar basic hemdjes tot ondergoed gerekend.

Een paar dagen liep ik rond met een lijstje met daarop 33 kledingstukken, waarmee ik nog wat puzzelde en schoof. Uiteindelijk heb ik gisteren De Selectie gemaakt: 33 essentiële kledingstukken waar ik het de komende drie maanden mee moet gaan doen. De rest ging in verhuisdozen en op een plank die Berend voor het oog afsloot met een handdoek.

Keurige kleine stapeltjes en een handdoek die drie maanden op z'n plek moet blijven.

Keurige kleine stapeltjes en een handdoek die drie maanden op z’n plek moet blijven.

Essentials en verhuisdozen. Dat ik veel verhuisdozen bewaard had, was dan wel weer heel handig :)

Essentials en verhuisdozen. Dat ik veel verhuisdozen bewaard had, was dan wel weer heel handig 🙂

Het was behoorlijk confronterend, wat er allemaal tevoorschijn kwam. Achter elke stapel kleding kwam een stapel met uit de gratie geraakte exemplaren tevoorschijn. Ik denk dat ik letterlijk voor een paar duizend euro aan kleding in dozen heb gestopt. Is dit nog gewoon een liefde voor kleding, of neigt dit toch naar koopverslaving? Het is in elk geval even afgelopen, voorlopig. En wat een rust geeft dat.

Ik was eraan gewend geraakt mijn dag te beginnen met minimaal een minuut lang staren naar mijn overvolle kledingkast. Maar vandaag besloot ik al op mijn weg van de douche naar de slaapkamer dat ik zin had in een comfortabele, wijde trui en een skinny jeans. Ik trok het aan, deed matchende oorbellen in, en klaar was Klara.

Ik ben heel benieuwd wat de komende maanden zullen brengen: hoe ik het ga ervaren om zo weinig met mijn kleding te kunnen variëren, welke items ik zal gaan missen, hoeveel geld ik zal besparen, of het me zal lukken om niet te bezwijken voor idiote impulsaankopen, of ik niet opeens iets anders zal vinden om onevenredig veel geld aan uit te geven. Maar ik heb mijn doel voor ogen: ik wil die roadtrip maken, liefst voor mijn dertigste nog. En ik hoop dat dat zal helpen om het vol te houden. I’ll keep you posted! 

8 Comments on Project 333

 1. Ruth
  13-10-2014 at 18:56 (4 years ago)

  Geweldig Eline, goed plan ….en wat jun je dan een geld overhouden. Ik droom ook van zo’n trip. Succes!

 2. Rowlie
  13-10-2014 at 19:19 (4 years ago)

  Pfft… valsspeler… zomaar weer ruim 10 kledingstukken erbij gesnoept, afgezien van de schoenen en accessoires. Maar we gaan erop letten. Elke foto de komende drie maanden wordt naast deze verzamel foto’s gelegd en gekeeur op echtheid. Vooral bedoeld om je te helpen die rondtrip te realiseren.

 3. Michelle
  13-10-2014 at 19:33 (4 years ago)

  Ik doe mee Eline, wat een mooi initiatief. Ook uit duurzaamheidsoverwegingen.

 4. Eline Stiekema
  14-10-2014 at 11:20 (4 years ago)

  Super leuk Michelle! Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 5. Eline Stiekema
  14-10-2014 at 11:24 (4 years ago)

  Heel goed Rowlie, succes met opletten alvast 😛 Er zijn veel mensen die de eerste keer de regels wat versoepelen. Liever dat, dan dat ik het na een paar weken opgeef omdat ik sterf van de kou 😉 Hoewel het er de komende weken op lijkt dat ik het eerder te warm zal hebben, in mijn winterkleren met 20 graden…

 6. Eline Stiekema
  14-10-2014 at 11:24 (4 years ago)

  Dankjewel Ruth! Ik ben heel benieuwd hoeveel ik hiermee ga besparen! Dat zou nog weleens confronterend kunnen worden 😉

 7. Esmée - Essusweetslife
  24-10-2014 at 01:56 (4 years ago)

  Ik kwam dit op youtube tegen. Superleuk. Ik ga ook de challenge aan vanaf aankomende maandag!
  Esmée – Essusweetslife recently posted…Persoonlijke updateMy Profile

 8. Eline Stiekema
  27-10-2014 at 11:55 (4 years ago)

  Superleuk, Esmée! Veel succes!

Leave a Reply

CommentLuv badge