Dit gaat je door NaNoWriMo heen slepen

Begin jij zaterdag met NaNoWriMo en sta je dus voor de zware maar fantastische uitdaging om in een maand tijd een roman van 50.000 woorden te schrijven? Of verlang je er gewoon naar om je innerlijke criticus een lekker stuk tape voor z’n mond te plakken en eindelijk eens ongestoord wat schrijfkilometers te maken? Dan is dit voor jou.

Een boek schrijven valt niet altijd mee, daar kan ik eerlijk over zijn. Je moet jezelf regelmatig aan je stoel vast pinnen, je concentreren en woorden maken. Maar soms komt er niks. Of lonken er andere dingen die leuker of makkelijker zijn. En als iedere schrijver tegen dat soort problemen aan loopt, kun je er vanuit gaan dat er slimmeriken zijn die er iets op gaan verzinnen.

Dr. Wicked is zo’n slimmerik. Hij bedacht het programma Write or Die, waarmee je jezelf geheid aan het schrijven krijgt. Ik leerde Write or Die kennen tijdens mijn eerste NaNo en ik zou niet meer zonder kunnen. Ik heb minimaal de helft van de eerste versie van Dubbelspel geschreven met behulp van het programma. Zonder zou het me nooit gelukt zijn om de deadline van de Chicklit Schrijfwedstrijd te halen. Dus ja, ik dank nogal wat aan Write or Die! En ik merk dat als ik er over vertel, mensen het altijd fantastisch vinden en er meer over willen weten. Daarom zal ik jullie vandaag inwijden in de wondere wereld van Write or Die.

Je kunt Write or Die gratis online gebruiken via writeordie.com. Ik heb indertijd voor tien dollar de Desktop Edition gedownload om ook tijdens een korte vakantie in Gent offline aan Dubbelspel te kunnen werken (mag jij raden of daar ook daadwerkelijk iets van terecht is gekomen). Sindsdien gebruik ik die, en daarom zal ik deze ook gebruiken om de mogelijkheden te demonstreren. Inmiddels is er een nieuwere desktop-versie uit, Write or Die 2, die er anders uitziet en helaas ook wat duurder is (twintig dollar). Maar het principe blijft hetzelfde, of je nou online gratis werkt of offline betaald.

Zo ziet mijn Desktop Edition eruit.

Zo ziet mijn Desktop Edition eruit.

Zo ziet de online versie er nu uit. Klik op 'try' om te beginnen met schrijven en dan werkt het verder hetzelfde.

Zo ziet de online versie er nu uit. Klik op ‘try’ om te beginnen met schrijven en dan werkt het verder hetzelfde.

Write or Die is ontworpen om je aan het schrijven te houden, met een minimum aan afleiding en een straf als je toch afgeleid raakt. Van tevoren stel je in hoeveel woorden je wilt schrijven in hoeveel tijd. Ik doe zelf meestal 1000 woorden in 30 minuten, maar voor beginnende schrijvers is dit aan de pittige kant. Vervolgens klik je op ‘write’ of op ‘try’ (afhankelijk van welke versie je gebruikt) en wordt er een scherm geopend waarin je kunt beginnen met schrijven. Zo lang je blijft typen is er niets aan de hand. Heel even nadenken mag ook nog wel (bij ‘grace period’ kun je zelf instellen hoeveel tijd je hiervoor krijgt). Maar gebeurt er te lang niets, dan volgen er consequenties in de vorm van een naar geluid dat je zelf kunt instellen. Je kunt ook kiezen voor de ‘kamikaze mode’, waarin je eerder geschreven woorden één voor één worden opgegeten tot je weer iets typt.

Je kunt kiezen uit verschillende vervelende geluiden. Ik wissel vaak van geluid. Op dit moment heb ik de huilende baby's.

Je kunt kiezen uit verschillende vervelende geluiden. Ik wissel vaak van geluid, om mijn irritatie lekker vers te houden.

20141030_writeordie4 20141030_writeordie5

20141030_writeordie6

Als je het beoogde woordenaantal binnen de ingestelde tijd gehaald hebt, klinkt er een triomfantelijk deuntje waar ik altijd heel blij van word. Je kunt vervolgens de tekst kopiëren en plakken in je verhaal, of opslaan als los tekstbestand. Opmaakdingetjes als cursivering zul je later nog wel zelf moeten doen, want omwille van de snelheid heb je die optie niet binnen Write or Die. Maar dat maakt het ook zo’n fijn programma: een minimum aan afleiding zorgt voor een maximum aan resultaat.

Write or Die is bedoeld om je innerlijke criticus tijdelijk uit te schakelen en gewoon te schrijven. Je zult niet altijd het meest briljante proza produceren en je zult je tekst vaak achteraf nog wat moeten bijschaven, maar hé, je hebt in elk geval iets geschreven! Je zult tijdens het schrijven ook niet zo snel je Facebook checken, en als je het toch doet, word je binnen de kortste keren teruggefloten. Met Write or Die concentreert al je energie zich binnen de periode dat je moet schrijven. Je komt makkelijker in een flow: het komt regelmatig voor dat ik nog even doorga als ik het woordenaantal heb gehaald.

Heel veel plezier en succes gewenst de komende maand, wrimo’s! Ik weet zeker dat jullie het allemaal kunnen. Go write and kick some ass! 

6 Comments on Dit gaat je door NaNoWriMo heen slepen

 1. Jantine
  30-10-2014 at 13:39 (4 years ago)

  En dat is toch de bedoeling van nanowrimo natuurlijk, gewoon schrijven en woordaantallen halen.
  Ik begin trouwens wel morgen al, want morgen is het 1 november, en ik wil geen dag ‘verspelen’ 😉
  Jantine recently posted…Balans vinden bij veranderingenMy Profile

 2. Tessa
  05-11-2014 at 12:58 (4 years ago)

  Superding! Is die er ook voor ‘gewoon werken’? Zoals voor nu 😉

 3. Eline Stiekema
  05-11-2014 at 13:05 (4 years ago)

  Ik heb het geprobeerd toen ik mijn scriptie schreef, maar vond het toen wat minder werken, omdat je weinig tijd hebt om je gedachten te ordenen. Bij het schrijven van fictie is dat vaak juist wel goed, maar ik vond het voor het ‘serieuze’ werk toch wat onhandig dat ik maar wat uitkraamde 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge