Five Favorites: boeken van 2014

Lijstjes maken en terugblikken vind ik het leukste onderdeel van een bijna-voorbij jaar. Zo maak ik altijd een playlist met de nummers die dat jaar het belangrijkst voor me waren, een soort soundtrack van het jaar, en een persoonlijk jaaroverzicht met hoogte- en dieptepunten en leermomenten. Maar daarnaast is er natuurlijk nog een heel belangrijk lijstje: het boekenlijstje! Het was moeilijk, maar met wat hulp van mijn eigen ratings op Goodreads heb ik een lijstje weten te samen te stellen van de vijf boeken dit dit jaar de meeste indruk op mij gemaakt hebben. Hier komen ze, op volgorde van lezen (een ranglijstje maken lukt me namelijk écht niet!).

Kate Atkinson – Leven na leven
Dit is een heerlijk winterboek, dus grijp snel je kans als je het nog wilt lezen! Het verhaal begint op een koude winternacht in 1910. Ursula Todd wordt geboren, maar overleeft haar geboorte niet. In dezelfde nacht wordt ze opnieuw geboren, dit keer om haar geboorte wél te overleven en te beginnen aan een lange reeks verschillende levens die steeds iets langer duren. Steeds als Ursula een verkeerde beslissing maakt, sterft ze en begint haar leven opnieuw. Zonder zich van enige voorkennis bewust te zijn – behalve af en toe een ongewoon sterk gevoel van déja-vu – weet ze steeds haar eerdere fouten te omzeilen en haar leven een betere wending te geven.
Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld en als lezer moet je zo nu en dan inderdaad even goed nadenken en terugbladeren, maar dat vond ik juist het leuke eraan. Het steeds weer ontdekken hoe alle gebeurtenissen in elkaar grijpen en hoe alles klopt, maakt van dit boek een indrukwekkende leeservaring. En daarnaast is het gewoon een erg mooi verhaal over de verschillende wendingen die een mensenleven kan nemen.

20141229_boeken1

 

Dave Eggers – De Cirkel
Mae Holland is apetrots dat ze aan de slag mag bij De Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld dat sterk doet denken aan Google. De Cirkel biedt haar werknemers alle denkbare faciliteiten, zolang ze al hun belevenissen en interesses maar delen met de online community. Want: sharing is caring. En als De Cirkel steeds idealistischer doelstellingen krijgt en zich wil inzetten voor een veilige wereld, gaat dit concept nog verder: privacy is theft. Het wordt een doodzonde om de rest van de wereld informatie te onthouden. Alles moet transparant en zichtbaar zijn. Immers: wie zou er ooit nog een criminele daad plegen als dit door de hele wereld gezien én geregistreerd wordt? Zo wordt De Cirkel een soort nieuwe Big Brother. Een soort science fiction maar tegelijkertijd griezelig herkenbaar, en dat maakt het boek ook zo goed. Het zet je aan het denken over privacy en de richting waar onze maatschappij in voortbeweegt. Is dit ons voorland? En wat vinden we daar eigenlijk van?

20141229_boeken2

 

John Green – Een weeffout in onze sterren
Dit boek werd zo ontzettend gehypet dat ik er eigenlijk al vanuit ging dat het zou tegenvallen, op z’n minst een klein beetje. Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan was ik net zo swept away als alle andere lezers. Het verhaal over twee jonge kankerpatiënten die verliefd worden en in Amsterdam op zoek gaan naar hun favoriete schrijver raakte me en sleepte me mee vanaf de eerste pagina. Wat het zo sterk maakt is dat het, net als het echte leven, vol onverwachte wendingen zit. Dat maakt het heel echt. En daardoor komt het heel dichtbij. Leuk detail is natuurlijk ook dat het zich gedeeltelijk in Nederland afspeelt, maar dat was voor mij niet het belangrijkste. Ik vind het ergens jammer om precies hetzelfde te roepen als iedereen, maar ik vond dit gewoon een prachtig, ontroerend, humoristisch en rauw boek. Zo’n boek dat je direct wilt herlezen als je het uit hebt.

20141229_boeken3

 

Fredrik Backman – Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt
Het is lang geleden dat ik hardop heb zitten gniffelen om een boek, maar bij dit boek gebeurde dat veelvuldig. Zowel gegniffel als gesniffel, trouwens, want het verhaal is zowel grappig als ontroerend. Het gaat over de zevenjarige Elsa, die er per brief door haar onlangs overleden, knettergekke oma op uit wordt gestuurd om excuses aan te bieden aan de mensen die dat blijkbaar verdienen. Langzaam ontdekt Elsa dat er een verband is tussen de verhalen over Bijna-wakkerland die oma haar altijd vertelde. Met name vanwege dit verband tussen fantasie en realiteit vond ik dit boek zo geniaal. Daarnaast wordt het bevolkt door een stel fantastische personages die niet allemaal even sympathiek zijn, maar toch op hun eigen manier loveable. Kortom: een heerlijk boek dat je doet lachen en smelten.

20141229_boeken4

 

Meg Wolitzer – De Interessanten
Deze dikke pil over een vriendengroep die samen opgroeit, is voor mij misschien wel hét boek van 2014. De hoofdpersonen ontmoeten elkaar in de jaren zeventig op een typisch Amerikaans zomerkamp. Het verhaal volgt ze terwijl ze opgroeien en volwassen worden. Alles komt voorbij: liefde, jaloezie, succes, gemiste kansen, ziekte en gezondheid, rijkdom en armoede, kortom alle wendingen die het leven kan nemen. Ook hier zijn de personages niet allemaal even sympathiek, maar juist daardoor voelen ze heel echt aan. Het zijn echte mensen die ook maar gewoon hun best doen. En bij de één pakt dit veel beter uit dan de ander, meestal simpelweg door stom geluk of domme pech. Net als in het echte leven. Die echtheid is wat ik zo indrukwekkend vond aan dit boek.

20141229_boeken5

In 2013 heb ik 45 boeken gelezen en ik nam me voor om daar in 2014 overheen gegaan. Dat is gelukt, want dit jaar zit ik op 53! Ik denk dat ik in het komende jaar maar eens een reading challenge voor mezelf ga instellen op Goodreads. In 2015 wil ik gaan proberen om aan de 60 boeken te komen. Als ik wat meer boeken lees en wat minder tijdschriften, moet dat volgens mij makkelijk lukken!

2 Comments on Five Favorites: boeken van 2014

  1. Babiche
    29-12-2014 at 14:20 (4 years ago)

    Mooi lijstje! John Green staat ook zeker in die van mij. Benieuwd naar Oma heeft me gestuurd… Die komt op mijn to read lijstje voor komend jaar! Ik had mijn challenge voor dit jaar op 60 boeken staan, helaas blijven steken op 53. Voor komend jaar ga ik niet voor aantallen maar voor een ander soort challenge. Veel succes met het behalen van je nieuwe challenge!
    Babiche recently posted…Let it snowMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge