Wat ik geleerd heb van 3 maanden Project 333

Het is inmiddels 3 maanden geleden dat ik de uitdaging aanging: ik zou een Project 333 gaan doen, dat wil zeggen 3 maanden leven met slechts 33 kledingstukken. Dit om mezelf te bevrijden van mijn alsmaar groeiende koopverslaving en om te sparen voor een roadtrip door Amerika. Toen ik begon leek het me behoorlijk pittig, maar terugkijkend kan ik zeggen dat die drie maanden eigenlijk voorbij zijn gevlogen. Na een maand had ik al van alles geleerd. En nu er drie maanden voorbij zijn, merk ik dat ik echt veranderd ben… ook al willen mijn vriendinnen nog niet helemaal geloven dat ik niet zal terugvallen in mijn oude shopaholic-patroon. 

De verhuisdozen van Pandora
Na drie maanden mochten de verhuisdozen open en stond ik weer oog in oog met de rest van mijn garderobe. Die bleek al snel zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:

– Kleding die ik actief had gemist en die ik direct toevoegde aan mijn nieuwe Selectie. 
– Kleding die ik nog steeds mooi vond, maar die tot de lente/zomer nog even ingepakt moet blijven. 
– Kleding waarin ik mezelf maar 1 seconde hoefde te bekijken om al te denken: OMG, what was I thinking?

Ik merkte direct dat ik nu veel beter kan inschatten wat bij mij past en wat niet. Ik hoef niet lang te twijfelen, ik weet het meteen: ja of nee. Eindelijk heb ik voor mijn gevoel een duidelijke eigen stijl. Daar deed ik al veel langer mijn best voor, maar als je zoveel kleding hebt en meedoet met elke voorbijwaaiende trend, is het eigenlijk te moeilijk om door de bomen het bos te zien. 

Courtney Carver, theproject333.com

Courtney Carver, theproject333.com

De shopping-deceptie
Na drie maanden had ik ook eindelijk weer een shopafspraak gepland staan. En het was nog uitverkoop ook. In mijn hoofd had ik een helder lijstje van welke nieuwe items ik nog aan mijn Selectie wilde toevoegen. Ik was er helemaal klaar voor. En toen… kon ik niet zo goed slagen. Ik was verbaasd over mezelf: wat was ik kritisch geworden! Overal mankeerde wel wat aan. Verkeerde pasvorm, geen lekker stofje, dit-is-het-gewoon-niet-helemaal… na aankoop van één trui en twee bh’s (ook belangrijk) hielden mijn partner in crime en ik het voor gezien en ploften neer bij Stan & co om een grote schaal nacho’s met kaas soldaat te maken. 

Als je overzicht hebt op je garderobe – dat wil zeggen: als je al je kleding kunt zien en niet de helft in dubbele stapels achterin de kast gepropt ligt – is het makkelijker om onderscheid te maken tussen wat je echt mist en wat je gewoon graag wilt. De items die ik nog miste heb ik inmiddels gevonden (zo makkelijk geef ik het natuurlijk niet op) en ik heb ook een vest gekocht dat ik al maanden graag wilde hebben. En vervolgens heb ik dat vest bijna een heel weekend non-stop gedragen, dus de cost per wear gaat al rap omlaag. Ik geef toe: het was lekker om weer even te winkelen. En ik kan nog steeds enorm genieten van nieuwe kleding, zeker nu ik alleen nog dingen koop die ik écht heel mooi vind. Maar als ik nu tegen mezelf zeg: de komende maanden is het weer even klaar, dan weet ik dat ik me daar nu aan kan houden.

20150113_project333

Courtney Carver, theproject333.com

Traveling light
Drie maanden geleden was ik in staat om voor een weekendje weg een complete paklijst te maken. Dagen van tevoren kon ik nadenken over wat er allemaal mee moest. Voor iedere eventualiteit stopte ik kleding en schoenen in mijn tas. Misschien gingen we wel chic uit eten! Misschien gingen we wel een lange wandeling maken! Misschien had ik wel behoefte aan een dunne pyjamabroek! Misschien zou mijn weekend niet compleet zijn zonder een dikke joggingbroek! Je raadt het al: dit resulteerde in een hutkoffer die was gevuld voor minstens een week. 

Afgelopen weekend verbleef ik met vriendinnen in een Landal-huisje. Ik had het hele weekend dezelfde spijkerbroek aan, met elke dag een ander truitje en eerder genoemd vest. Zo nu en dan verwisselde ik de spijkerbroek voor een joggingbroek. Toen ik thuiskwam, zat er één onderbroek in mijn tas die ik niet had gedragen en één handdoek die ik niet had gebruikt. Ik was er voor het eerst in geslaagd om perfect afgepast te pakken. Ik ben niet meer zo bang om iets niet te hebben. Want als ik iets niet heb, tja, dan heb ik het gewoon niet. Dankzij Project 333 kan ik daar nu gewoon mee omgaan. 

Een nieuwe Selectie
De kledingstukken die ik de komende drie maanden (tot begin april) ga dragen, hangen nu in de kast. Het zijn er iets meer dan 33, ik ben niet meer zo enorm strikt. Maar één regel heb ik wel: een ding erbij betekent een ding eruit. Ik wil nooit meer terug naar die overvolle kledingkast. Ik wil waarderen wat ik heb en daarvoor is het belangrijk dat ik kan zien wat ik heb. En ik wil alleen nog maar spullen hebben waar ik honderd procent blij mee ben. Binnenkort houd ik weer een kledingruil met vriendinnen, en ik denk dat ik een aantal erg blij ga maken met spullen die nog steeds mooi zijn. Alleen niet voor mij. 

De belangrijkste reden dat ik met Project 333 begon, was dat ik wilde sparen voor een reis naar Amerika, die ik voor mijn dertigste wilde maken. Maar inmiddels hebben Berend en ik besloten deze droom toch nog even uit te stellen. Als we gaan, willen we ruim voldoende te besteden hebben en in de gelegenheid zijn om allebei wat langer vrij te nemen. Dat zit er dit jaar even niet in. Daarom hebben we besloten om onze Amerika-roadtrip nog even uit te stellen en dit jaar weer een Europa-roadtrip te doen. We willen naar Kroatië en ik heb er nu al zin in! 

Courtney Carver, theproject333.com

Courtney Carver, theproject333.com

1 Comment on Wat ik geleerd heb van 3 maanden Project 333

  1. andreas van beek
    15-03-2015 at 14:03 (4 years ago)

    Leuk project zo te horen. Nou om je kledingstukken makkelijk te vervoeren kun je ze heel eenvoudig in lartonnen kledingkasten hangen en zo 40 stuks simpel vervoeren en blijft alles picco bello mooi.

    andreas

Leave a Reply

CommentLuv badge