Waarom een dagboek schrijven zo goed voor je is

Ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn dagboek. Ik begon mijn eerste echte dagboek in groep 8. En ik zou ik niet zijn als ik niet toen al kantjes lang uitweidde over alles wat ik meemaakte. En wat ik daarvan vond. Dat was al best wel serious business: ik viel op school buiten de boot, mijn beste vriendinnetje zag ik alleen in de schoolvakanties en het leek wel alsof ik van mijn klas de enige was bij wie de puberteit al in alle hevigheid had toegeslagen. En tot overmaat van ramp moesten we ook nog eens op werkweek. In die tijd ervoer ik voor het eerst de heerlijke opluchting als ik iets van me af had geschreven.

Sindsdien heb ik altijd een dagboek bijgehouden, in alle soorten en maten. Ik heb in dure kleine boekjes geschreven en in grote collegeblokken, in geurige dummy’s, in tere schriftjes van de toko die naar Chinees eten roken, in computerbestanden die ik al dan niet uitprintte en in e-mails aan mezelf. Inmiddels heb ik een enorme voorraad egodocumenten. Een live verslag van bijna twintig jaar dagelijks leven. Ik kan mezelf inmiddels dus wel een expert op het gebied van dagboek schrijven noemen, en ik kan het iedereen aanraden. Waarom? Hierom!

1. Je schrijft dingen van je af
Door op te schrijven waar je mee zit, maak je je gedachten concreet, en dat geeft lucht. In plaats van dat er allerlei vage piekergedachten rondspoken in je hoofd, moet je duidelijk maken waar je precies mee worstelt. Dat zorgt al meteen voor meer rust en afstand. Je hoeft niet eens tot een oplossing te komen, al gebeurt dat bij mij vaak vanzelf wel. Maar alleen al het opschrijven lucht op. Tried and tested, en het is echt zo.

2. Je leert jezelf beter kennen
Door het bijhouden van een dagboek ga je al snel patronen bij jezelf ontdekken. Je bladert terug en denkt: hé, twee maanden geleden worstelde ik eigenlijk met hetzelfde probleem. Hoe heb ik dat toen opgelost? Of: waar kan het aan liggen dat ik dit nu weer tegenkom? Het kan confronterend zijn om te ontdekken dat het steeds dezelfde angsten zijn die aan je dagelijkse zorgen ten grondslag liggen, of dat je in wezen steeds dezelfde fout maakt. Maar hiermee heb je wel bijzonder waardevolle informatie in handen, waarmee je aan je persoonlijke groei kunt werken.

3. Je doet de toekomstige jij een groot plezier
Er is niets leuker en leerzamer dan het doorlezen van oude dagboeken van jaren geleden. Ik heb dit laatst nog een hele dag zitten doen, en was even helemaal terug in het verleden. Ik ontdekte hoe mijn geheugen was gaan verschillen van hoe ik dingen daadwerkelijk had beleefd (reality check, altijd goed!) en besefte hoeveel ik in die paar jaar had geleerd. Nuttig, leuk en bovendien bijzonder: voor mijn gevoel had ik echt een dagje door de tijd gereisd. Sindsdien besef ik dat ik mijn dagboek van nu ooit op dezelfde manier zal lezen, en doe ik alvast mijn best om de toekomstige Eline van interessante informatie te voorzien.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind heus niet dat iedereen elke dag een hele lap tekst zou moeten produceren. Alsjeblieft niet zeg, ik moet daar zelf ook niet aan denken. Ik heb periodes dat ik dagelijks schrijf, maar momenteel schrijf ik een paar keer per week. Het gaat erom dat je een frequentie en hoeveelheid tekst vindt waar jij je goed bij voelt. Is dat één keer per maand, of zelfs maar één keer per jaar? Ook prima. Het is altijd nuttig. Al voelt dat niet altijd zo.

Maar vroeg of laat zul je je eigen schrijfsel teruglezen, en ik kan je alvast garanderen dat je minimaal één kleine verrassende ontdekking over jezelf zult doen. En die ene kleine ontdekking, dat ene kleine momentje dat je denkt: ‘hé!’… dat maakt het in mijn ogen al de moeite waard.

20150122_dagboek

Leave a Reply

CommentLuv badge