Geen tijd voor een dagboek? Begin een weekboek!

Ik ontdekte het eigenlijk bij toeval. Aan het eind van een drukke week pakte ik eindelijk mijn dagboek er weer eens bij. Er was zoveel gebeurd dat het geen doen was om dat allemaal uitgebreid te gaan opschrijven. Daarom begon ik met een simpele opsomming van de gebeurtenissen. Bij iedere gebeurtenis zette ik wat kort humoristisch commentaar, of schreef ik op wat ik ervan geleerd had. Voor ik het wist, had ik mijn eerste weekoverzicht geschreven.

Ik doe het nu al een tijdje elke zondag. Mijn weekboek noem ik het. Elke week ga ik even zitten om te kijken wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is, wat er goed is gegaan en wat minder. Heel fijn als ik doordeweeks geen tijd heb om te schrijven. En het levert een mooi compleet overzicht op van hoe mijn leven er op dit moment uitziet, in het kader van: leuk voor later.

20150415_weekboek

Zie je er tegenop om een dagboek te beginnen, omdat je elke dag schrijven te hoogdrempelig vindt of omdat je bang bent dat je het toch niet volhoudt? Dan is een weekboek misschien wel iets voor jou. Spreek met jezelf een vast moment af waarop je even gaat zitten om de week door te nemen. Het hoeft geen enorme lap tekst te zijn, en het hoeft ook niet lang te duren. Kies de hoeveelheid en de duur die jij prettig vindt. Dat kan ook per week verschillen; de ene week schrijf ik zes kantjes en de volgende week heb ik mezelf eigenlijk niet zoveel te melden.

Vragen die je jezelf kunt stellen bij het schrijven van je weekoverzicht:
>> Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen van deze week?
>> Wat ging er goed?
>> Wat ging er minder goed?
>> Wat was mijn beste dag?
>> Wat was mijn minst goede dag?
>> Wat waren mijn geluksmomentjes?
>> Kan ik een rode draad ontdekken die door deze week loopt?
>> Wat heb ik deze week geleerd?
>> Waar ben ik deze week tegenaan gelopen, en hoe zou ik dat anders kunnen doen?
>> Wat is mijn uitdaging voor de komende week?

Op deze manier profiteer je van de vele voordelen van het dagboekschrijven, zonder dat het je heel veel tijd kost. Bovendien is het leerzaam om zo met je persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn, en erg leuk!

Houd jij een dagboek bij? Of spreekt het idee van een weekboek je meer aan?

Leave a Reply

CommentLuv badge