Schrijfboek ZIN: Lust in je leven door schrijven

Af en toe heb ik zin om een maagdelijk leeg schrijfblok te kopen en dat helemaal vol te schrijven. Dankzij ZIN: Lust in je leven door schrijven van Geertje Couwenbergh is het me al een heel aantal keer ook daadwerkelijk gelukt om een heel schrijfblok te vullen met mijn hersenspinsels. Dit boekje is al een paar jaar mijn allerfavorietste schrijfboek. Ik lees er regelmatig in en het blijft gewoon inspirerend. Vandaag geef ik jullie een inkijkje.

ZIN helpt je niet met het schrijven van een verhaal of roman. Tenminste, niet direct. Waar het je wel mee helpt is het aanwakkeren van je inspiratie, je schrijfzin. Hiervoor gebruikt Geertje Couwenbergh de methode van de schrijfbeoefening. Bij schrijfbeoefening spreek je met jezelf een bepaalde tijdsduur of aantal pagina’s af waarbinnen je blijft schrijven. Je stopt niet, je leest niets terug, je schrijft gewoon wat er in je opkomt. Wat dat ook maar is. Wat wil je vertellen? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Er zijn geen regels, alleen dat je blijft schrijven. Dit is een beproefde methode om je innerlijke criticus uit te schakelen.

Wat ik zo fijn vind aan deze methode, is het enorme gevoel van vrijheid dat ik ervan krijg. Letterlijk alles mag. Wat ik schrijf hoeft niet logisch te zijn, niet netjes, niet aardig, niet eens waar. Dat is soms best eng. Zelfs met schrijven heb ik een soort comfort zone waar ik niet graag buiten kom. Maar als ik dat dan toch doe, levert dat vaak de mooiste dingen op.

Het boek is opgebouwd uit 21 korte hoofdstukken over allerlei dingen waar je tijdens het schrijven tegenaan loopt en die je kunt gebruiken in je schrijfbeoefening. Zo schreef ik al eens over mijn theedate met mijn innerlijke criticus. Ook komt bijvoorbeeld het opschrijven van je dromen aan bod, schrijven op ongemakkelijke plekken en schrijven over de rommel in je leven. Dat is een belangrijk thema in dit boek: de rommel ís je leven. Je hoeft niet eerst op te ruimen om te kunnen schrijven. Schrijf gewoon over hoe het nu is.

‘Maar!’ zeg je nu misschien. ‘Ik ben een perfectionist. Dit is allemaal niets voor mij.’ Nou, dan heb ik goed nieuws voor je. Gewoon als perfectionisten onder elkaar. Als het je lukt om de controle even los te laten, zul je jezelf nog verbazen. Je moed zal beloond worden met een flinke dosis inspiratie en het besef dat op papier alles mogelijk is. Alles wat jij maar wilt.

Proberen? Pak pen en papier, en schrijf op: Eén ding weet ik zeker… en ga verder tot de pagina vol is. Als je niet meer weet wat je moet schrijven, begin je weer met Eén ding weet ik zeker… Denk niet teveel na. Je mag de grootste onzin produceren (leuk juist!). Als je maar blijft schrijven tot je een pagina hebt gevuld.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het boek online in te kijken en te bestellen.

3 Comments on Schrijfboek ZIN: Lust in je leven door schrijven

  1. Katrien
    13-08-2015 at 21:41 (4 years ago)

    Ik ben net in ZIN begonnen en heb ondertussen toch ook al aardig wat bladzijden van mijn notitieschrift gevuld. Heerlijk om de lat wat lager te leggen voor mezelf en gewoon te schrijven wat in me opkomt.

  2. Eline Stiekema
    17-08-2015 at 12:46 (4 years ago)

    Ja, lekker is dat hè? Veel schrijfplezier nog!

Leave a Reply

CommentLuv badge