Dubbelspel 1 jaar! En wat ik heb geleerd…

Volgende week vrijdag, 22 mei, staat hier een taartje met één brandend kaarsje. Dan is het namelijk een jaar geleden dat Dubbelspel, mijn eersteling, officieel is verschenen! Op het moment denk ik vaak terug aan die dag en de spannende weken die eraan vooraf gingen. Niet te geloven dat het bijvoorbeeld alweer een jaar geleden is dat ik tien dagen lang elke dag een deel van de Dubbelspel-prequel online zette. Dat die doos met tien prachtige auteursexemplaren arriveerde. Dat ik met mijn vriendinnen ging winkelen voor een perfecte Boekpresentatie-jurk. Ik wil niet beweren dat het lijkt alsof het gisteren was, maar het lijkt in elk geval nog niet zó lang geleden.

20140602_auteursexemplaren

Misschien komt het doordat er zoveel leuke dingen zijn gebeurd, dat mijn eerste jaar als gepubliceerd schrijfster zo voorbij is gevlogen. Interviews, mooie recensies, lezers en andere schrijvers ontmoeten op Manuscripta, leuke reacties op mijn blogs, uit mijn boek voorlezen in de trein… ik kon me er van tevoren niet echt een voorstelling van maken en af en toe moest ik even behoorlijk uit mijn comfort zone kruipen, maar wat was het leuk!

Het belangrijkste wat ik het afgelopen jaar geleerd heb, is dit: je moet er zelf helemaal voor gaan en 100% achter je boek staan. Toen Dubbelspel verscheen, was ik achteraf gezien behoorlijk naïef. Ik dacht dat alles vanzelf zou gaan rollen als het boek er eenmaal was, dat het vanzelf in alle boekwinkels terecht zou komen, opgepikt zou worden en aandacht zou krijgen. Zo werkt het soms, maar zeker niet altijd. Als auteur moet je blijven zorgen dat je boek de aandacht krijgt die het verdient. Dat is spannend, maar ook leuk, en iets waarin ik zeker nog kan groeien (daar is-ie weer: de comfort zone!).

Inmiddels heb ik mijn eigen werkplek en ben ik mezelf een stuk serieuzer gaan nemen als schrijfster. Ik weet nu zeker dat dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen en ik geniet van (bijna) elk hoofdstuk dat ik schrijf. Ook krijg ik nog steeds leuke reacties op Dubbelspel. Mijn hart maakt dan iedere keer weer een sprongetje. Want mensen blij maken met wat ik schrijf, dat is nou eenmaal wat ik het allerliefst doe, en wil blijven doen!

4 Comments on Dubbelspel 1 jaar! En wat ik heb geleerd…

 1. Stephanie
  14-05-2015 at 19:51 (4 years ago)

  Beste Eline,

  Bestaan er ook recensie-exemplaren van Dubbelspel?

  Groetjes,
  Stephanie
  Stephanie recently posted…Schrijven Kreng!My Profile

 2. Eline Stiekema
  15-05-2015 at 10:49 (4 years ago)

  Hoi Stephanie, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een recensie-exemplaar! Hiervoor kun je het best even contact opnemen met de marketing-afdeling van mijn uitgeverij. Je kunt even mailen naar Jill Top: jtop@lsamsterdam.nl.

 3. Stephanie
  17-05-2015 at 22:19 (4 years ago)

  Gebeurd!

  Dank je wel 🙂

  Groetjes
  Stephanie recently posted…Turning 27My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge