En, hoe gaat het met schrijven?

Wanneer is het perfectionisme en wanneer voel je echt dat er iets niet goed zit met je verhaal? Een paar weken geleden schreef ik mijn twijfels nog toe aan de sluipmoordenaar die perfectionisme heet. Die moest ik gewoon de deur uit werken, en weer door. Maar de twijfels bleven terugkomen. Als ik aan het schrijven was, ging het allemaal prima. De twijfel kwam pas om te hoek kijken wanneer ik het manuscript een paar dagen losliet. Dan was het alsof mijn verhaal vervaagde in mijn hoofd en kwam dat stemmetje weer terug: ‘Is dit het nu wel? Is deze nieuwe versie nu echt beter dan de vorige?’

En dan was daar weer die vraag, ik krijg ‘m bijna elke dag wel een keertje: ‘En, hoe gaat het met schrijven?’ En dan antwoordde ik automatisch: ‘Goed!’. En dat was niet echt gelogen: zolang ik aan het schrijven was, ging het best goed. Maar alleen dan. En ik merkte dat die vragen over mijn boek me een beetje begonnen te irriteren. Dat ik geen zin had om er over te vertellen. Omdat ik er eigenlijk helemaal niet meer zo enthousiast over was. Deze tweede versie voelde ver verwijderd van mijn oorspronkelijke idee.

Dus zo kwam het dat ik afgelopen dinsdag tegenover Hedda zat en de vraag der vragen stelde: ‘Is dit het nou, of is dit het niet?’ En eigenlijk wist ik al wat ze zou zeggen. Als ik merk dat er iets wringt, merkt zij het ook. Ook nu bevestigde ze mijn vermoedens. ‘Dit is het net niet. Deze versie lijkt nog steeds teveel op de vorige.’ En de vorige versie, daar waren we het over eens, die was het ook net niet helemaal.

20150528_schrijfupdate

Laat ik eerlijk zijn: we zijn natuurlijk niet voor niets zo kritisch. De verkoopcijfers van Dubbelspel zijn helaas nogal tegengevallen, en de markt voor chicklit is sterk aan het verkleinen. De boekenmarkt is keihard: een boek moet ijzersterk zijn, wil het een kans maken. Mijn werk is nog niet uitgesproken genoeg om er bovenuit te steken in de markt zoals-ie nu is. Lullig, ja. Maar ik weet het liever nu, dan dat ik bezig blijf met een kansloze missie.

Nu kan ik mijn kans grijpen en hier iets van leren. Ik moet, en wil, iets heel anders gaan schrijven. Helemaal loskomen van de chicklit. Even geen Jill Mansell en Marian Keyes meer lezen, maar mijn blikveld verruimen. Experimenteren met andere genres. Mijn netwerk vergroten. Misschien zelfs een schrijfcursus of -opleiding volgen, want dat heb ik nooit gedaan. Ik denk ook over het starten van een eigen boekenblog. Want als ik me toch ga verdiepen in het werk van andere schrijvers, kan ik dat net zo goed meteen met de wereld delen, toch?

20150528_schrijfupdate2

Ik heb ideeën genoeg en merk dat ik eigenlijk juist opgelucht ben omdat de kogel nu door de kerk is. Ik had al veel langer een vaag gevoel van onbehagen en dat heeft nu eindelijk een naam en een reden gekregen. Nu kan ik tenminste verder en mezelf ontwikkelen als auteur. Want dat ik wil blijven schrijven, staat voor mij als een paal boven water. Ook al duurt het misschien nog even voor er weer een boek van mij in de winkels ligt, opgeven is geen optie!

En o ja: de eerste versie van mijn manuscript wordt misschien nog uitgegeven als e-book. De uitgeverij gaat kijken of dit mogelijk is. Zo niet, dan ga ik kijken of ik een andere manier kan vinden om het te publiceren. Het is tenslotte helemaal af, het is een leuk verhaal en ik heb er toch een half jaar aan gewerkt. Dat wil ik niet zomaar verloren laten gaan. Wordt dus vervolgd!

3 Comments on En, hoe gaat het met schrijven?

 1. Likaiar
  29-05-2015 at 10:39 (4 years ago)

  Dat lijkt me best een moeilijke beslissing, om je bezig te houden met iets anders dan je tot nu toe hebt gedaan.
  Ik hoop dat je andere genres/ insteken vind die je liggen! Succes met je zoektocht daarnaar.
  Likaiar recently posted…Leren Vliegen: 1e versie.My Profile

 2. Eline Stiekema
  29-05-2015 at 12:23 (4 years ago)

  Likaiar, gelukkig houd ik wel van een beetje verandering 😉 Ik zie het dus vooral als een uitdaging. Maar wel een lastig ja…
  Jessica, dankjewel! Ik blijf bloggen om jullie op de hoogte te houden.

Leave a Reply

CommentLuv badge