Bootcamp Schrijf met Lef: week 1

Mijn eerste week Bootcamp zit erop! Ik had niet elke dag evenveel tijd om te schrijven, maar uiteindelijk heb ik alle opdrachten kunnen doen. Grappig om weer eens ouderwets ‘huiswerk’ te maken! Maar wat heb ik in deze eerste week nu eigenlijk geleerd?

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Inspiratiebronnen verzamelen
Natuurlijk werk ik al jaren met een little black book waarin ik alle ideeën opschrijf die komen opborrelen. Deze week kreeg ik echter ook de opdracht om gericht op zoek te gaan naar inspiratie, aan de hand van een vragenlijst. Ik moest nadenken over vragen als:

– Welke onderwerpen in het nieuws trekken je aandacht?
– Waar ben je bang voor?
– Wat maakt je kwaad?
– Waar weet je nu al veel vanaf?
Zo heb ik een heel lijstje onderwerpen verzameld die geschikt zijn om over te schrijven. En dat zijn niet altijd de dingen waar je uit jezelf op komt. Bijzonder nuttig dus, deze oefening!

Paars schrijven
Ik moest even iets overwinnen voor ik aan de opdracht ‘paars proza’ begon. Ik moest namelijk zo lelijk mogelijk schrijven. Dat is grofweg de betekenis van de uitdrukking purple prose: een tekst die te overdreven is, met veel te veel bijvoeglijke naamwoorden, te lange zinnen en lelijke tangconstructies. Precies die dingen die ik afschuwelijk vind als ik ze bij anderen tegenkom en die maken dat in onmiddellijk stop met lezen. En nu moest ik zelf. En het zou niet mooi worden. Horror!

Toen ik eenmaal bezig was, was het natuurlijk ook wel heel grappig. Ik maakte deze opdracht tijdens een treinrit van Utrecht naar Amsterdam, en had met mezelf afgesproken om te blijven typen tot de trein daar bijna aankwam. Door de treinsetting kwam ik al snel op het idee om te schrijven vanuit een lichtelijk geflipte, wollig sprekende conducteur. Leermoment: ik ga er niet dood van als ik een keer iets maak voor de grap, en niet alles hoeft meteen wonderschoon te zijn.

Spelen met perspectief
Perspectiefwisselingen zijn al sinds jaar en dag onderdeel van al mijn verhalen, dus ik weet als geen ander hoe je daarmee spanning opbouwt. Vooral personages met conflicterende belangen zorgen voor een boeiend verhaal. Hiermee oefenen betekende voor mij dus weinig nieuws. In combinatie met een aantal drukke dagen en een vol hoofd zorgde dit ervoor dat de inspiratie voor deze oefening niet echt wilde stromen. Uiteindelijk heb ik er wel iets grappigs van weten te maken, maar qua geloofwaardigheid liet mijn verhaaltje wel wat te wensen over. Toch ben ik er al met al best tevreden mee, en ik ben blij dat ik de opdracht gewoon gemaakt heb. 

De route plannen
Ik ben altijd heel erg van het maken van opzetjes en denk ieder verhaal grofweg uit voor ik het ga schrijven. Maar cursusleidster Kelly biedt hiervoor een ideaal vragenlijstje waarmee je van tevoren een heel compleet beeld kunt krijgen van hoe je verhaal moet gaan lopen. Vooral de ontwikkeling van de personages komt hierin aan bod, en dat is iets wat bij mij nog weleens ondergesneeuwd raakt.

Aan de hand van Kelly’s routeplanner heb ik voor de grap mijn verhaal van de eerste dag verder uitgewerkt, over de gescheiden ouders en de sloophouten salontafel. Ik had hier van tevoren nog helemaal geen ideeën over, maar opeens zag ik hoe ik van dit random begonnen verhaaltje echt iets moois zou kunnen maken. Net als het inspiratiebronnen-vragenlijstje is de routeplanner er eentje om te bewaren!

In het weekend kwamen er geen nieuwe opdrachten. Deze dagen werden vooral besteed aan reflectie en mij gaf het de kans om mijn achterstand in te lopen, waardoor ik nu weer helemaal bij ben. De komende week wordt nog drukker dan de vorige, dus ik ben heel benieuwd hoe ik het ervan af ga brengen. Ik merk namelijk dat ik de opdrachten niet even tussendoor kan doen; ik heb echt een rustig hoofd nodig. Ik ga dus mijn best doen om momenten te creëren waarop ik even rustig kan gaan zitten om te schrijven, zodat ik hier binnenkort weer nieuwe vorderingen kan melden!

2 Comments on Bootcamp Schrijf met Lef: week 1

  1. Jessica Maaes
    13-07-2015 at 15:54 (4 years ago)

    He! Ik ben benieuwd naar welke onderwerpen in het nieuws jouw aandacht trokken.

  2. Eline Stiekema
    14-07-2015 at 08:08 (4 years ago)

    Ha Jessica, dit is wat ik daar heb ingevuld: De ontmanteling van de zorg gaat me aan het hart. Familiedrama’s en rare acties van verwarde mensen maken me nieuwsgierig, net als roddels over BN’ers. Ik lees ook graag over dingen die de samenleving ontregelen: grote files en storingen op het spoor, extreme weersomstandigheden. Ook over grotere ontwikkelingen in de maatschappij en hoe die hun weerslag hebben op individuele personen en bepaalde groepen (bijvoorbeeld een hele generatie die werktechnisch de boot dreigt te missen door de crisis).

Leave a Reply

CommentLuv badge