Five Favorites: september 2015

September is alweer bijna voorbij, en ook de zomer hebben we definitief achter ons gelaten. De afgelopen maand was een goeie om veelvuldig op de bank te kruipen met een boek of tv-serie, want: pokkenweer. Maar daardoor heb ik nu wel weer een aantal pareltjes om met jullie te delen. Hier komen ze!

Boek: The Art of Fielding van Chad Harbach
Een dikke pil, in het Nederlands vertaald als De Kunst van het Veldspel. Lag vorig jaar hoog op de bestsellerstapels in alle boekhandels. Gaat er al een belletje rinkelen? Ik begrijp in elk geval waarom dit boek zo hoog opgestapeld lag overal.

Vanuit vijf verschillende perspectieven wordt in The Art of Fielding het verhaal verteld van de succesvolle jonge honkballer Henry Skrimshander. Hij lijkt voorbestemd voor een carrière als prof, tot hij met een verkeerde worp per ongeluk een teamgenoot een zware hersenschudding bezorgt. Vanaf dat moment kan hij niet meer goed werpen, en dat heeft vergaande gevolgen voor hemzelf en voor de mensen om hem heen. The Art of Fielding is een boek waar je helemaal in kan duiken en bovendien een interessant psychologisch verhaal over overthinking. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Serie: Meiden van de Herengracht
Sinds een paar weken hebben we in Nederland onze eigen Sex and the City, uitgezonden door Net 5, elke woensdag om 21:30. Het script is zelfs afkomstig van de schrijfster van SATC; het is een Nederlandse bewerking van Candace Bushnell’s Lipstick Jungle. Het acteerwerk maakt hier en daar wel een wat houterige indruk, maar toch ben ik vanaf de eerste aflevering hooked aan deze nieuwe vrouwenserie.

Ik denk dat het de combinatie van bekend en onbekend is die het ‘m doet: aan de ene kant is het allemaal lekker herkenbaar en Nederlands, met scènes op allerlei bekende plekken in Amsterdam. Maar aan de andere kant hebben de hoofdpersonen banen en levens die voor de meesten van ons ver buiten bereik liggen. Die mix maakt de serie zo leuk en zelfs een beetje verslavend om naar te kijken.

Film: Inside Out
Als ik mensen vertel waar de nieuwe Pixar-film Inside Out over gaat, is een wat wazige blik vaak het gevolg. Het klinkt ook wel een beetje vaag: Inside Out gaat over vijf figuurtjes die leven in het hoofd van een meisje, Riley. Deze figuurtjes zijn Joy, Sadness, Anger, Disgust en Fear. Zij nemen beurtelings de leiding en creëren de herinneringen van Riley.

Riley is een vrolijk meisje, want in haar hoofd heeft Joy meestal de overhand. Maar het gaat mis wanneer Riley op haar elfde moet verhuizen naar een andere stad. Opeens gaat alles in haar leven mis en heeft Joy de andere figuurtjes in Rileys hoofd niet meer onder controle. Wanneer een poging om Riley weer blij te maken mislukt, raken Joy en Sadness verdwaald, ergens diep in Rileys brein. Terwijl Riley steeds ongelukkiger wordt – want bestuurd door de overgebleven Sadness, Anger en Disgust – maken Joy en Sadness een wonderlijke reis door Rileys psyche.
Hoe vaag het hier ook klinkt, in de film is dit alles compleet helder en ook nog eens prachtig uitgewerkt. Absoluut een aanrader, deze film!

Album: Oh Wonder van Oh Wonder
Dit Britse singer-songwriterduo bracht een jaar lang elke maand één single uit, en al die singles samen vormen het gelijknamige album Oh Wonder. Hun methode van elke maand een nummer uitbrengen heeft een album opgeleverd waarop bijna alle nummers sterk zijn: relaxte, melodieuze popsongs met veel synths, een vleugje elektro en een vleugje R&B. Mijn favoriet: Technicolour Beat. 

Tussendoortje: kruidnootjes!
Tot slot wil ik me nog even uitspreken over een heikel punt van discussie in onze samenleving. Kruidnootjes eten voordat Sinterklaas in het land is, is wat mij betreft oké. Zelfs meer dan oké: kruidnootjes zijn gewoon f*cking goddelijk, en ik zie geen reden om ze tot half november te laten staan. Zie het desnoods als kleine koekjes, als dat helpt.

En bezoek in de komende maanden één van de gloednieuwe pepernotenwinkels van pepernotengigant Van Delft, waar je kruidnootjes kunt proeven in alle smaken van de regenboog. Op dit moment zijn er filialen in Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Groningen en Den Haag.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

2 Comments on Five Favorites: september 2015

  1. Marjolijn
    29-09-2015 at 17:04 (3 years ago)

    Wat?! Een pepernotenwinkel in Delft? Ik ben onderweg!

  2. Evelien
    03-10-2015 at 14:15 (3 years ago)

    Ik ben heel benieuwd naar ‘The Art of Fielding’, bedankt voor de tip!

Leave a Reply

CommentLuv badge