Gastblog Kelly: 7 manieren om te beginnen met schrijven

In het kader van NaNoWriMo hebben schrijfcoach Kelly Meulenberg en ik allebei een artikel voor elkaars blog geschreven. Daarom is Kelly deze week aan het woord hier, en geeft ze je tips om – eindelijk? – te beginnen met schrijven. Mijn artikel op Kelly’s website lees je hier

7 manieren om te beginnen met schrijven
door Kelly Meulenberg

Loop jij – net als Eline en ik vroeger – rond met de droom om een verhaal te schrijven? Een mooie tekst waarin jij je ideeën of dromen deelt met honderden lezers? Maar durf je niet te beginnen of nooit iets af te maken? Dat is niet raar.

Een verhaal schrijven is ontzettend uitdagend voor je hoofd én je hart. Er zijn zoveel technieken en ‘regels’ dat je makkelijk door de bomen het bos niet meer kan zien. En als je dan eenmaal alles aan het papier hebt durven toevertrouwen, moet je met de complimenten en kritiek van je lezers leren omgaan.
Maar ik weet dat je jouw droom werkelijkheid wilt maken, anders zou je dit artikel niet lezen 🙂 Daarom geef ik je zeven verschillende manieren om te beginnen met schrijven, de een iets kleiner en voorzichtiger dan de ander. Lees ze door en kies een of twee manieren waar jij enthousiast van wordt!

20151112_kelly

1. Houd een dagboek bij
Schrijven en lezen zijn fantastische manieren om het leven van iemand anders te ervaren. Maar hoe kun jij je in iemand anders verdiepen, zonder dat je goed in contact staat met je eigen gevoelens, angsten en wensen? Een dagboek helpt je om jezelf beter te leren kennen.
Probeer het een paar weken en je merkt dat je op een goudmijn aan verhaalideeën, levensvragen en –lessen zit, die je altijd kunnen inspireren. Zelfs als je een fantasy-boek wilt schrijven.

2. Schrijf brieven
Door alle mailtjes, appjes en Facebook-berichten zou je bijna vergeten hoe leuk handgeschreven post is. Stuur eens een mooie brief of kaart naar een vriendin of familielid. Je zult zien dat je mensen ontzettend blij kan maken met jouw woorden – en daarvoor hoef je echt geen meterslang epistel te pennen.

3. Speel met schrijfoefeningen
Op internet en in de bieb zijn ontzettend veel schrijfoefeningen te vinden, die je helpen om nieuwe ideeën op te doen of bepaalde technieken onder de knie te krijgen. Zoek er eens een paar op, bijvoorbeeld op mijn blog, en neem een uurtje de tijd om ermee te spelen.
Omdat je een opdracht krijgt, word je vanzelf gedwongen om anders naar schrijven te kijken en verras je jezelf met onverwachte inspiratie en mooie zinnen.

4. Steel van andere teksten
Nee, je mag natuurlijk niet letterlijk kopiëren, maar je kunt je wel door andere teksten laten inspireren. Zoek in de krant naar een opvallend nieuwsbericht en probeer het verhaal erachter te vertellen. Wat is er gebeurd, wie heeft het gedaan en waarom deed hij of zij dat?
Je kunt ook de eerste drie zinnen van een lievelingsverhaal of –boek overschrijven en daarna zelf verder gaan. Wat vind jij dat er moet gebeuren?

5. Lees over schrijven
Om goed te schrijven, moet je veel lezen. Hoe meer verschillende soorten teksten, hoe beter! Lees eens een boek over schrijven. Je leert ervan én je krijgt jeuk om zelf aan de slag te gaan. Stephen King’s boek ‘On Writing’ vind ik verplicht huiswerk voor alle (beginnende) schrijvers.

6. Volg een schrijfcursus
Ben jij iemand die graag in het diepe springt? Geef je dan op voor een schrijfcursus. Onder begeleiding van een expert doe je stap voor stap de benodigde kennis op en krijg je feedback op je teksten. Omdat je tijd moet maken voor je lessen, train je jezelf meteen in regelmatig schrijven.
Een cursus is een supersnelle manier om je vaardigheden en zelfvertrouwen als schrijver te ontwikkelen, maar het kan even duren voor je de juiste cursus, met de juiste begeleiding, voor de juiste prijs hebt gevonden. Vraag jezelf dus goed af wat je zoekt. Mail me op info@kellymeulenberg.com als je er over wilt sparren (ik smeer je niks aan, I promise 🙂 ).

7. Volg een schrijfworkshop
Als je de kriebels krijgt van een hele cursus, doe dan eens mee aan een schrijfworkshop of schrijfmiddag. Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen en leren in één enkele middag. Ook hier geldt dat het aanbod best groot is. Vraag jezelf af wat je wilt: over een specifiek onderwerp leren of gewoon een middagje lekker schrijven?

Besluiten dat je jouw droom gaat waarmaken is al de helft van het werk. Welke manier je ook kiest, kom in actie en geniet van de ontdekkingsreis. Laat me weten voor welke manier je gaat, ik moedig je graag aan!

2 Comments on Gastblog Kelly: 7 manieren om te beginnen met schrijven

  1. Jolanda verdiener
    17-11-2015 at 18:30 (3 years ago)

    Dit vind ik goede tips voor mensen zoals ik die graag schrijven en verhalen willen schrijven. Bedankt allebei voor jullie tips, ik vind dit een geweldig blog en van jouw verhalen geniet ik Eline

  2. Eline Stiekema
    24-11-2015 at 16:14 (3 years ago)

    Dankjewel, Jolanda! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge