De Writers Walk of Fame van boekhandel Scheltema

Eindelijk was ik weer eens in Amsterdam. In de rij voor de paskamers van de vier verdiepingen tellende Forever 21 keek ik naar boekhandel Scheltema aan de overkant. Er stonden mensen voor de ingang. Ze keken en wezen naar de stoep. En ik wist: daartussen ligt een tegel met mijn naam en handafdruk. Hoe awesome!

Weten jullie het nog? In mei van dit jaar droeg ik met een heleboel andere schrijvers een stapeltje boeken van het oude pand van Scheltema naar het nieuwe, en liet ik de handafdruk maken die op de tegel zou worden geplaatst. Het verslag van die blijde dag lees je hier. Bij de onthulling van de Writers Walk of Fame kon ik helaas niet aanwezig zijn. Al een hele tijd was ik van plan een kijkje te gaan nemen, maar steeds kwam het er niet van. Tot nu.

Het was het weertype dat door weerlui altijd zo eufemistisch wordt omschreven als ‘onstuimig’, en tegen de tijd dat mijn vriendin Lisette en ik genoeg hadden van de kledingwinkels en op weg gingen naar boekhandel Scheltema, was het al bijna helemaal donker. Donker en nat. Niet helemaal zoals ik het me voorgesteld had. Maar wat zag Scheltema er mooi en uitnodigend uit, juist in het donker!

20151124_scheltema1

En daar lagen ze dan, alle handafdrukken. Een imposante rij die heel wat meters stoep besloeg. Vind dan je eigen naam maar eens terug. ‘Begin jij aan die kant, dan begin ik hier!’ Zo werkten Lisette en ik speurend naar elkaar toe. Iets voor het midden vond ik mijn tegel. Vlakbij de ingang, stiekem toch extra tof! Eline Stiekema, Dubbelspel. Het stond er echt. Wow. Een indrukwekkend moment.

Gehurkt op de natte stoep poseerde ik voor een licht awkward foto waarop ik én mijn hand in mijn eigen handafdruk wilde houden én droog onder het afdakje wilde zitten én wilde zorgen dat er ook nog een stukje boekhandel in beeld kwam. Allemaal een beetje gelukt. En de blijheid straalt er toch vanaf, of niet dan?

20151124_scheltema2

En het leukste was misschien wel dat ik aan de praat raakte met twee dames die zich stonden af te vragen wat dit nou toch was, met al die handafdrukken. Dat kon ik ze natuurlijk vertellen, en ik vertelde over de dag waarop we Scheltema hadden ‘helpen verhuizen’ en onze handafdruk hadden gemaakt.
‘Oh? En u bent ook schrijver?’
‘Ja, kijk. Hier lig ik!’

Er volgde nog een kort gesprekje over mijn boek en de vraag of het misschien iets zou zijn voor haar dochter, en toen gingen de dames naar binnen en Lisette en ik naar de tram, moegewinkeld en tevreden. Binnenkort ga ik nog een keer een foto maken bij daglicht, en als ik er dan toch ben… dan ga ik alle vijf verdiepingen van het nieuwe Scheltema nog maar eens uitgebreid verkennen.

1 Comment on De Writers Walk of Fame van boekhandel Scheltema

  1. Ellis
    25-11-2015 at 16:24 (3 years ago)

    Dat is té leuk!

Leave a Reply

CommentLuv badge