Five Favorites: Mijn boeken van 2015

Bij het eind van het jaar hoort een lijstje. En voor een boekenwurm als ik is het niet zo moeilijk om te bedenken wat voor lijstje dat moet zijn: mijn lievelingsboeken van dit jaar, natuurlijk! Net als in 2014 heb ik er vijf uitgekozen die dit jaar de meeste indruk hebben gemaakt. Toevallig zijn dit ook de enige vijf boeken die ik een rating van vijf sterren heb gegeven op Goodreads. Het uitkiezen van De Grote Vijf was dus easy peasy dit keer.

Ik heb mijn leesgedrag het hele jaar keurig bijgehouden op Goodreads. Zoals veel sites biedt ook Goodreads dit jaar de mogelijkheid om je ‘Year In Books’ te bekijken. Alle boeken die je gelezen hebt in een prachtig overzichtje, compleet met statistieken. Neuroten als ik houden daarvan! Ik heb mijn overzicht creatief gebruikt om deze blogpost te illustreren. De roze omrande boeken horen bij mijn Five Favorites. Als je op de titel klikt, wordt er een extra tabje geopend met meer informatie over het boek en ratings van andere lezers.

Hier komen ze dan, mijn vijf favoriete boeken van 2015! Enjoy!

Chantal van Gastel – Ik wist het
Wat een heerlijk romantisch boek was dit! Ik droomde helemaal weg bij het verhaal van de eigenwijze Mia, die op basis van een goed voorgevoel een bloemenwinkel begint op een idyllisch pleintje buiten het centrum. De twee leuke heerschappen die Mia’s nieuwe leven met zich meebrengt, zorgen voor de nodige romantiek en verwarring. Tegelijkertijd houden Mia’s vreemde voorgevoelens, die steeds sterker worden, de spanning er lekker in. Dit boek was voor mij de ultieme feelgood roman. Jaloersmakend!

Adelle Waldman – Het liefdesleven van Nathaniel P.
Nathaniel Piven – Nate voor vrienden – is een eikel van de bovenste plank, en toch vond ik het erg leuk om over hem te lezen. Ik vond het verfrissend om alle bekende taferelen – een etentje met vrienden, een avond in het café, een borrel – door de ogen van deze schaamteloos eerlijke jongen te zien. De vrouwelijke lezer wordt niet bepaald gespaard, maar dat hoeft ook niet altijd. Het hoge awkward-gehalte deed me vaak denken aan de serie Girls. Ja, eigenlijk was dit de mannelijke Girls in boekvorm. Like!

20151228_2015boeken1

Matthew Thomas – We zijn onszelf niet
Een indrukwekkende roman over een vrouw die haar man – een vooraanstaand wetenschapper – langzaam ziet verdwijnen door de gevolgen van vroege Alzheimer. Zij heeft altijd keihard gewerkt en hard haar best gedaan om van een dubbeltje een kwartje te worden. Maar langzaam maar zeker valt dit allemaal weg, en blijft alleen over wat echt belangrijk is. Een ontroerend huwelijksverhaal en tegelijkertijd een mooi tijdsbeeld van New York in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Elizabeth Gilbert – Big Magic
Iedereen die ook maar af en toe iets creatiefs doet, raad ik aan dit boek te lezen. Het barst van de bevrijdende inzichten omtrent scheppingsdrang. Zoals af is beter dan goed, wat mijn motto is sinds ik dit boek heb gelezen. Ik vond het inspirerend om te lezen hoe Elizabeth Gilbert altijd is blijven schrijven: toen ze nog niet bekend was, toen ze plotseling wereldberoemd werd, en toen ze dat succes niet bleek te kunnen overtreffen – en dat ook eigenlijk helemaal niet wilde. Ze bleef gewoon stug doorgaan, zonder zich tot één genre te beperken. Het ging haar namelijk om het schrijven, niet om alles er omheen. Heerlijk mens, geweldig boek.

20151228_2015boeken2

20151228_2015boeken3

Jessie Burton – The Miniaturist (vertaald in Nederlands als Het Huis aan de Gouden Bocht)
Dit boek was voor mij de grote verrassing van 2015. Ik had er wel van gehoord, maar was eigenlijk helemaal niet echt van plan het te gaan lezen. Tot ik de pocketversie van mijn moeder kreeg, die er niet doorheen kwam. Ik begon te lezen uit nieuwsgierigheid en had een totaal andere ervaring dan mijn moeder: ik vond het namelijk een fantastisch, intrigerend boek. Het speelt zich af in het Amsterdam van de Gouden Eeuw en draait om het poppenhuis dat het jonge bruidje Petronella Oortman krijgt van haar kersverse echtgenoot (nog steeds te bewonderen in het Rijksmuseum trouwens, dit poppenhuis!). Met de miniatuurtjes die voor het huis arriveren lijkt echter iets heel vreemds aan de hand. Een sinister verhaal dat echt nog een paar dagen in mijn hoofd is blijven hangen nadat ik het boek uit had. En een heerlijk winterboek, dus grijp je kans!

20151228_2015boeken4

Dit waren ze dan, mijn vijf lievelingsboeken! Zit één van jouw favorieten er ook bij? Of heb je juist een totaal andere mening over één van deze boeken? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

3 Comments on Five Favorites: Mijn boeken van 2015

 1. Maaike
  29-12-2015 at 20:28 (3 years ago)

  Ja, Ik wist het is leuk! De rest heb ik niet gelezen, maar Het liefdesleven van Nathaniel P en We zijn onszelf niet klinken ook wel heel goed. Mijn favoriete boeken zijn denk ik Ik geef je de zon en 100 gelukkige dagen. 🙂
  Maaike recently posted…De 15 meest gelezen blogposts in 2015 (+ spam je blogpost!)My Profile

 2. Eline Stiekema
  01-01-2016 at 11:13 (3 years ago)

  O ja, die wil ik ook allebei nog lezen! 100 gelukkige dagen staat zelfs al te wachten op mijn e-reader 🙂

 3. Eveline
  03-01-2016 at 16:31 (3 years ago)

  ‘Ik wist het’ is niet per se een lievelingsboek, maar ik vond het wel enorm leuk om te lezen. De andere boeken heb ik niet gelezen.
  Eveline recently posted…Reading Challenge 2016My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge