Tag: 5 boeken die mij het meest zijn bijgebleven

Via OH MY BOOK kwam ik een leuk spelletje tegen dat momenteel rondwaart onder de boekenliefhebbers op internet. Als je denkt aan de boeken die je zijn bijgebleven, welke vijf komen er dan als eerst bij je op? Die vraag levert een associatief lijstje op van de boeken die blijkbaar indruk hebben gemaakt of om een andere reden top of mind zijn. Benieuwd naar mijn lijstje? Hier komt-ie!

20160112_bijgebleven

Fredrik Backman – Een man die Ove heet

Dit was letterlijk het allereerste boek dat bij me opkwam. Ik ben fan van de Zweedse schrijver Fredrik Backman en ik heb sinds een paar dagen zijn nieuwste roman (Britt-Marie was hier) in huis, waar ik me al buitensporig op loop te verheugen. Ik vind zijn manier van schrijven hilarisch, en tegelijkertijd is hij heel mild en vriendelijk tegenover alle menselijke tekortkomingen van zijn personages. Een verdiende eerste plaats dus.

Elizabeth Gilbert – Big Magic

Dat dit boek als tweede bij me opkwam, is ook niet zo verwonderlijk: het is zo ongeveer mijn creativiteitsbijbel momenteel. Het kwam ook al voor in mijn lijstje met favoriete boeken van 2015, en ik overdrijf niet als ik zeg dat er elke dag wel een advies uit het boek bij me opborrelt. Ik ga het binnenkort herlezen met een potloodje erbij, en dan heerlijk allemaal zinnen onderstrepen.

Monica Furlong – Heksenkind

Dit was mijn lievelingsboek als kind. In de zomer voor ik naar groep acht ging, heb ik het aan één stuk door gelezen. Als ik het uit had, begon ik gewoon weer opnieuw. Ik was gewoon verliefd op het verhaal van een Middeleeuws weesmeisje dat moet gaan wonen bij een vrouw die door het hele dorp als heks wordt gezien, maar die uiteindelijk wijzer, liever en authentieker blijkt te zijn dan al die kortzichtige dorpelingen bij elkaar. Dit is echt een boek dat ik altijd zal bewaren. En af en toe herlees ik het nog steeds.

Donna Tartt – The Secret History

Nog een lievelingsboek, ditmaal van toen ik begin twintig was. Ik las dit boek met Kerst, en het gekke is dat ik me vooral nog kan herinneren dat ik het razend spannend vond, en dat ik het daarna jarenlang als favoriet heb opgevoerd als ernaar gevraagd werd. Inmiddels kan ik me eigenlijk helemaal niet meer zo goed herinneren waar het nou precies over ging, en daarom staat dit boek op mijn lijstje van boeken die ik binnenkort een keer wil herlezen. Ik ben heel benieuwd wat ik er nu van vind!

Marianne Frederiksson – Anna, Hanna en Johanna

Nog zo’n boek dat ik graag wil herlezen. Ik las het ongeveer in dezelfde periode als The Secret History en het maakte diepe indruk op me. Het gaat over drie generaties: een grootmoeder, een moeder en een dochter. Ik vond het destijds heel interessant om te zien waarin ze op elkaar leken, welke eigenschappen genadeloos werden doorgegeven, en hoe de vrouwen en hun levens tegelijkertijd van elkaar verschilden. Inmiddels ben ik bijna tien jaar ouder, ben ik het grootste deel van de gebeurtenissen vergeten en ben ik heel benieuwd wat ik er nu in lees.

Het maken van dit lijstje voelde eerst een beetje onzinnig, maar ik ben eigenlijk wel heel tevreden met wat eruit is gekomen. Dit zijn voor mij vijf boeken die me terecht zijn bijgebleven. Nu ben ik heel benieuwd naar welke vijf boeken dit voor jou zijn! Neem deze tag dus gerust over als je dat leuk vindt, en plaats even een linkje in de comments!

4 Comments on Tag: 5 boeken die mij het meest zijn bijgebleven

 1. Raoul
  18-01-2016 at 14:56 (2 years ago)

  Donna Tartt – The Secret History: gruwelijk luguber en levensecht geschreven
  Terry Brooks – magic Kingdom for Sale!: Mijn eerste kennismaking met fantasy
  Raymond Feist & Jenny Wurtz – Daughter of the empire: Eigenlijk de hele trilogie is geniaal geschreven
  Tolkien – Lord of the Rings: Klassieker van formaat, maar ik kan me nog steeds herinneren hoe hij sommige zaken omschreef, prachtig.
  Douglas Adams – Hitchhikers guide to the galaxy: Bizar geschreven en een van de weinige boeken waarbij ik regelmatig echt hardop moest lachen. Dat gaf leuke taferelen in de trein.

 2. Eline Stiekema
  21-01-2016 at 11:48 (2 years ago)

  Haha, jouw lijstje is ook leuk! Echte Raoul-boeken 🙂

 3. Eline Stiekema
  21-01-2016 at 11:49 (2 years ago)

  Oh jij hebt ook een mooi lijstje Katrien! De Schaduw van de Wind en De Wereld van Sophie zijn inderdaad ook echt boeken die een mens bijblijven…

Leave a Reply

CommentLuv badge