Gastblog Aline: Lezend leren schrijven

Eens in de zoveel  tijd publiceer ik hier een gastblog over schrijven en alles wat daarmee te maken heeft. Vandaag Aline aan het woord (één letter verschil maar :)) over hoe zij het lezen inzet om beter te gaan schrijven. 

Beter leren schrijven betekent veel lezen – dit is een gegeven. Net zoiets als dat de zon elke ochtend opkomt en elke avond achter de horizon verdwijnt om dan andere landen te verlichten.

Nu hoefde ik me nooit te dwingen om veel te lezen. Juist andersom: als kind al kon ik er niet mee ophouden en las met een zaklampje onder de deken tot diep in de nacht. Nog een pagina, nog eentje dan en als het toch al zo laat is… van dat werk. Waarschijnlijk met als gevolg dat mijn ogen nu net zo scherp zijn als die van een mol, maar de liefde voor lezen is onveranderd gebleven. Met een goede bril erbij.

Leren schrijven door boeken van anderen te lezen is voor mij wel van de laatste tijd. Het begon met een boekenlijst. Al een paar jaar heb ik een lijstje met boeken die ik wil lezen. Niet alleen in het genre waar ik zelf in schrijf, want je moet je niet beperken en mijn interesses zijn vrij breed. Literatuur, thrillers, feelgood, korte verhalen staan erop, titels die ik overal vandaan haal en die mij uiteraard aanspreken.

Eerst markeerde ik de gelezen boeken in het lijstje groen, op die manier kon ik makkelijk zien wat er nog open stond om te bestellen (bol.com zou een moord doen om mij als klant te behouden, dat weet ik wel zeker). Daarna begon ik mijn eigen ongezouten mening over het gelezen boek erachter te zetten:’’geweldig’’, ‘’goed verhaal’’ of ‘’zooi’’, ‘’niet door te komen’’. Het is voor mezelf, dat moet kunnen.

20160216_gastblogaline

Een keer kreeg ik een ware book hangover van een ongelofelijk mooi verhaal. Het was zo erg dat ik er niet aan moest denken om aan een nieuw boek te beginnen. Toen besloot ik een stukje te schrijven over dat verhaal om het op die manier niet los te hoeven laten. Al schrijvend kreeg ik verschillende inzichten over dat boek: wat maakte de meeste indruk op mij en waarom, waarmee heeft de auteur dat kunnen bereiken. Het was een eureka moment: zonder de schrijver na te apen zou ik dezelfde techniek kunnen toepassen in mijn eigen werk.

Sindsdien schrijf ik over elk boek, goed of slecht, een stukje. Ik analyseer personages, verhaallijnen, beschrijvingen, mooie zinnen, indrukwekkende scènes en dialogen, sterke of zwakke punten. En iedere keer leer ik daar wat van. Het komt vanzelf, alleen door het nadenken en dingen voor mezelf op papier te zetten. Niet om ze te kopiëren, dat zou ik nooit in mijn hoofd halen. De opgedane kennis komt vanzelf een keer van pas tijdens het schrijven, op een moment dat je daar helemaal niet bij stil staat. En het leukste is dat je door een boek uit te pluizen ook nog je inspiratie aanwakkert. Een woord, een zin of een omschrijving – en mijn gedachten gaan ineens een heel andere kant op. Er komen verhalen uit die mezelf verbazen. Is dat niet iets waar we allemaal naar streven?

1 Comment on Gastblog Aline: Lezend leren schrijven

  1. Petra
    16-02-2016 at 13:26 (3 years ago)

    Leuk stukje! Ik herken wel de ervaring dat je van ieder gelezen boek iets leert, maar ik heb dit nog nooit zo bewust gedaan. Wel een goed idee!

Leave a Reply

CommentLuv badge