Waarom ik mijn Netflix account heb opgezegd

Anderhalf jaar lang was ik, net als miljoenen andere Nederlanders, geabonneerd op Netflix. Ik deed hard mijn best om de series te volgen waar die miljoenen Nederlanders het zo vaak over hadden: Orange Is The New Black, Pretty Little Liars, Downton Abbey. Met in mijn achterhoofd een groeiend lijstje van series die ik ook nog moest zien: Homeland, Suits, House Of Cards… Zo veel te kijken, zo weinig tijd.

Of: zoveel te kijken, zo weinig zin? Mijn Netflix-kijkgedrag werd namelijk belemmerd door een klein persoonlijk defect: ik kan niet zo goed bingewatchen. Na één, hooguit twee afleveringen vind ik het gewoon wel weer genoeg geweest. Dat Netflix automatisch de volgende aflevering start als je niet zelf op ‘stoppen met kijken’ klikt, vind ik niet handig, maar nogal opdringerig. Ik bepaal graag zelf of ik serieverslaafd raak, daar hoeft Netflix me niet bij te helpen.

Maar ja, op die manier word je natuurlijk nooit een grootverbruiker van series. Seizoen na seizoen van ‘mijn’ series verscheen, ik liep altijd hopeloos achter, gestrand ergens halverwege seizoen 1. Voor het kunnen meepraten hoefde ik het dus niet te doen. En de lijst van series die ik nog ‘moest’ kijken bleef maar groeien.

Regelmatig begon ik vol goede moed aan een nieuwe serie, hopend dat dit dan misschien de serie was die me over de streep zou trekken en me uit mijn slaap zou houden. Maar altijd verloor ik mijn interesse ergens omstreeks aflevering 6. Keek ik weer weken niet, waarna ik de draad kwijt was en geen zin meer had om te kijken uit angst dat ik het niet meer zou snappen.

Onlangs heb ik dus maar de conclusie getrokken: series en ik, het is geen match. Netflix en ik, wij kunnen maar beter uit elkaar gaan. Bingewatching en ik, het wordt nooit wat. Maar er is iets anders wat ik wél heel goed kan: bingereading. Ik jaag er makkelijk honderd bladzijden doorheen in een avondje. Ik lees gemiddeld een boek per week. Ik hoef mezelf er niet toe te zetten, het gaat helemaal vanzelf.

Ik vind het heerlijk rustig. Ik voel niet meer de druk van Netflix, wat ik van mezelf moest gebruiken omdat ik er nou eenmaal voor betaalde, wat natuurlijk belachelijk is. Ik voel ook niet meer de druk van het ‘moeten’ volgen van series, om te kunnen meepraten. Vanaf nu kom ik er rond voor uit: ik ben geen bingewatcher. Ik ben een bingereader, and proud of it. 

2 Comments on Waarom ik mijn Netflix account heb opgezegd

  1. Kaatje
    22-02-2016 at 13:09 (3 years ago)

    Ik zit nu ook in die fase heel herkenbaar dit! Zit nog in serie Nashville maar daarna is het ook klaar want heb genoeg aan boeken lezen en mijn hobby’s 😄

  2. Eline Stiekema
    22-02-2016 at 13:24 (3 years ago)

    Ja, daar heb je zonder Netflix opeens veel meer tijd voor! 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge