De Life Improvement Tag: mijn dromen & doelen

Deze week kwam ik de Life Improvement Tag tegen: dertien vragen over dromen, doelen en de weg daar naartoe. Niet alleen heel leuk om in te vullen, maar ook goed om dit soort dingen eens op een rijtje te zetten. Wat wil ik het allerliefst, en welke stappen onderneem ik om daar te komen? De tag is gecreëerd door Streets Ahead, mijn nieuwste ontdekking op bloggebied, geheel gewijd aan productiviteit en alles uit het leven halen wat erin zit. I like! En dan nu: de vragen en mijn antwoorden daarop.

Wat is je grootste droom: wat wil je bereiken in je leven?
Mijn grootste droom is om te kunnen leven van het schrijven van romans. Dit is natuurlijk heel erg moeilijk en slechts weinigen gegeven, maar ik geef de hoop niet op dat het heel misschien ooit lukt! Gelukkig vind ik het ook erg leuk om op andere manieren geld te verdienen met schrijven, zoals in mijn werk als tekstschrijver.

Op welke manier ben je bezig met het waarmaken van deze droom?
Ik probeer dagelijks even met mijn manuscript bezig te zijn, al is het maar een kwartiertje (maar het liefst natuurlijk langer!). Ik sta graag op tijd op zodat ik nog even de tijd heb om eraan te werken voor de dag van start gaat.

Wat is het belangrijkste doel dat je dit jaar wilt bereiken?
Ik wil graag het manuscript afmaken waaraan ik begonnen ben en meer opdrachten binnenhalen als freelance tekstschrijver.

Wat is jouw #1 tip voor het bereiken van doelen?
Gewoon stug doorwerken. Ook als het even niet wil vlotten. Gewoon elke keer weer gaan zitten en het opnieuw proberen. Toen ik mijn boek Dubbelspel schreef, stond ik elke dag om half zeven op om onder dwang van het programma Write or Die duizend woorden te produceren. Natuurlijk ging dat niet elke dag even makkelijk. Maar op de dag van de deadline lag er wel een manuscript klaar.

Hoe maak jij een dagplanning/to do lijst?
Ik maak een weekplanning op zondagavond of maandagochtend. Omdat ik vaak met veel verschillende dingen bezig ben, werk ik graag met een prioriteitenmatrix om daar overzicht in aan te brengen. Hierbij verdeel je je taken over vier vakken: ‘belangrijk +urgent’, ‘belangrijk + niet urgent’, ‘niet belangrijk + urgent’ en ‘niet belangrijk + niet urgent’ (die laatste categorie noem ik meestal gewoon ‘overig’). Ik ben daar echt fan van, het is zo’n fijn systeem!

Omdat ik altijd met zoveel verschillende dingen bezig ben, maakte mijn vriendin Ilse als surprise deze multitaskende inktvis voor me.

Omdat ik altijd met zoveel verschillende dingen bezig ben, maakte mijn vriendin Ilse als surprise deze multitaskende inktvis voor me.

Hoe ga je te werk in een super drukke periode?
Ik plan strakker: ik maak per dag een schema van welke taken ik die dag moet doen, en probeer me daar zo goed mogelijk aan te houden.

Wat is jouw #1 planning tip?
De eerder genoemde prioriteitenmatrix.

Wat is jouw ochtendritueel?
Ik ben sinds kort begonnen met een vast ochtendritueel á la The Miracle Morning van Hal Elrod. Een blog hierover volgt nog als ik het wat langer vol weet te houden, haha! Momenteel ziet mijn ideale ochtendritueel er als volgt uit: huispak aanschieten, glas water drinken, mediteren met de app Buddhify, morning pages schrijven, een half uurtje aan mijn manuscript werken, douchen en aankleden, ontbijten. Ik vind het altijd erg lekker om ‘s ochtends meteen met schrijven bezig te zijn, dus ik heb goede hoop dat ik het volhoud zo!

Waarvan krijg je energie? Waarom?
Ik krijg altijd veel energie van andere mensen, en dan vooral als ik een leuk gesprek met ze heb. Ook een enorme energiebron: het bedenken van een nieuw verhaal. De eerste fase vind ik altijd het leukst.

Wat doe je in het geval van een mental breakdown?
Daar heb ik gelukkig zelden last van, maar als ik me echt ellendig voel is er maar één remedie: van me af schrijven. Ik kan kantjes volschrijven dan, en het lucht altijd ontzettend op.

Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?
Big Magic van Elizabeth Gilbert. Ik was al fan van haar sinds Eten, Bidden, Beminnen en toen schreef ze ook nog een boek dat barst van de wijze en rake inzichten over creativiteit. Bijvoorbeeld dat je dingen moet maken omdat je dat gewoon het allerliefst doet. En niet omdat je er geld of aanzien mee hoopt te verwerven. Volgens Elizabeth Gilbert creëren mensen dingen omdat ze er een beetje verliefd op zijn. En ik geloof wel dat dat klopt.

Dit geweldige borduurwerkje kreeg ik van mijn vriendin Mariëtte, en het heeft sindsdien een ereplaatsje bij mijn bureau!

Dit geweldige borduurwerkje kreeg ik van mijn vriendin Mariëtte, en het heeft sindsdien een ereplaatsje bij mijn bureau!

Welke film (of serie, of documentaire) heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?
Hmm, dat weet ik eigenlijk niet. Als ik tv of film kijk, gaat dat meestal over onderwerpen die niets te maken hebben met wat ik doe. Ik doe dat puur voor de ontspanning. Ik herinner me wel dat ik een paar jaar geleden een documentaire zag over jongeren op de arbeidsmarkt, waarin een jonge ondernemer zei: ‘Voor de opleidingen van nu zijn later geen banen, en voor de banen van later zijn nu geen opleidingen.’ Hij bedoelde dat jongeren moesten beginnen hun eigen baan te creëren en zichzelf eventueel de nodige skills moesten leren. Dat vind ik nog steeds heel inspirerend.

Welke blog inspireert of motiveert jou het meest? Waarom?
SoChicken, omdat ik er heerlijk simpele maar doeltreffende adviezen lees die allemaal te maken hebben met geluk, tevredenheid, dromen najagen en minimalisme. Het zijn vaak dingen die ik best weet maar die fijn zijn om als reminder weer even te lezen.

Ik ben heel benieuwd wat andere bloggers op deze vragen antwoorden! De tag mag worden overgenomen, mits je het even doorgeeft op het blog van Streets Ahead.

2 Comments on De Life Improvement Tag: mijn dromen & doelen

  1. Linda
    15-04-2016 at 09:18 (3 years ago)

    Super leuk dat je hem hebt ingevuld! Echt leuke en inspirerende antwoorden ook, overal komt (boeken) schrijven wel even terug. Mooie droom en ik hoop dat het je gaat lukken om die waar te maken! Zo te lezen ben je in ieder geval goed op weg! Laat je het weten als je boek in de winkels ligt? 😉
    Linda recently posted…Waarom persoonlijkheidstests handig zijnMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge