Gastblog Sanne: Leven om te schrijven

Het is weer tijd voor een gastblog! Dit keer laat ik Sanne aan het woord – die ik nog ken van het oude ElleGirl-forum 🙂 – die je zal vertellen waarom het goed is om als schrijver niet op één plek te blijven. Reizen kan je een betere, meer veelzijdige schrijver maken. Let’s hear it for Sanne!

Al sinds mijn dertiende schrijf ik verhalen. Lang, kort, interessant, oninteressant. Er waren weinig vereisten voor wat ik op papier zet. Maar het is pas in de laatste jaren dat mijn schrijfsels echt leesbaar zijn geworden. Natuurlijk, oefening baart kunst. Dus door al die jaren als een malle getypt te hebben op mijn computertje op mijn zolderkamer in mijn ouderlijk huis, en vervolgens op mijn laptop in mijn studentenkamer, heb ik snel leren typen en heb ik geleerd om de verhalen en scenario’s in mijn hoofd op papier te zetten.

Maar oefening is niet het enige dat je een goede schrijver gaat maken. Natuurlijk is het handig om snel te typen en om je gedachten helder op papier te kunnen zetten. Mocht je hier en daar wat leuke woordspelingen kunnen maken, des te beter. Maar wat de verhalen gaat voeden is ervaring. Levenservaring.

Toen ik jong was waren mijn verhalen oppervlakkig, simpel en snel afgelopen. Jongen ontmoet meisje, jongen en meisje vinden elkaar leuk, jongen en meisje gaan trouwen. Ik kende weinig complicaties in mijn leven en had op dertienjarige leeftijd geen ervaring met dergelijke zaken, dus verscheen het versimpeld op papier.

Door de jaren heen leer je andere omgevingen kennen, verschillende soorten mensen, je hoort levensverhalen van anderen, je ziet andere culturen in actie… Kort gezegd, je oogkleppen verdwijnen en de werelden in mijn geschreven verhalen zijn groter, gedetailleerder en gevarieerder geworden. Niet alle verhalen spelen zich meer af op een middelbare school, zoals ze deden toen dat was waar mijn eigen wereld uit bestond.

20160328_gastbogsanne

Onlangs heb ik rondgereisd in zuidoost Azië (mocht je daar meer over willen lezen, kijk dan eens op Travelingsunny.com) en in plaats van dat mijn verhalen zich afspeelden in Nederland, zijn er nu weer tientallen plaatsen bij gekomen waar de verhalen zich kunnen ontwikkelen. Door alle mensen die ik onderweg heb ontmoet heb ik een wereld aan inspiratie voor nieuwe verhalen en het enige probleem dat ik eigenlijk heb tijdens het reizen is een gebrek aan tijd om al deze ideeën uit te werken.

En nu ik weer in Nederland ben, houdt het avontuur niet op. Ik heb een tijdje gedroomd van een vaste baan en een koophuis, maar inmiddels denk ik niet dat dit het pad is dat ik ga bewandelen. Althans, niet snel. Ik wil meer van de wereld zien, ik wil verschillende banen uitproberen en op verschillende plekken wonen.

En ik wil me laten verrassen door de verhalen die geïnspireerd worden door deze ervaringen.

Wil je meer lezen van Sanne, kijk dan op sannehillemans.com. Wil jij ook iets kwijt over schrijven of iets wat daar sterk mee te maken heeft? Aarzel niet en stuur je gastblog naar eline@elinestiekema.nl

Leave a Reply

CommentLuv badge