Onmisbare inspiratietool: het moodboard

Ik hartje moodboards! Al jaren maak ik regelmatig collages, en ik vind het nog steeds één van de leukste en nuttigste dingen om te doen. Of ik nou bezig ben met een nieuw verhaal, een verhuizing, een update van mijn kledingstijl of gewoon zin heb om mooie afbeeldingen te verzamelen: van mijn moodboards word ik elke keer weer blij. En ja, ik ben een groot liefhebber van Pinterest, maar uiteindelijk gaat er voor mij niets boven een ‘echt’ moodboard van papier.

Wie op dit moment in mijn werkhoekje komt, zal waarschijnlijk denken dat ik compleet geobsedeerd ben door het huwelijk. Ik heb namelijk net een moodboard van bruidsjurken gemaakt boven mijn bureau. Maar ook al vind ik alle jurken prachtig, ik hoef er niet per se binnenkort zelf één aan. Ik heb dit moodboard gemaakt om een andere reden: één van de hoofdpersonen van mijn kersverse verhaal heeft een eigen bruidsatelier. En ik heb gemerkt dat ik tijdens het schrijven naar goede voorbeeldjurken wil kunnen kijken, anders schiet het niet op met mijn beschrijvingen.

Maar hoe maak je nu een goed moodboard? Het begint allemaal met de voorbereiding: zorg dat je een stapeltje tijdschriften in huis hebt waaruit je naar hartenlust plaatjes kunt scheuren. Ik had dit keer maar één tijdschrift nodig: een duimdikke Bruid & Bruidegom met een extra katern vol bruidsmode in het midden. Maar voor de meeste moodboards spaar ik van tevoren wat tijdschriften op. Goed excuus om er weer een paar te kopen 😉

Het kiezen van de afbeeldingen die je gaat gebruiken, kun je volgens mij het best op gevoel doen. Kies plaatjes die je op het eerste gezicht aanspreken. Wanneer je er over moet nadenken en redenen gaat zoeken waarom dit plaatje in je moodboard past, is het geen liefde op het eerste gezicht. Deze afbeeldingen vallen bij mij uiteindelijk vaak alsnog af wanneer ik de afbeeldingen ga rangschikken, omdat ze er toch niet tussen blijken te passen.

Heb je genoeg afbeeldingen verzameld, dan begint het spannendste: het rangschikken. Soms doe ik dit eerst los en schuif ik nog wat. Mijn bruidsjurken-moodboard maakte ik met masking tape op de muur, dus dit keer moest ik de afbeeldingen direct bevestigen. Het voordeel van masking tape is gelukkig wel dat je het makkelijk kunt losmaken als je toch nog iets wilt veranderen, zonder dat je de muur beschadigt. Daarom ben ik ook zo dol op dit spul.

En nu hangt het er: een enorm inspiratie-board met allerlei verschillende jurken die ik kan gebruiken om te beschrijven. Ziehier het resultaat:

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nu is er nog één ding waar ik wel heel benieuwd naar ben: Berends reactie als hij straks thuiskomt…

1 Comment on Onmisbare inspiratietool: het moodboard

  1. Katrien
    07-04-2016 at 23:13 (3 years ago)

    Hmmm, knippen en plakken. Dat is niet mijn ding. Ik huiver als mijn dochters de veelgestelde vraag stellen: ‘Mamaaaaa, gaan we knutselen?’ Maar Pinterest, dat vind ik inderdaad iets geweldig!

Leave a Reply

CommentLuv badge