Mijn onbekende lievelingsboeken

Er staan boeken in mijn kast die inmiddels al bijna mijn halve leven mee gaan. Die ik grinnikend op de bank heb gelezen en herlezen, die me hebben doen huiveren of een klein traantje hebben laten wegpinken. Er zijn een aantal boeken die een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld, en die desondanks bijna niemand kent. Omdat ze al wat ouder zijn of omdat ze nooit een hype zijn geworden. Zonde! Vandaag zet ik een aantal van deze onbekende pareltjes in het zonnetje.

Julie Taylor – Welterusten, Franco!
Ik was dol op dit boek toen ik een jaar of zestien was, en nog steeds. Het is een vrolijke chicklit met een serieuze ondertoon: in wezen gaat dit verhaal over houden van jezelf in plaats van al je verlangens te projecten op emotioneel onbereikbare jongens. Hoofdpersoon is de negentienjarige modestudente Abbie, een humoristische meid vol zelfspot, met wie je zo bevriend zou kunnen raken. Abbie heeft de neiging verliefd te worden op jongens die drank & drugs nodig hebben om de dag door te komen. Net als ze besloten heeft daarmee op te houden en een nuchter vriendje te zoeken, wordt ze halsoverkop verliefd op de knappe Franco. En ja, die past perfect in haar rijtje van zuiplappen, maar Abbie vindt het moeilijk om dit onder ogen te zien en probeert Franco toch voor zich te winnen.
Kiezen voor jezelf en je eigen geluk is een belangrijk thema in dit boek, en ondanks het hoge chicklitgehalte is het verhaal origineel uitgewerkt en heeft het een onconventioneel einde. Ook leuk is dat het in de modewereld speelt en dus bol staat van de gekke outfits. Inmiddels is Welterusten, Franco! ook een zeer vermakelijk tijdsbeeld van de jaren negentig, oftewel: daten in tijden van antwoordapparaten.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Will Ferguson – Geluk®
Voor dit boek ben ik lange tijd een ambassadeur geweest. Ik leende het ongevraagd uit aan mensen en smeekte ze bijna het te lezen om de simpele reden dat ze zichzelf anders een hilarische leeservaring zouden ontzeggen. Nog steeds geldt Geluk® als één van mijn eeuwige lievelingsboeken. Het speelt zich af in de uitgeverswereld, waar de bedroevend onsuccesvolle redacteur Edwin uit pure wanhoop een vuistdik manuscript van een zekere Tupac Soiree contracteert, over hoe je gelukkig kunt worden. Het blijkt het ultieme zelfhulpboek te zijn dat alle andere boeken overbodig maakt. Het boek slaat verbijsterend goed aan en dat niet alleen: het laat in een rap tempo de hele Westerse cultuur instorten. Mensen houden op slag op met consumeren en zijn alleen nog maar verschrikkelijk gelukkig. Dit wordt Edwin echter niet door iedereen in dank afgenomen…
Dit boek is niet alleen grappig, het werpt ook een scherpe blik op onze manier van leven, die volledig is gebouwd op consumeren. Will Ferguson schetst een griezelig what if-scenario over wat er zou gebeuren als we daar op slag mee zouden ophouden.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Lucinda Rosenfeld – Waarom ze viel op…
Dit is zo’n idee waarvan ik altijd heb gewild dat ik het zelf zou hebben bedacht (en wie weet geef ik er nog weleens een eigen draai aan!). Het boek is een chronologische opsomming van alle jongens en mannen op wie hoofdpersoon Phoebe verliefd is geweest. En, veel interessanter natuurlijk: waarom. Phoebe is geen typisch likeable personage en valt soms op jongens om de verkeerde redenen, maar goed, wie niet? Juist het feit dat Phoebe regelmatig onverstandige keuzes maakt, zorgt ervoor dat haar verhaal authentiek en herkenbaar is. Als lezer volg je haar vanaf de basisschool (groep zeven), door de middelbare school, op de universiteit en daarna als jonge werkende vrouw. In die jaren passeren natuurlijk heel wat leuke en minder leuke heerschappen de revue.
Ook dit boek is inmiddels een mooi tijdsbeeld van Amerika in de jaren tachtig en negentig. Het heeft de thematiek van een chicklit, maar niet de lichtvoetigheid. Perfect als je in de stemming bent voor een wat serieuzer boek met hier en daar flink wat zwarte humor.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

CommentLuv badge