Geld verdienen met schrijven: mijn verhaal tot nu toe

Een boek schrijven is het leukste wat er is, maar het is een bekend gegeven dat je geen schrijver moet willen worden omdat het zo goed verdient. De kans dat je boek een bestseller wordt is klein, en veruit de meeste romanschrijvers hebben er een baan en/of losse klussen naast om te kunnen eten. Ik heb tegenwoordig allebei. En wat blijkt: een boek schrijven is leuk, maar geld verdienen als ZZP’end tekstschrijver ook!

Achteraf weet ik niet precies wat me nou zo lang heeft doen twijfelen om het officieel te maken en me bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als zelfstandige. Er was een stapel mindmaps voor nodig, veel tijd, en een inspirerende netwerkdag met beginnende ondernemers die ik via het Viva-forum leerde kennen. Het beste advies was om het gewoon te gaan doen. Klein beginnen, en dan wel verder zien.

Dus dat deed ik. Ik volgde een cursus SEO (Search Engine Optimalisation, oftewel: zoekmachine-vriendelijk schrijven) om te zorgen dat mijn kennis op dat gebied up-to-date was. Ik moet zeggen: het is heel handig om iets van SEO te weten, maar uiteindelijk is die cursus vooral goed geweest voor mijn zelfvertrouwen. De goede feedback op mijn artikelen gaf me het gevoel dat ik het echt kon, zakelijk tekstschrijven. Bovendien bleek er een slimme catch te zijn ingebouwd: om mijn certificaat te halen, moest ik een klus binnenhalen als SEO-tekstschrijver.

20160510_kvkHeel gemeen, en heel goed. Want nu moest ik wel. Ik meldde me aan op platforms voor freelancers, en om niet over te komen als een beunhaas meldde ik me ook maar meteen aan bij de Kamer van Koophandel. Daar stond ik dan, met in mijn handen het bewijs, zwart op wit: Eline Stiekema Tekst & Redactie was een feit. De medewerkster die mijn aanvraag had behandeld schudde feestelijk mijn hand en mijn dag kon niet meer stuk.

Ik verbaasde mezelf door binnen twee weken al een opdracht te scoren. Ik kon aan de slag voor The Check Network, een platform met verschillende verzamelwebsites van producten. Ik mocht teksten schrijven voor Bedroomcheck.nl, en een paar maanden later wist ik alles van slaapartikelen. Dekbedhoezen, topmatrassen, elektrische dekens: u roept en ik schrijf er een gezellig stukje over.

Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en ik ben zeker niet ontevreden over hoe mijn bedrijfje loopt. Zo verzorg ik nu tweewekelijks een blog voor Coos Shop, een Nederlandse webshop met Koreaanse cosmetica. En sinds twee weken ben ik begonnen als tekstschrijver voor Webwijzer.nl. Ik ga een tiental artikelen schrijven waarin ik allerlei computerzaken op een eenvoudige manier uitleg. Mijn eerste artikel ging meteen over één van mijn favoriete programma’s: Spotify!

Ik ben heel blij dat ik de sprong gewaagd heb. Ik ben klein begonnen, maar ik hoop natuurlijk langzaam te kunnen groeien. Als het blijft gaan zoals nu, ben ik dik tevreden!

Binnenkort: tips voor als jij ook geld wilt verdienen met je schrijfwerk.

5 Comments on Geld verdienen met schrijven: mijn verhaal tot nu toe

 1. Raoul Hagenbeek
  18-05-2016 at 12:16 (3 years ago)

  Superleuk om te lezen en ja, de feestelijke handdruk bij de KvK was een tof moment.
  Als kersverse ondernemer hoop ik net als jij klein te beginnen en te groeien tot een “Force to be reckoned with!”

 2. Eline Stiekema
  22-06-2016 at 14:04 (3 years ago)

  That’s the spirit, Raoul!

 3. Stephanie
  30-06-2016 at 20:27 (3 years ago)

  Proficiat met je inschrijving voor de Kamer van Koophandel én met je nieuwe opdrachten!

 4. Sanne
  14-08-2016 at 20:06 (3 years ago)

  Oef, ik wacht vol spanning op die tips!

Leave a Reply

CommentLuv badge