Successen vieren en vooruitkijken met een TADA-lijst

Gisteren zat ik de hele dag in een oud aardappelpakhuis in Amsterdam met een groepje zelfstandig ondernemers. We hebben elkaar vorig jaar leren kennen tijdens een bijzonder geslaagde dag voor startende ondernemers, georganiseerd door een aantal mensen van het Viva-forum. Tijdens die eerste bijeenkomst werd bij ons het vlammetje aangewakkerd om echt voor onszelf te beginnen. Nu was het tijd om terug te kijken en te vieren wat er in het afgelopen jaar was bereikt. Dat deden we met een TADA-lijst.

Ik geef toe: ik moest van tevoren even opzoeken wat een TADA-lijst precies voorstelde. Was het soms één of andere afkorting? Nee, het bleek veel simpeler: TADA staat simpelweg voor het woordje ‘tadaaa!’. Als in: kijk eens wat ik allemaal voor elkaar heb gebokst dit jaar!

Een TADA-lijst bevat al je successen, dingen waar je trots op bent, dingen die je hebt overwonnen. Het spreekt voor zich dat het een erg leuke lijst is om te maken, zeker als je in een ruim atelier bevindt waar je je een enorm wit vel krijgt om je successen naar hartenlust op neer te kalken. Een groot papier pakken is handig, want een TADA-lijst heeft de fijne eigenschap dat-ie vaak langer wordt dan je van tevoren denkt. Als je eenmaal bezig bent, bedenk je gemakkelijk nieuwe dingen om trots op te zijn.

Toen we allemaal onze overwinningen aan de rest van de groep gepresenteerd hadden, was het tijd om het vel om te draaien en nog een TADA-lijst te maken. Maar nu één voor de toekomst, met dingen die we over een jaar op ons lijstje willen kunnen zetten. Groot denken en dromen is hierbij natuurlijk toegestaan!

Vervolgens liepen we langs de lijsten van de andere deelnemers, gewapend met post-its waarop je kon schrijven waar je een ander mee zou kunnen helpen. Op die manier ontstonden er allerlei leuke dwarsverbanden en ideeën. Daar gaan jullie binnenkort nog wel iets van merken, hier op mijn blog. Maar ik zeg nog even lekker niks!

20160521_tadalijst

Ik kan het iedereen aanraden: pak gewoon eens een moment om deze lijstjes te maken. Dat kan in je eentje, of samen met anderen. Het geeft enorm veel voldoening en zelfvertrouwen om je successen te vieren. En als je het samen doet met anderen, is het ook nog eens heel erg gezellig.

Het terugkijken kwam voor mij op een mooi moment. Een jaar geleden besloot ik tijdens mijn vakantie om echt stappen te gaan zetten richting een eigen bedrijfje. En morgen ga ik weer op vakantie. Het was mooi om op een rijtje te zetten wat er tussen die twee vakanties allemaal is gebeurd. Dat was heel wat!

Na het terugkijken is het de komende weken even tijd om bij te tanken. Het zal dus even stil zijn hier op mijn blog, terwijl ik heerlijk in het zonnetje zit op Gran Canaria. Tot over twee weken!

Leave a Reply

CommentLuv badge