Zin in schrijven!

Het is even stil geweest op mijn blog: ik was lekker op vakantie. Er zijn weinig dingen die ik zo fijn vind als het vertrekken naar een warm buitenland. Nieuwe plekken, nieuwe indrukken, maar ook: nieuwe inzichten. Ieder jaar wacht ik nieuwsgierig af wat er zal opborrelen, en ik ben eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Mijn vakantie-inzichten zijn altijd spot-on.

Dit jaar ging ik in twijfelstemming op reis. Soms weet ik niet of romans schrijven nog wel mijn grote ambitie zou moeten zijn. Dan vraag ik me af waarom ik van alle dingen die ik zou kunnen willen doen in het leven, nou net dat ene ambieer waar bijna geen geld mee te verdienen valt en waarbij de kans op echt succes bij het grote publiek zeer klein is.

Kort voor we weggingen, hoorde ik dat Dubbelspel niet meer op voorraad is bij het Centraal Boekhuis. Verramsjt, begreep ik van de uitgeverij toen ik navraag deed. Het hoort erbij, zo gaat dat wel vaker na een paar jaar. Maar ik baalde er natuurlijk wel van. Het voelde als een einde. Ik had van tevoren niet gedacht dat het publiceren van een boek gepaard zou gaan met zulke sterke gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid. En ik zag er tegenop om dat allemaal weer aan te gaan met een nieuw boek. Kon ik me niet beter helemaal focussen op mijn bedrijfje als freelance tekstschrijver? Dat brengt tenminste echt wat op.

Maar toen lag ik in onze hotelkamer op Gran Canaria te luisteren naar het ruisen van de golven, en er kwam een idee voor een verhaal bij me op. En een idee om mijn verhaal over het bruidsatelier interessanter en gelaagder te maken. Wanneer ik op de promenade voor ons hotel naar de voorbijgangers zat te kijken, begon mijn brein automatisch allerlei ideeën te spuien over hun mogelijke levens. En toen ik in onze huurauto naar de andere kant van het eiland reed, met de Canarische radio aan, begon ik spontaan te fantaseren dat ik iemand anders was, iemand die hier woonde.

Ik merkte dat ik vanzelf zin kreeg om een verhaal te gaan schrijven. Kort, lang, als aanvulling op wat ik al had: dat maakte me niet eens zoveel uit. Ik wilde gewoon weer lekker schrijven, wat dan ook! Ideeën en schrijfzin maken deel uit van mijn persoonlijkheid. Al het andere vind ik leuk om te doen, maar verhalen schrijven is wie ik ben. Mijn roeping, als je het zo wilt noemen.

Ik las laatst ergens de simpele waarheid dat elk beroep een bepaalde hoeveelheid shit met zich meebrengt. Alleen als je het werk zo leuk vindt dat je bereid bent de shit op de koop toe te nemen, is het echt iets voor jou. En ik denk dat het zo werkt met mij en schrijven. Er kleven een hoop nadelen aan het beroep van schrijver, maar toch blijf ik verlangen naar schrijven en boeken maken. Tegen alles in. Ook al gaat het langzaam en is het steeds weer lastiger dan ik van tevoren had gedacht, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het verlangen blijft. Ik ben nou eenmaal een schrijver.

20160613_vakantieinzicht

3 Comments on Zin in schrijven!

 1. Lis
  13-06-2016 at 22:02 (3 years ago)

  Goedzo, gewoon doorgaan! De voorraad van Glazuur is inmiddels op en het is niet lucratief om een nieuwe druk te doen, dus is hij alleen nog via P.O.D. te koop (voor 19,99 ipv 10 euro). Dus I know the feel bro! Lekker blijven schrijven, want laten we eerlijk zijn, het is zo leuk dat we gek zouden zijn als we ermee ophielden. <3

 2. Mariëtte
  18-06-2016 at 21:54 (3 years ago)

  En zo is het!

 3. Eline Stiekema
  22-06-2016 at 14:03 (3 years ago)

  Zo is het helemaal Lisette! Tja, iedere schrijver treft uiteindelijk hetzelfde lot… tenzij je een supersuccesvolle everseller schrijft, maar dat lukt de meesten dan toch net niet 😛

Leave a Reply

CommentLuv badge