Goede schrijftip van auteur Jess Walter

Schrijfambities? Learn from the best, en lees veel interviews met schrijvers. Ook al pakt elke schrijver de dingen weer op z’n eigen manier aan, vaak kun je uit zo’n interview toch minstens één goeie tip halen. Of anders op z’n minst iets dat je inspireert. Los daarvan vind ik het ook altijd gewoon leuk om te lezen over de werkwijze van iemand anders.

Vorige week had ik toevallig een pareltje van een interview te pakken. Het stond als cadeautje achterin Schitterend ruïnes van Jess Walter (aanrader trouwens!). Ik stuitte op dit fragment:

Ik ben meestal met drie of vier dingen tegelijk bezig, een paar verhalen, soms zelfs twee romans, en als ik vast kom te zitten ga ik gewoon verder met iets anders. Dat doe ik vooral om te zorgen dat ik achter mijn bureau blijf zitten – en in de loop der jaren heb ik gemerkt dat ik zo niet alleen productiever ben, maar ook dat ik me minder zorgen maak als ik op een doodlopend spoor zit (en je komt altijd op een doodlopend spoor). […] Als dit niets wordt, ga dan verder met iets anders. Mijn vader heeft veertig jaar in een aluminiumfabriek gewerkt. Ik geloof niet dat hij ooit met een ‘aluminium-block‘ kampte.

Eigenlijk omschrijft Walter hier wat ik het afgelopen jaar al de hele tijd aan het doen ben. Beginnen aan een project, het hier op mijn blog aankondigen, vastlopen, met iets anders beginnen, dat vervolgens hier op mijn blog aankondigen, en vervolgens natuurlijk toch weer verder willen met het eerste project … ik begon me te ergeren aan mijn onvermogen om me bij één ding te houden, en me te schamen voor mijn wispelturigheid. Maar wat blijkt? Het kan dus ook gewoon een werkwijze zijn, een manier om bezig te blijven. En aangezien er van Jess Walter inmiddels het nodige gepubliceerd is, komt er ook op deze manier blijkbaar nog van alles af.

Heerlijk, toch? Ik voelde me echt bevrijd toen ik dat las. De verhalen die nu stilliggen, hebben misschien gewoon even de tijd nodig om te rijpen. Jess Walters’ boek Schitterende ruïnes is ontstaan gedurende een periode van vijftien jaar. En nu is het een bestseller. Voor iedereen die nog van alles op de plank heeft liggen: er is dus nog hoop. En voor iedereen die wacht op iets nieuws van mij: houd vol. Ik ben met meerdere dingen bezig. Omdat ik mezelf en mijn wisselvalligheid inmiddels ken, wil ik er even niet meer over zeggen. Maar geloof me: jullie geduld zal worden beloond!

Foto: Marlin van der Veen

Foto: Marlin van der Veen

4 Comments on Goede schrijftip van auteur Jess Walter

 1. Katrien
  25-07-2016 at 23:36 (2 years ago)

  Enthousiast beginnen schrijven, vastlopen, aan iets nieuws beginnen (al even enthousiast) … Wat klinkt dat bekend in mijn oren. Ook ik heb al meer dan één idee ergens in een schuif liggen. Er een werkwijze van maken is een goed idee. Nu heb ik de neiging om ‘oude’ ideeën helemaal af te schrijven. Maar waarschijnlijk hoeft dat helemaal niet en zie ik het na een paar weken of maanden weer helemaal zitten om ermee aan de slag te gaan. Fijne tip!

 2. Nathalie
  27-07-2016 at 12:48 (2 years ago)

  Heel herkenbaar, ik werk op dezelfde manier.
  Nadeel is dat het mij steeds weer veel extra tijd kost om opnieuw helemaal in een verhaal te komen.
  Maar het voordeel is dat een verhaal dan wel inmiddels vernieuwd en verbeterd al in mijn hoofd zit en het verhaal (als ik er weer helemaal inzit) lekkerder lijkt te lopen.

 3. Eline Stiekema
  28-07-2016 at 17:19 (2 years ago)

  Altijd fijn om te lezen dat meer mensen hier ‘last’ van hebben! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt als je een oud idee weer oppakt!

 4. Eline Stiekema
  28-07-2016 at 17:19 (2 years ago)

  Onbewust ben je waarschijnlijk toch met zo’n verhaal bezig, ook al doe je er even niets mee… goed om te horen dat het voor jou ook zo werkt!

Leave a Reply

CommentLuv badge