Eindelijk op komst: Switch!

Wat doe je wanneer je lezers weer eens iets nieuws van je willen lezen, en jij een compleet ongepubliceerd manuscript op je computer hebt staan? Precies: dan zorg je ervoor dat dat manuscript alsnog verschijnt in boekvorm. Omdat Switch nou eenmaal zo goed als af is en ik het té zonde zou vinden als het nooit zou worden gelezen, heb ik me verdiept in de mogelijkheden voor selfpublishing. Ik heb een platform gevonden dat me aanspreekt, en dus durf ik nu met zekerheid zeggen dat Switch er komt!

Switch is het manuscript dat ik schreef toen Dubbelspel net in de winkels lag. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het zou verschijnen in de zomer van 2015. Maar de markt veranderde en de uitgeverij veranderde van gedachten. Switch zou op de huidige boekenmarkt niet genoeg opbrengen om uitgave de moeite waard te maken. Ik deed nog een poging het verhaal te herschrijven, maar al snel voelde het niet meer van mezelf. In overleg met de uitgeverij trok ik de stekker uit het hele project.

Lezers die mijn blog al langer volgen, hebben dit allemaal meegemaakt, en ook de worsteling die volgde. Experimenteren met andere genres, twijfels, probeersels en pogingen: we zijn inmiddels ruim een jaar verder en een nieuw boek is er nog steeds niet. Maar Switch is er nog steeds wél. Het stond al die tijd geduldig op mijn harde schijf, helemaal af en in principe publicabel.

Ik besloot dat ik wilde kijken wat ik zou kunnen doen om dit manuscript zelf te publiceren. Eerst herlas ik het helemaal, om te kijken of ik het überhaupt goed genoeg vond voor uitgave. Ik kon er nu met afstand naar kijken en het zien zoals het was: gewoon een leuk boek, met plezier geschreven en zeker geschikt om met plezier te worden gelezen. Qua stijl en setting lijkt het op Dubbelspel, maar het verhaal staat helemaal op zichzelf. Het gaat over twee heel verschillende vriendinnen die met elkaar van leven ruilen, en die daarbij natuurlijk van alles tegenkomen dat ze niet hadden verwacht.

Eerst wilde ik het boek alleen als e-book beschikbaar maken, en dan het liefst gewoon simpel, via mijn eigen site. Maar al snel stuitte ik op het platform Brave New Books. Bij hen kun je als schrijver je eigen boek uitgeven, zowel als e-book als via printing on demand, kortweg POD. Hierbij wordt een boek pas gedrukt als iemand het bestelt. Het is dus niet zoals bij uitgeven in eigen beheer, waarbij je als schrijver een flinke financiële investering moet doen en je het risico loopt om met vijfhonderd onverkochte boeken te blijven zitten.

POD vraagt geen investering en is dus een veilige en milieuvriendelijke manier om een boek beschikbaar te maken. Ik heb besloten om Switch als e-book en als fysiek boek uit te brengen. Het leuke van Brave New Books is dat ze samenwerken met Bol.com, zodat Switch ook daar gewoon beschikbaar zal zijn. Desgewenst kun je als schrijver tegen betaling ook hun hulp inroepen met redactie en/of marketing en promotie. Ik ben in eerste instantie niet van plan dit te doen, maar het is fijn dat het kan.

Toen ik las wat de mogelijkheden waren, begon ik helemaal te tintelen van enthousiasme en spanning. Wow, ik kan dit gewoon helemaal zelf doen! Razendsnel evolueerde mijn idee van ‘een e-book beschikbaar maken via mijn site’ tot ‘zelf een boek uitgeven’. Los van het resultaat en wat ik er eventueel mee zou kunnen verdienen, lijkt het me gewoon heel erg leuk om dit eens te proberen. En ook spannend, natuurlijk: ook dit verhaal ligt me na aan het hart, en ook hier gaan mensen iets van vinden. Deze blog dient dus ook een beetje als stok achter de deur, zodat ik niet meer kan terugkrabbelen!

Momenteel ben ik bezig nog wat wijzigingen aan te brengen in het manuscript. Het is grappig hoe snel details gedateerd kunnen raken: dingen die ik twee jaar geleden nog hip vond, vind ik nu echt passé. Ik ben dus bezig het geheel wat tijdlozer te maken, zodat dit verhaal even mee kan. Als ik klaar ben met de wijzigingen, wordt het gelezen door een meelezer om de laatste foutjes eruit te pikken. Daarna begint het hele proces om er een echt boek van te maken, en daar komt natuurlijk ook nog het één en ander bij kijken. Al met al verwacht ik dat Switch in september zal verschijnen.

Nog even hard werken voor mij dus, gelukkig ben ik toch al getrouwd met mijn laptop. En voor jullie dus nog even geduld, maar een troost: ik zal jullie natuurlijk op de hoogte houden van mijn schreden op het pad der selfpublishing. Wordt vervolgd!

cup-of-coffee-1280537_1920

5 Comments on Eindelijk op komst: Switch!

 1. Lisanne
  08-08-2016 at 18:03 (2 years ago)

  Heel leuk Eline! Ik ben onwijs benieuwd 🙂
  Lisanne recently posted…Behind the Books #75My Profile

 2. Maaike
  08-08-2016 at 22:44 (2 years ago)

  Wat tof dat je het zelf gaat doen! Ik ben erg benieuwd. 🙂
  Maaike recently posted…WattenwereldMy Profile

 3. Eline Stiekema
  15-08-2016 at 13:22 (2 years ago)

  Dankjewel, Eveline! Ik vind het zelf ook ZO leuk! Heb er heel veel zin in!

 4. Nicole
  18-08-2016 at 11:40 (2 years ago)

  Spannend, Eline! Neem je tijd om er een zo goed mogelijk boek van te maken. Veel succes en plezier daarbij!

Leave a Reply

CommentLuv badge