Over selfpublishing en perfectionisme

Twee weken geleden vertelde ik jullie dat ik heb besloten mijn manuscript Switch zelf te gaan uitgeven. Dat moet volgende maand gaan gebeuren. En dat is eigenlijk best vlug! En ook best spannend!

Want nu ik heb besloten dat iedereen Switch mag lezen, wil ik natuurlijk ook dat dat een beetje een plezierige leeservaring wordt. Of, om maar gewoon de waarheid te spreken: sinds ik heb bekendgemaakt dat Switch er komt, ben ik weer behoorlijk in de greep van mijn perfectionisme. Want het moet natuurlijk wel een Heel Erg Leuk Boek worden.

En al die dingetjes die ik bij de eerste herlezing zag als ‘een heel klein beetje storend voor mij misschien, maar verder valt het vast niemand op’ zie ik nu als vreselijke onvolkomenheden die eruit moeten, NU! Dit personage moet echt nog wat meer worden uitgediept. Deze scène moet helemaal opnieuw. En ja hoor, daar zit ik alweer een compleet hoofdstuk te herschrijven.

Foto: Marlin van der Veen

Foto: Marlin van der Veen

Terwijl: had ik eigenlijk niet besloten dat Switch in principe al goed genoeg was? Dat ik alleen nog wat kleine dingetjes zou verbeteren? Dat ik het juist op kleine schaal zou uitgeven omdat het in principe al af was, en ik alleen maar wilde dat de mensen die het nog wilden lezen, daar de mogelijkheid toe zouden hebben? Ja, dat was het plan. Maar het blijkt een beetje moeilijk om me daar in de praktijk ook aan te houden.

Net als de vorige keer vind ik het weer heel lastig om het idee los te laten dat het allemaal nog beter kan en moet. Dat zal elke schrijver waarschijnlijk wel herkennen. Het is maar goed dat ik jullie al heb beloofd dat ik het boek in september uitbreng, anders zou ik er zo nog een half jaar aan schaven. En dat wilde ik nu juist niet.

Dus: ik ga er zeker nog wel wát aan schaven, en als ik de tijd heb om hier en daar nog wat te herschrijven, zal ik dat zeker niet laten. Maar in september verschijnt Switch. Met of zonder kleine onvolkomenheidjes. Moedig voorwaarts dus!

1 Comment on Over selfpublishing en perfectionisme

  1. Raoul
    23-08-2016 at 20:21 (2 years ago)

    Dan weet ik en leuk verjaardagscadeau voor een zeker iemand die in september verjaard. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge