Switch: van manuscript naar boek + voorpublicatie

Ik zal niet beweren dat het zelf uitgeven van een boek iets was daarvan ik dacht: doe ik effe. Maar toegegeven, misschien dacht ik toch wel een heel klein beetje zoiets. Ik had al een titel, een manuscript, een website en een auteursfoto, hoeveel werk kon het verder nou helemaal zijn? Nou, je raadt het al: toch nog best veel!

Het uitgeven is gelukkig wel een enorm leuk proces waarvan ik weer een heleboel leer, dus je hoort mij niet klagen. Ik vind ook het superfijn dat ik nu de tijd heb om dit echt goed aan te pakken. In dit artikel vertel ik jullie wat er zoal moet gebeuren om van het manuscript Switch een echt boek te maken.

NB: ik werk met Brave New Books, en dit is een verslag van hoe het bij deze aanbieder in z’n werk gaat. Waarschijnlijk gaat het bij andere aanbieders weer net anders.

Publicatie info: decisions, decisions…
Het begint allemaal heel makkelijk: je vult de titel van je boek in en je naam. Maar daarna is het natuurlijk ook de bedoeling dat je iets meer over jezelf vertelt; hiervoor is het vak Over de auteur in het leven geroepen. Vervolgens moet je het formaat van je boek kiezen, de papiersoort en of je de kaft mat of glanzend wilt hebben. Grote beslissingen dus, die bepalen hoe je boek eruit komt te zien. Ik schreef de auteursinfo en de info over het boek eerst in een los bestand. Zo kon ik er rustig over nadenken zonder de druk te voelen van ‘ik moet hier nu iets invullen’. Bovendien is het natuurlijk heel handig om alle informatie bij elkaar te hebben in één bestand.

Het binnenwerk: kopiëren, plakken en controleren
Als je het formaat van je boek bepaald hebt, kun je een Word-sjabloon downloaden voor het binnenwerk. Hierin kun je je manuscript invoeren. Omdat ik zowel een paperback als een e-book uitgeef, moet ik het invoerwerk voor elke versie apart doen. En dat is dus geen kwestie van: alles selecteren en plakken. Als je wilt dat het binnenwerk er tiptop uitziet, kun je het best elk hoofdstuk apart kopiëren en plakken zonder de oude opmaak mee te nemen. Daarna moet je elk hoofdstuk controleren en waar nodig opnieuw opmaken. Ook kun je dan meteen controleren of alles mooi op de pagina staat en of er geen rare afbrekingen zijn.

Omslag ontwerpen: klinkt heel easy… 
… maar dat is het natuurlijk niet! In eerste instantie ging ik aan de slag met de omslag-ontwerper op de website van Brave New Books, maar echt warm werd ik niet van mijn ontwerp. Gelukkig bood Berend die avond aan om een omslag te ontwerpen. Daar is hij nu mee bezig, en het wordt mooier en mooier. Ik ben echt enorm blij met hoe het eruit komt te zien en hij vindt het zelf gelukkig ook erg leuk om te doen. Als het omslag af is, gaan we het uploaden op de website en een proefexemplaar van de paperback bestellen, om zeker te weten dat het omslag er in het echt net zo mooi uitziet als op het scherm. Er is ook nog een proefexemplaar onderweg van de vorige, door mij ontworpen versie. Dat is straks een collector’s item!

Berend is druk bezig met het ontwerpen van het omslag.

Berend is druk bezig met het ontwerpen van het omslag.

Een mock-up van het omslag. Dat ziet er opeens al heel echt uit!

Een mock-up van het omslag. Dat ziet er opeens al heel echt uit!

Na de publicatie: plannetje maken
Als alles loopt zoals ik het nu in gedachten heb, is er in de eerste week van oktober een echt boek, met een papieren versie een een e-book versie. Dan begint er een nieuwe fase, waarin ik moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat Switch er is. Voor die fase ga ik deze week alvast een plan maken. Wie ga ik allemaal op de hoogte stellen, en op welke manier ga ik dat doen? Ga ik recensie- en presentexemplaren versturen, en zo ja, naar wie? Hoeveel auteursexemplaren bestel ik? Dat zijn allemaal dingen om goed over na te denken. Zo kan ik meteen in actie komen als Switch er is.

Vertraging maar… een voorpublicatie!
Ik had natuurlijk eigenlijk beloofd dat Switch in september zou verschijnen, en zoals het er nu uitziet, gaat dat net niet lukken. Maar ik geef liever iets later een boek uit dat helemaal goed is, dan dat ik dingen ga overhaasten. Wel licht ik alvast een tipje van de sluier op: je kunt nu alvast de eerste twee hoofdstukken lezen! Veel leesplezier, en laat me weten wat je ervan vindt!

Leave a Reply

CommentLuv badge