Sinterklaasgedicht: vijf tips voor een origineel gedicht

Ik zag dat het alweer een tijdje geleden is dat ik voor het laatst wat leuke schrijftips heb gepost. Dat komt mooi uit, want laten we nu net in de tijd van het jaar zijn aanbeland waarin de meeste mensen schrijven. En dan heb ik het natuurlijk over Het Sinterklaasgedicht! Voel jij ook al de druk om met een goed gedicht op de proppen te komen? Maar moet je het alleen nog even schrijven? Vreest niet: ik geef je mijn beste tips voor een origineel gedicht!

1 Kies een ander rijmschema

De meeste Sinterklaasgedichten worden geschreven in een vrij standaard rijmschema: ABCB of AABB. Probeer eens iets anders, bijvoorbeeld een ouderwetse limerick of een sonnet. Of, als degene voor wie je het gedicht schrijft echt kunstzinnig is aangelegd: leef je uit op een haiku. Of liever meerdere haiku’s, anders is het voorlezen wel erg snel klaar.

2 Schaam je niet voor het gebruik van een rijmwoordenboek

Ook ik schrijf mijn jaarlijkse Sinterklaasgedicht gewoon met een rijmwoordenboek erbij. Er zijn simpelweg teveel rijmwoorden waar ik uit mezelf niet op zou komen. Door het gebruik van een rijmwoordenboek kom je op ideeën die je zelf nooit zou hebben bedacht, en leg je links die je anders nooit zou hebben gelegd. Ik maak zelf graag gebruik van Rijmwoordenboek.nl. Het ziet er inmiddels nogal gedateerd uit, maar ik vind het heel fijn werken.

3 Parodieer een Sinterklaasliedje

Voor een vriendin die geregeld gedoe had met haar fiets, schreef ik eens een parodie op Zwarte Piet ging uit fietsen. Ik vind het nog steeds een van mijn best gelukte Sinterklaasgedichten. Doordat de melodie en het ritme al bekend zijn, slaat zo’n gedicht ook goed aan bij andere toehoorders en loop je minder kans dat je rijmsels al voorlezend worden verhaspeld.

8196631588_424448a5fd_o
4 Bereid je gedegen voor

Bij sommige van de vriendinnen met wie ik jaarlijks Sinterklaas vier, leeft het feest het gehele jaar door. Als iemand iets onhandigs doet of een grappige ervaring vertelt, wordt er al snel gezegd: ‘Pas op, Sinterklaas luistert mee!’ Van één vriendin doet zelfs het gerucht de ronde dat ze het hele jaar door aantekeningen maakt in een opschrijfboekje. Wiens lootje ze uiteindelijk ook trekt, ze heeft altijd genoeg materiaal om een leuk gedicht te schrijven.

5 Schrijf geen gedicht

Ja, je leest het goed. Schrijf eens geen gedicht, maar iets heel anders. Bijvoorbeeld een kort verhaal, een liedje, een komische brief of een script voor een sketch die ter plekke kan worden uitgevoerd. Dit is vooral leuk als je schrijft voor iemand met gevoel voor humor, die wel houdt van iets dat anders is dan anders. Of als je gewoon de pest hebt aan dat eeuwige gerijm.

Hopelijk heb ik je hiermee wat inspiratie kunnen schrijven voor een origineel Sinterklaasgedicht. Veel plezier met dichten, en maak er iets moois van!

Leave a Reply

CommentLuv badge