Is bloggen uit?

Is bloggen uit? Ik begon deze vraag in te tikken bij Google, en al bij het tweede woord maakte Google mijn zin af met de suggesties ‘is bloggen uit?’ en ‘is bloggen dood?’. Ik ben blijkbaar niet de enige die zich dit afvraagt. Mijn zoekvraag leverde talloze artikelen op van bloggers die zich precies hetzelfde afvragen en daar een mening over hebben.

Bloghype

Die meningen, daar komen we zo op. Eerst even mijn persoonlijke observaties. Ik schreef al jaren zo nu en dan een blogje, maar begon drie jaar geleden pas echt mijn website een blog te noemen. De bloghype was op z’n hoogtepunt, nieuwe blogs schoten als paddenstoelen uit de grond, ik las dagelijks allerlei leuke artikelen, vaak voorzien van prachtige foto’s. Ik vond het enorm inspirerend en begon ook met structureel bloggen. Twee blogs per week was helemaal niet gek, dat was zelfs nog vrij weinig in vergelijking met wat andere bloggers publiceerden.

Bloggen leefde echt enorm in die tijd, en mede om die reden was het nooit moeilijk om een onderwerp te bedenken. Als ik even zonder inspiratie zat, scrollde ik gewoon door mijn Bloglovin’-feed en ik had meteen allemaal ideeën, al was het maar een leuke tag die ik kon invullen. Bovendien verscheen ook mijn eerste boek Dubbelspel in die tijd, en dat leverde ook een heleboel bloginspiratie op. En natuurlijk was mijn blog ook een leuke manier om mijn boek extra onder de aandacht te brengen.

Van bloggen naar vloggen?

Ik zou het toen niet hebben gedacht, maar tijden veranderen. Veel van de bloggers die ik een paar jaar terug volgde, zijn steeds minder blogs gaan publiceren of zijn zelfs helemaal gestopt. Ik zie dat er een sterke verschuiving heeft plaatsgevonden van blogs naar vlogs, Instagram en SnapChat. Dat is helemaal niet erg, trouwens: die verschuivingen horen erbij. Ik vind het altijd juist wel grappig om te zien hoe dingen veranderen.

Op Instagram ben ik zelf ook best actief (bij vlagen) en zelfs SnapChat vind ik op z’n tijd wel grappig. Maar als je me vraagt of ik mee zou willen verschuiven naar YouTube, dan kan ik daar heel kort over zijn: nope. Ik ben nou eenmaal een schrijver. Schrijvend kan ik mijn gedachten beter formuleren dan pratend. Ik denk dat ‘mijn’ onderwerpen (schrijven, lezen, bloggen) zich ook veel beter lenen voor een tekst dan voor een filmpje. En daarbij, ook niet onbelangrijk: ik vind het vreselijk om mezelf op beeld te zien. Aan het opnemen van een vlog zou ik zeer weinig plezier beleven.

Maar als ik eerlijk ben, beleef ik ook niet altijd meer evenveel plezier aan het bloggen. Dat heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan goeie onderwerpen. Ik ben momenteel met allerlei leuke dingen bezig, maar niet met het schrijven van een nieuw boek. Daardoor heb ik op schrijfgebied weinig te delen, en dat is toch waar mijn blog voornamelijk om draait. En omdat ik ook weinig andere blogs lees op het moment, krijg ik ook geen inspiratie voor andere onderwerpen. Waardoor het bloggen steeds meer op de achtergrond raakt en de inspiratie steeds verder weg.

Verplicht bloggen

Dit patroon zag ik ook in de artikelen van sommige andere worstelende bloggers. Net als de vraag: waarom blog ik eigenlijk? Omdat ik het echt leuk vind, of omdat ik het gevoel heb dat het moet? Blogexperts hebben ons jarenlang om de oren geslagen met het dringende advies om toch vooral regelmaat in te bouwen en consequent op vaste tijden een nieuw artikel te publiceren. Je volgers moeten weten waar ze aan toe zijn, anders haken ze af, is het idee. Maar deze regelmaat kan ook een keurslijf worden en als een verplichting gaan voelen. En als er iets killing is voor de inspiratie, is het dat wel.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Maar weinigen willen echt helemaal stoppen met bloggen, volgens mij. Wel zijn veel bloggers op zoek naar een andere manier van bloggen, meer gericht op inspiratie dan op consequent bloggen. En dat lijkt me een uitstekend idee. Ik wil het zelf ook meer op die manier gaan doen. Alleen bloggen als ik echt een onderwerp heb dat me aan het hart gaat. Als ik echt iets te delen heb. Eigenlijk deed ik dat allang, maar nu heb ik ook besloten om me er niet meer schuldig over te voelen, haha.

Is bloggen uit? Is bloggen dood? Ik denk dat bloggen misschien wel een beetje uit is, maar zeker niet dood. Bloggen is niet meer hip, het is mainstream geworden en ingehaald door nieuwe hippe dingen. In die zin is het dus wel uit. Maar bloggen is volgens mij pas dood als helemaal niemand meer blogt, als er geen blogs meer gelezen worden en geen reacties geplaatst. En dat is nog lang niet het geval. Er wordt nog steeds heel veel leuks gedeeld en aan de reacties te zien, zijn er nog steeds heel veel mensen die dat graag lezen.

Dus, lieve bloggers, laten we vooral lekker blijven bloggen en reageren op elkaars artikelen. Bloggen leeft, zolang wij er plezier in houden!

2 Comments on Is bloggen uit?

 1. Luna
  12-01-2017 at 13:15 (2 years ago)

  Helemaal mee eens! Ik vind het wel een beetje irritant als bloggers, die er geld mee verdienen, niet duidelijk zijn over hoe vaak ze posten. Als ze naar 1 keer in de week willen (van elke dag) of helemaal willen stoppen, zeg dat gewoon. Geen probleem. Het is wel jammer, maar niet het einde van de wereld. Wees duidelijk naar je lezers/volgers. Een blog dat ik al lang volg, post nu onregelmatig. In het begin best irritant maar nu ik er aan gewend ben is het prima. En ergens ook wel leuker. De leeshonger ebt wat weg, het is nu weer meer genieten en echt leuke blogs zoeken 🙂

  En het zelf bloggen, ik probeer het al een tijdje, maar het lukt niet echt. Ik zit vooral met het persoonlijk worden, dat wil ik liever niet, maar gebeurd al snel omdat ik niet echt een onderwerp kan kiezen waar ik over kan bloggen, geen specialisme zeg maar. Dus na twee blogberichten weer stil gevallen. Ik denk wel dat het goed is om te doen, omdat ik mezelf zo ook uitdaag te gaan schrijven en bezig te gaan. Nu zeg ik wel dat ik hou van schrijven, maar ik schrijf niet elke dag in mijn dagboek, niet eens wekelijks, en schrijf ook niet elke week een brief. Ach ja. Net zoals jou lijkt me een goed streven 🙂

 2. Eline Stiekema
  16-01-2017 at 14:12 (2 years ago)

  Dat is inderdaad lastig, dat het al snel te persoonlijk wordt als je geen duidelijk afgebakend onderwerp hebt om over te bloggen. Daar heb ik ook jarenlang mee gestoeid 🙂 Maar als je blijft nadenken over een rode draad tussen je blogs, krijg je vroeg of laat vast een keer een goed idee!

Leave a Reply

CommentLuv badge