Five Favorites: mijn boeken van 2016

Eén overzichtje van 2016 mag nog wel, toch? Ik kan het jaar in ieder geval niet echt afsluiten zonder mijn jaarlijkse overzicht van lievelingsboeken. Hoewel, dit jaar is het eigenlijk: boeken die de meeste indruk hebben gemaakt. Want niet alle boeken die ik op Goodreads vijf sterren gaf, zijn te vinden in dit overzicht. En niet alle boeken in dit overzicht gaf ik vijf sterren.

In mijn overzicht van 2016 vind je de boeken waaraan ik het vaakst terugdenk. Als graadmeter vind ik dat eigenlijk veel betrouwbaarder dan het aantal sterren dat ik geef als ik het boek pas net uit heb.

Sarah Knight – The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
Ondertitel: How to stop spending time you don’t have doing things you don’t want to do with people you don’t like. Dit is zonder twijfel het grappigste boek dat ik in 2016 gelezen heb: ik heb er hardop om zitten grinniken. Maar daarnaast heb ik er ook echt iets aan gehad. Dit boek heeft een belangrijke boodschap, die vooral goed is om te horen voor people pleasers zoals ik: je kunt niet alles doen, en je kunt niet altijd iedereen gelukkig maken. Daarom is het essentieel om keuzes te maken en, wanneer je je overweldigd voelt, het aantal gegeven f*cks drastisch te verminderen. Sarah Knight leert de lezer niet alleen om dit onder de knie te krijgen, maar ook om het zó te doen dat je geen spoor van gekwetste gevoelens achter je laat. Wil je dit jaar meer tijd overhouden voor de dingen waar je blij van wordt? Lees dan dit boek.

Jonathan Franzen – Zuiverheid
2016 was het jaar waarin ik Jonathan Franzen ontdekte, die direct één van mijn favoriete schrijvers werd. Zijn nieuwste roman Zuiverheid maakte enorm veel indruk op me. De manier waarop hij verschillende verhaallijnen, tijden en perspectieven met elkaar verweeft… ik zou willen dat ik het ook kon. Zuiverheid gaat over de twintiger Purity, die op zoek gaat naar haar vader, van wie haar moeder weigert te vertellen wie hij is. Haar zoektocht brengt haar in contact met Andreas Wolf, een charismatische hacker die een duister, Oost-Duits verleden met zich meedraagt. Echt zo’n beetje álles aan deze roman vond ik fascinerend. Dit is er eentje om nog eens te herlezen.

Rachel Joyce – The Love Song of Miss Queenie Hennessy
Dit boek kan ik niet noemen zonder ook The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry te noemen, dat ik kort ervoor las. Samen vormen deze twee boeken het prachtige verhaal van een bijzondere vriendschap, met als uitgangspunt: de oude Harold Fry die heel Engeland door wandelt om zijn oude vriendin Queenie op te zoeken, die op sterven ligt. Het verhaal van Harold Fry ging voor mij pas écht leven toen ik het verhaal van Queenie Hennessy las, dat over dezelfde gebeurtenissen gaat, maar dan bezien vanuit Queenies perspectief. Ik zal geen spoilers plaatsen, maar dit werpt een geheel nieuw licht op de zaken. En ook los daarvan is The Love Song of Miss Queenie Hennessy een erg mooi boek, over een onbeantwoorde liefde en een ingewikkelde keuze. Het zou zelfs kunnen zijn dat ik aan het eind een traantje heb gelaten.

Jan Geurtz – Verslaafd aan liefde
Dit boek was als een plotselinge verliefdheid: het overkwam me opeens, op een doodgewone woensdagochtend in de trein. Ik zat een beetje door de boeken op mijn e-reader te bladeren en opende deze om eens een stukje te lezen. En BAM. Elk woord kwam binnen. Vanaf dat moment moest ik verder lezen. Ik heb zelfs het papieren boek gekocht om de beste passages te kunnen onderstrepen. Ik kan niet zeggen dat ik alle adviezen uit het boek inmiddels in de praktijk heb gebracht (helaas, ik ben nog steeds niet verlicht). Maar het was een waardevolle leerschool en ik blader dit boek nog steeds regelmatig door.

Rosemary Sullivan – Stalin’s Daughter
Het is officieel bevestigd door Goodreads: met z’n 741 pagina’s is dit het dikste boek dat ik in 2016 gelezen heb (maar de laatste 100 pagina’s zijn allemaal noten, dus eigenlijk valt het nog best mee). Het was zeker niet het makkelijkste boek om doorheen te komen en ik ben er zelfs een paar keer mee gestopt. Maar het verhaal was te fascinerend om lang te laten liggen: steeds wilde ik toch weer weten hoe het verderging met Svetlana Alliluyeva, de dochter van Stalin. Jawel, dé Stalin.
Stalin’s Daughter vertelt het levensverhaal van Svetlana, van haar jeugd in de communistische Sovjet Unie tot haar dood in Amerika in 2011, en allerlei turbulente gebeurtenissen daar tussenin. Svetlana’s vlucht uit de Sovjet Unie, haar vele relaties en huwelijken en de moeizame relatie met haar kinderen: dit boek zou haast als een soap lezen als er niet zo veel politiek en geschiedenis in verwerkt was. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want wat een interessant en leerzaam boek was dit!

Dit waren ze: de boeken die in 2016 de meeste indruk op me gemaakt hebben. Ik ben heel benieuwd hoe mijn overzicht van 2017 eruit zal zien. Ik heb in elk geval zin om in 2017 minstens zo veel mooie boeken te gaan lezen als in 2016. Bring it on, 2017!

2 Comments on Five Favorites: mijn boeken van 2016

 1. Petra
  02-02-2017 at 19:30 (2 years ago)

  Ik ben te lang niet op je site geweest, zie ik. Zuiverheid vond ik ook fantastisch, net als de overige boeken van Franzen, trouwens. Zuiver genieten. 🙂

  Het boek van Jan Geurtz ga ik z.s.m. lezen. Klinkt heel erg interessant!

 2. Eline Stiekema
  16-02-2017 at 12:27 (2 years ago)

  Leuk dat jij Zuiver ook zo goed vond! En ja, Jan Geurtz is geweldig. Ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik merk wel dat het bij mij in het dagelijks leven wat wegzakt 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge