Blogstilte

In een vorige blogpost kondigde ik al aan minder te gaan bloggen: alleen nog als ik een onderwerp had dat me echt aan het hart ging, zo schreef ik. Maar dat ik zó weinig zou blijven bloggen, dat had zelfs ik niet verwacht. What happened? Life happened. Op een goeie manier, gelukkig, dat wel! Maar aangezien mijn laatste blogpost dateert van 2 januari wordt het zo langzamerhand wel tijd om de feiten onder ogen te zien: ik blog niet meer.

Het is niet zozeer dat ik het bloggen niet leuk meer vind. Het is meer dat ik niet bloggen momenteel erg leuk vind. Ik merk dat mijn nieuwe schrijfproject er erg veel baat bij heeft als ik er naar de buitenwereld toe mijn mond over hou. Ik vind het heerlijk om er in stilte aan te werken, zonder dat ik verwachtingen creëer bij iemand anders dan mezelf. Voor het eerst in lange tijd laat ik het verhaal zich rustig ontvouwen. Ik weet zelf ook nog niet precies wat voor verhaal het zal worden, hoelang ik eraan zal blijven schaven en wat ik er uiteindelijk mee zal doen. Een nieuwe maar erg fijne werkwijze.

Daarnaast is mijn leven in het afgelopen jaar nogal veranderd. Mijn baan opzeggen om te gaan freelancen leidde tot een tijdelijke baan als vervangend bureauredacteur bij uitgeverij Z&K. En dat leidde vervolgens weer tot een vaste baan als bureauredacteur bij uitgeverij Kok. Ik had niet gedacht dat ik zo snel alweer in vaste dienst zou gaan en zeker niet dat ik het zo leuk zou vinden om ergens 32 uur per week te werken. Maar dat is wel zo! Redactioneel werk blijk ik minstens zo leuk te vinden als zelf schrijven. En het werken met collega’s is toch een stuk gezelliger dan het werken in mijn eentje thuis.

Mijn vrije dagen besteed ik nu het liefst aan lezen, werken aan mijn verhaal en een beetje rommelen in huis. En nee, dus niet aan bloggen. Misschien komt nu pas goed aan het licht wat een saaie huismuts ik eigenlijk ben, haha. Maar ik ben zo lang met zoveel verschillende projecten en projectjes tegelijk bezig geweest… ik merk dat ik het nu echt heerlijk vind om me te beperken tot een paar grote dingen en daar echt op te focussen. Dat betekent alleen wel dat ik andere dingen even loslaat, waaronder het bloggen.

En als ik er weer zin in heb, pak ik het gewoon weer op. Of als mijn schrijfproject zich heeft ontwikkeld tot een echt boek, en ik er klaar voor ben om erover te vertellen. Of als ik iets anders heb wat ik graag wil delen. Want als ik iets heb geleerd in de afgelopen jaren, is het wel dat het leven steeds verandert en dat ikzelf ook steeds verander. En er komt vast wel weer een moment dat vraagt om een blog!

Is bloggen uit?

Is bloggen uit? Ik begon deze vraag in te tikken bij Google, en al bij het tweede woord maakte Google mijn zin af met de suggesties ‘is bloggen uit?’ en ‘is bloggen dood?’. Ik ben blijkbaar niet de enige die zich dit afvraagt. Mijn zoekvraag leverde talloze artikelen op van bloggers die zich precies hetzelfde afvragen en daar een mening over hebben.

Bloghype

Die meningen, daar komen we zo op. Eerst even mijn persoonlijke observaties. Ik schreef al jaren zo nu en dan een blogje, maar begon drie jaar geleden pas echt mijn website een blog te noemen. De bloghype was op z’n hoogtepunt, nieuwe blogs schoten als paddenstoelen uit de grond, ik las dagelijks allerlei leuke artikelen, vaak voorzien van prachtige foto’s. Ik vond het enorm inspirerend en begon ook met structureel bloggen. Twee blogs per week was helemaal niet gek, dat was zelfs nog vrij weinig in vergelijking met wat andere bloggers publiceerden.

Bloggen leefde echt enorm in die tijd, en mede om die reden was het nooit moeilijk om een onderwerp te bedenken. Als ik even zonder inspiratie zat, scrollde ik gewoon door mijn Bloglovin’-feed en ik had meteen allemaal ideeën, al was het maar een leuke tag die ik kon invullen. Bovendien verscheen ook mijn eerste boek Dubbelspel in die tijd, en dat leverde ook een heleboel bloginspiratie op. En natuurlijk was mijn blog ook een leuke manier om mijn boek extra onder de aandacht te brengen.

Van bloggen naar vloggen?

Ik zou het toen niet hebben gedacht, maar tijden veranderen. Veel van de bloggers die ik een paar jaar terug volgde, zijn steeds minder blogs gaan publiceren of zijn zelfs helemaal gestopt. Ik zie dat er een sterke verschuiving heeft plaatsgevonden van blogs naar vlogs, Instagram en SnapChat. Dat is helemaal niet erg, trouwens: die verschuivingen horen erbij. Ik vind het altijd juist wel grappig om te zien hoe dingen veranderen.

Op Instagram ben ik zelf ook best actief (bij vlagen) en zelfs SnapChat vind ik op z’n tijd wel grappig. Maar als je me vraagt of ik mee zou willen verschuiven naar YouTube, dan kan ik daar heel kort over zijn: nope. Ik ben nou eenmaal een schrijver. Schrijvend kan ik mijn gedachten beter formuleren dan pratend. Ik denk dat ‘mijn’ onderwerpen (schrijven, lezen, bloggen) zich ook veel beter lenen voor een tekst dan voor een filmpje. En daarbij, ook niet onbelangrijk: ik vind het vreselijk om mezelf op beeld te zien. Aan het opnemen van een vlog zou ik zeer weinig plezier beleven.

Maar als ik eerlijk ben, beleef ik ook niet altijd meer evenveel plezier aan het bloggen. Dat heeft voornamelijk te maken met een gebrek aan goeie onderwerpen. Ik ben momenteel met allerlei leuke dingen bezig, maar niet met het schrijven van een nieuw boek. Daardoor heb ik op schrijfgebied weinig te delen, en dat is toch waar mijn blog voornamelijk om draait. En omdat ik ook weinig andere blogs lees op het moment, krijg ik ook geen inspiratie voor andere onderwerpen. Waardoor het bloggen steeds meer op de achtergrond raakt en de inspiratie steeds verder weg.

Verplicht bloggen

Dit patroon zag ik ook in de artikelen van sommige andere worstelende bloggers. Net als de vraag: waarom blog ik eigenlijk? Omdat ik het echt leuk vind, of omdat ik het gevoel heb dat het moet? Blogexperts hebben ons jarenlang om de oren geslagen met het dringende advies om toch vooral regelmaat in te bouwen en consequent op vaste tijden een nieuw artikel te publiceren. Je volgers moeten weten waar ze aan toe zijn, anders haken ze af, is het idee. Maar deze regelmaat kan ook een keurslijf worden en als een verplichting gaan voelen. En als er iets killing is voor de inspiratie, is het dat wel.

Van kwantiteit naar kwaliteit

Maar weinigen willen echt helemaal stoppen met bloggen, volgens mij. Wel zijn veel bloggers op zoek naar een andere manier van bloggen, meer gericht op inspiratie dan op consequent bloggen. En dat lijkt me een uitstekend idee. Ik wil het zelf ook meer op die manier gaan doen. Alleen bloggen als ik echt een onderwerp heb dat me aan het hart gaat. Als ik echt iets te delen heb. Eigenlijk deed ik dat allang, maar nu heb ik ook besloten om me er niet meer schuldig over te voelen, haha.

Is bloggen uit? Is bloggen dood? Ik denk dat bloggen misschien wel een beetje uit is, maar zeker niet dood. Bloggen is niet meer hip, het is mainstream geworden en ingehaald door nieuwe hippe dingen. In die zin is het dus wel uit. Maar bloggen is volgens mij pas dood als helemaal niemand meer blogt, als er geen blogs meer gelezen worden en geen reacties geplaatst. En dat is nog lang niet het geval. Er wordt nog steeds heel veel leuks gedeeld en aan de reacties te zien, zijn er nog steeds heel veel mensen die dat graag lezen.

Dus, lieve bloggers, laten we vooral lekker blijven bloggen en reageren op elkaars artikelen. Bloggen leeft, zolang wij er plezier in houden!

Gastbloggers gezocht!

Ik weet het: het is een tijdje stilletjes geweest op mijn blog. Een bijzonder drukke januarimaand is voorbij gevlogen, met weinig tijd om te schrijven en daardoor ook weinig inspiratie om te bloggen. Maaarrrr: ik ga mijn leven weer beteren! Want ik vind het zelf ook nogal ongezellig, zo’n lege website waar niks gebeurt.

Behalve dat ik zelf natuurlijk toffe dingen blijf schrijven om hier te plaatsen, wil ik ook gaan experimenteren met het plaatsen van gastblogs. In november plaatste ik in het kader van NaNoWriMo een gastblog van Kelly Meulenberg. Kort daarna kreeg ik een mailtje van Aline van Wijnen, die geïnspireerd was geraakt en ook een gastblog had geschreven voor mijn site. Of het niet leuk zou zijn om vaker gastblogs te plaatsen?

20160209_gastbloggersgezocht

Ik was (en ben!) natuurlijk enorm vereerd dat iemand haar stuk op mijn site wilde publiceren en ik begon na te denken over het gastblog-idee. Het is waar dat het bloggen er weleens bij in wil schieten als ik het druk heb. Dus waarom geen podium bieden aan andere mensen die iets leuks over schrijven te melden hebben?

Volgende week lees je hier dus een gastblog van Aline, over hoe je het lezen van boeken kunt inzetten om beter te gaan schrijven. En heb je zelf inspiratie voor een leuke gastblog, over schrijven of iets wat daar veel mee te maken heeft? Schroom niet en stuur een mailtje naar eline@elinestiekema.nl.

3 Tips tegen je inspiratiedip

Iedereen die blogt, schrijft of iets anders creatiefs doet loopt er weleens tegenaan: soms weet je het gewoon even niet. Wat je nu weer moet maken, schrijven, tekenen… soms voelt het alsof je de wereld gewoon even niets te zeggen hebt. Maar vreest niet! Met deze tips wakker je het vlammetje van je inspiratie weer binnen aan.

1. Kijk wat anderen aan het doen zijn
Laatst had ik even een flinke blogdip. Ik wist gewoon echt even niet meer wat ik nog kon melden op mijn blog. Tot ik opeens bedacht dat ik ook al heel lang geen blogs van anderen had gelezen! Ik was alleen maar aan het zenden, zonder aandacht te hebben voor de inspanningen van mijn medebloggers. Logisch dat ik geen inspiratie meer had: die haal ik vaak uit blogs van anderen en leuke tags die door hen geplaatst worden. Ik zat nog geen half uur op Bloglovin’ en had meteen weer allerlei ideeën.

2. Blader door je eigen aantekeningen
Ik heb een collegeblok dat ik gebruik als groot kladblok. Hierin maak ik allerlei aantekeningen, lijstjes en mindmaps. Als er een goed idee bij me opkomt, schrijf ik het hier meteen op. Met als gevolg dat ik een hele verzameling ideeën heb om doorheen te bladeren als ik even niks weet. In mijn huidige kladblok staat ook een goeie mindmap die ik een keer van mijn blog gemaakt heb, met daarin alle onderwerpen die ik leuk vind om hier aan bod te laten komen. Iedere keer dat ik ernaar kijk, leg ik weer wat nieuwe verbindingen, en dat levert weer nieuwe blog-ideeën op. Mijn kladblok is dus superhandig. En daarbij: het is ook gewoon heel erg leuk om een plek te hebben waar je lekker mag kladderen 🙂

3. Neem jezelf mee op een artist date
De artist date is afkomstig uit het ultieme standaardwerk voor creatievelingen: The Artist’s Way van Julia Cameron. Het is een inspirerend uitje dat je in je eentje kunt ondernemen om weer op nieuwe ideeën te komen. Er op uit gaan en nieuwe indrukken opdoen is een beproefd middel tegen inspiratieloosheid. Als je thuis om je heen blijft zitten kijken, is de kans klein dat je iets nieuws zult zien. Bij een artist date geef je jezelf nieuwe prikkels. Bezoek bijvoorbeeld een tentoonstelling die je wilt zien, neem een kijkje in een mooie (boek)winkel of trek er op uit met je camera. Zorg voor nieuwe indrukken en je komt vanzelf op nieuwe ideeën!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Mijn favoriete artist date is natuurlijk een bezoekje aan de boekhandel!

Schrijven en een vol hoofd

Het leuke van schrijven is dat het zo lekker dichtbij jezelf staat: alles wat je op papier zet, ontspruit uit jouw unieke manier van denken. Het stomme van schrijven is dat het zo vreselijk dichtbij jezelf staat: als je hoofd druk is en even niet zo wil meewerken, komt er helemaal niks op papier. En dat laatste is momenteel een beetje aan de hand bij mij, mocht je je afvragen waarom het zo stil is, hier op mijn blog.

20150825_volhoofd

Voor schrijven heb je een leeg hoofd nodig. Of in elk geval een hoofd dat leeg genoeg is om een leuk onderwerp voor een stukje te verzinnen en dat op een geïnspireerde manier uit te werken. Maar mijn hoofd was de laatste tijd juist heel erg vol. Vol met werk, afspraken en dingen die gebeurden in de levens van lieve mensen om mij heen. Er was en is niks ernstigs met me aan de hand. Niks ernstigers dan een druk leven en veel drukke gedachten. En daar houdt mijn muze blijkbaar niet zo van, want die neemt momenteel regelmatig de benen. Aan de ene kant hoop ik dat ze een leuke roadtrip maakt en geniet van haar vrije tijd, maar aan de andere kant wil ik haar natuurlijk wel erg graag terug aan mijn zijde.

Een andere reden waarom mijn muze zich momenteel niet zoveel laat zien, is dat ik wat nieuwe blogonderwerpen moet verzinnen. Nu er even geen concrete plannen zijn voor een volgend boek en ik ook geen schrijfbootcamp volg waar ik wekelijks over kan berichten, zit ik even in een impasse qua onderwerpkeuze. Mijn blog gaat voornamelijk over schrijven en dat wil ik zoveel mogelijk zo houden, hoewel ik waarschijnlijk wel wat vaker uitstapjes ga maken naar andere onderwerpen. Maar het gevolg van een blog over schrijven is natuurlijk wel dat het lastig wordt om de boel een beetje levend te houden als er weinig tijd is om daadwerkelijk te schrijven. Net zoals het lastig is om een kookblog bij te houden als je elke avond bij Mac Donalds eet, zeg maar.

Maar lieve lezers, maak jullie geen zorgen, ik vergeet jullie heus niet! Ik schrijf en blog gewoon vrolijk verder, alleen momenteel wat minder vaak. Ik ben weer een lijstje aan het maken van blogonderwerpen voor de komende tijd. En, nog belangrijker: ik maak meer tijd. Ik vind het zelf namelijk ook helemaal niet leuk om zo weinig tijd te besteden aan wat ik het allerleukst vind. Daar ga ik dus verandering in brengen. En hopelijk resulteert dat in een nieuwe toevoer van leuke blogs!

1 2