Verhuizing Boekhandel Scheltema

Nooit eerder kreeg de verhuizing van een boekhandel zoveel aandacht als de verhuizing van de Amsterdamse boekhandel Scheltema vandaag. Ruim 150 auteurs, onder wie ik, droegen een stapel van hun eigen boeken over de rode loper van het oude pand aan het Koningsplein naar het nieuwe aan het Rokin.

Scheltema heeft een speciaal plekje in mijn hart. De afgelopen twee jaar heb ik er een persoonlijke traditie van gemaakt om na elke bespreking bij de uitgeverij even iets te eten of te drinken bij de inpandige Bagels & Beans, lekker tussen de boeken. Een fijne plek om nog even wat aantekeningen te maken en mijn gedachten op een rijtje te zetten. Ook al zijn nu zowel mijn uitgeverij als Scheltema verhuisd, ik vond het erg leuk om te ‘helpen verhuizen’ en een eer bovendien. Hier volgt een fotoverslag!

Het oude pand aan het Koningsplein.

Het oude pand aan het Koningsplein.

Vanbinnen is het pand al helemaal leeg.

Vanbinnen is het pand al helemaal leeg.

First things first: een handafdruk maken voor de writer's wall of fame die bij de nieuwe winkel voor de deur zal komen te liggen.

First things first: een handafdruk maken voor de Writer’s Wall of Fame die bij de nieuwe winkel voor de deur zal komen te liggen.

Op de foto met andere Luitingh-Sijthoff auteurs terwijl we wachten tot alle handafdrukken klaar zijn en de optocht begint.

Op de foto met andere Luitingh-Sijthoff auteurs terwijl we wachten tot alle handafdrukken klaar zijn en de optocht begint.

Met mijn boekenpakket ben ik klaar om de rode loper op te gaan!

Met mijn boekenpakket ben ik klaar om de rode loper op te gaan!

Buiten is het ontzettend druk. Zodra we naar buiten komen, flitsen er camera's. Overal staan mensen langs de rode loper toe te kijken.

Buiten is het ontzettend druk. Zodra we naar buiten komen, flitsen er camera’s. Overal staan mensen langs de rode loper toe te kijken.

Met deze tekst worden we welkom geheten in de nieuwe winkel.

Met deze tekst worden we welkom geheten in de nieuwe winkel.

Bij de officiële opening wordt het rode lint weggetrokken en een bladzijde 'uitgescheurd'. Nu is deze nieuwe tekst zichtbaar en is Scheltema op het Rokin officieel geopend!

Bij de officiële opening wordt het rode lint weggetrokken en een bladzijde ‘uitgescheurd’. Nu is deze nieuwe tekst zichtbaar en is Scheltema op het Rokin officieel geopend!

En wegdromen kun je er zeker, in deze vijf verdiepingen tellende nieuwe boekhandel (die ook nog eens tegenover Forever 21 zit, yay!). Het is echt ontzettend mooi geworden. Ik vond het vandaag wat te druk om uitgebreid te gaan rondsnuffelen, dus ik heb alleen het boek van opruimcoach Marie Kondo gekocht dat al even op mijn verlanglijstje stond. Maar ik kom zeker nog eens terug om uitgebreid rond te kijken!

Dubbelspel 1 jaar! En wat ik heb geleerd…

Volgende week vrijdag, 22 mei, staat hier een taartje met één brandend kaarsje. Dan is het namelijk een jaar geleden dat Dubbelspel, mijn eersteling, officieel is verschenen! Op het moment denk ik vaak terug aan die dag en de spannende weken die eraan vooraf gingen. Niet te geloven dat het bijvoorbeeld alweer een jaar geleden is dat ik tien dagen lang elke dag een deel van de Dubbelspel-prequel online zette. Dat die doos met tien prachtige auteursexemplaren arriveerde. Dat ik met mijn vriendinnen ging winkelen voor een perfecte Boekpresentatie-jurk. Ik wil niet beweren dat het lijkt alsof het gisteren was, maar het lijkt in elk geval nog niet zó lang geleden.

20140602_auteursexemplaren

Misschien komt het doordat er zoveel leuke dingen zijn gebeurd, dat mijn eerste jaar als gepubliceerd schrijfster zo voorbij is gevlogen. Interviews, mooie recensies, lezers en andere schrijvers ontmoeten op Manuscripta, leuke reacties op mijn blogs, uit mijn boek voorlezen in de trein… ik kon me er van tevoren niet echt een voorstelling van maken en af en toe moest ik even behoorlijk uit mijn comfort zone kruipen, maar wat was het leuk!

Het belangrijkste wat ik het afgelopen jaar geleerd heb, is dit: je moet er zelf helemaal voor gaan en 100% achter je boek staan. Toen Dubbelspel verscheen, was ik achteraf gezien behoorlijk naïef. Ik dacht dat alles vanzelf zou gaan rollen als het boek er eenmaal was, dat het vanzelf in alle boekwinkels terecht zou komen, opgepikt zou worden en aandacht zou krijgen. Zo werkt het soms, maar zeker niet altijd. Als auteur moet je blijven zorgen dat je boek de aandacht krijgt die het verdient. Dat is spannend, maar ook leuk, en iets waarin ik zeker nog kan groeien (daar is-ie weer: de comfort zone!).

Inmiddels heb ik mijn eigen werkplek en ben ik mezelf een stuk serieuzer gaan nemen als schrijfster. Ik weet nu zeker dat dit is wat ik de rest van mijn leven wil doen en ik geniet van (bijna) elk hoofdstuk dat ik schrijf. Ook krijg ik nog steeds leuke reacties op Dubbelspel. Mijn hart maakt dan iedere keer weer een sprongetje. Want mensen blij maken met wat ik schrijf, dat is nou eenmaal wat ik het allerliefst doe, en wil blijven doen!

Verslag: voorlezen in de trein

Gisteren heb ik mezelf met een flinke boog mijn comfort zone uit geschopt. Want gisteren was het onvermijdelijk zover: 15 maart, de dag waarop Nederland gratis treinde met het Boekenweekgeschenk. En: de dag waarop ik en een aantal andere schrijvers nietsvermoedende treinreizigers zouden gaan voorlezen in de trein. Na een hele week twitteren met de prachtig gevonden hashtag #schrijversdiesporen, was het nu tijd voor het echte werk. En wat vond ik dat spannend. Of eigenlijk gewoon doodeng.

Ik speelde serieus met de gedachte om vrienden in de trein te laten poseren voor een foto zodat het leek alsof ik had voorgelezen. Of om gewoon de hele dag onder te duiken bij een Starbucks op een station, mierzoete macchiato’s weg te tikken en trein na trein te missen. De meeste schrijvers worden namelijk geen schrijver omdat ze het zo leuk vinden om wildvreemde mensen aan te spreken. En dat geldt ook voor mij. Gelukkig bood mijn vriendin Sharon zich aan als sidekick, fotograaf, tasdrager en levende stok achter de deur. Met haar in mijn kielzog en mijn boek trots vooruit gestoken ging ik de eerste trein in. Uit mijn comfort zone, in de wereld.

Blijkt dus dat die wildvreemde mensen best meevallen. Best heel erg, eigenlijk. Niemand heeft me uitgelachen, afgesnauwd of gesmeekt om alsjeblieft met rust te worden gelaten. Integendeel: mensen reageerden aangenaam verrast en vonden het leuk om te worden voorgelezen. En ik vond het leuk om Dubbelspel op deze manier te laten zien en de reacties te horen. Die waren in alle gevallen enthousiast, hoera!

20150316_voorlezen120150316_voorlezen320150316_voorlezen4

Mensen verrassen met mijn boek en een voorleesfragment levert spontane reacties op, van allerlei soorten mensen. Mensen vertelden over tweelingen in de familie of over een eigen schrijfproject, en vroegen me hoe ik op het idee voor het boek was gekomen. Zo’n uitwisseling heb je normaal natuurlijk niet zo vaak met je lezers, en dat maakt het voorlezen in de trein zo leuk. Plus natuurlijk de kick als je aan het lezen bent en er nog meer mensen aanschuiven om mee te luisteren!

We reisden van Utrecht naar Den Haag, van Den Haag naar Amsterdam, van Amsterdam naar Lelystad, van Lelystad naar Zwolle en tot slot van Zwolle naar Amersfoort, waar alle rondreizende schrijvers elkaar ontmoetten om de dag af te sluiten, ervaringen uit te wisselen en een glaasje prosecco te drinken. Het was leuk om elkaar in het echt te zien na een week intensief mailen en twitteren. En natuurlijk volgde daarna de onvermijdelijke groepsfoto…

20150316_voorlezen2

Zou ik het nog een keer doen, vroeg mijn vriendin Lisette me ‘s avonds op whatsapp. Ha, een gewetensvraag. Waarschijnlijk zou ik er een volgende keer weer bijna net zoveel tegenop zien. Het blijft spannend om mensen aan te spreken, al wordt het wel steeds iets makkelijker. Maar ik denk dat ik het toch weer zou doen, en dat ik dus van de partij ben als we volgend jaar weer gaan treinen met #schrijversdiesporen. Omdat de reacties en de ontmoetingen te waardevol zijn om mis te lopen. Die zijn best een sprongetje uit je comfort zone waard!

Pop-up schrijvers: voorlezen in de trein

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het is weer Boekenweek! Het thema van dit jaar is ‘waanzin’. En ik ga dit jaar iets doen dat ik behoorlijk waanzinnig vind. Ik ga wildvreemden voorlezen in de trein.

Op 15 maart – komende zondag dus – trein je namelijk de hele dag gratis met je boekenweekgeschenk in alle NS-treinen. Schrijfster Yara March vond dit vorig jaar al de perfecte aanleiding om met haar werk op de trein te stappen en mensen te vragen of ze hen mocht voorlezen. Aangezien haar actie een succes was, nodigde ze dit jaar een groep schrijvers uit om hetzelfde te doen. Waaronder ik!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Toen Yara me benaderde, was ik meteen enthousiast: ik vond het een leuk idee en ben ook nog eens dol op voorlezen. Maar op een ochtend werd ik wakker en vanuit het niets dacht ik: zomaar mensen voorlezen in de trein, durf ik dat eigenlijk wel? Zitten die mensen daar wel op te wachten? Aaargh, wat doe ik mezelf áán?!

Even flink uit mijn comfort zone geschopt worden, dát doe ik mezelf aan. Kan geen kwaad op z’n tijd, denk ik. Maar spannend vind ik het wel. Gelukkig kun jij – ja lezer, jij! – me helpen.

Ben je blogger en vind je het leuk om deze actie vast te leggen voor je blog? Dan ben je van harte welkom om met me mee te reizen. De actie start om 11.00 en we treinen door tot 16.00, wanneer alle deelnemende schrijvers elkaar ontmoeten bij Julia’s op het station van Amersfoort. Hierbij zijn ook pers en bloggers welkom, dus wil je ons ontmoeten en eventueel interviewen, zorg dan dat je erbij bent!

Ben je van plan om op 15 maart met de trein te reizen en lijkt het je leuk om onderweg te worden voorgelezen? Geef me je reisgegevens door en ik kijk wat we kunnen regelen!

Heb je gewoon nog niets te doen op 15 maart en lijkt het je gezellig om me te vergezellen of me onderweg te ontmoeten, eventueel te helpen met het maken van foto’s en me af  en toe een broodnodige schop onder mijn verlegen achterste te geven? Dan mag dat natuurlijk ook!

Behalve mijzelf, kun je ook deze schrijvers in de trein tegen het lijf lopen op 15 maart:
Yara March
Ilse Ruijters
Lydia Rood
Terence Lauerhohn
Sherry Hussain
Lily Frank
Katja de Man
Theo Jongedijk
Leonie Linssen

Benieuwd waar we uithangen? Houd ons op Facebook en Twitter in de gaten via de hashtag #schrijversdiesporen. Hopelijk tot 15 maart!

Winactie: Elly’s Choice maandabonnement

Ik ben trots en blij: Dubbelspel is deze maand geselecteerd door Elly’s Choice! Dat betekent dat alle abonnees van Elly’s Choice deze maand het e-book van Dubbelspel kunnen downloaden. En het leukste is nog dat ik tien proefabonnementen mag weggeven!

Wat is Elly’s Choice precies?
Elly’s Choice is een platform waar je iedere maand tien e-books kunt downloaden. De selectie is een mix van verschillende genres, van zowel bekende als minder bekende auteurs. Zo ontdek je nog eens boeken die je anders misschien nooit gelezen zou hebben! Meer over hoe Elly’s Choice in z’n werk gaat, lees je hier.

Elly’s Choice is nog vrij nieuw: vorig jaar augustus werd het gelanceerd en blogde ik over het lanceringsfeest, waarbij ik natuurlijk van de partij was. Toen hoopte ik al dat Dubbelspel een keer door Elly zou worden uitgekozen, en ik vind het super dat dit nu ook echt gebeurd is!

20150203_ellyschoiceOmslag klein

Naast Dubbelspel staan er natuurlijk nog meer goeie titels in de selectie, van onder andere Herman Koch, Daphne Deckers en Inge Ipenburg. Op de site van Elly’s Choice kun je precies zien welke boeken deze maand zijn uitgekozen en waar ze over gaan.

Wat moet ik doen om te winnen?
Nu komt het allerleukste gedeelte: ik mag tien proefabonnementen weggeven! Hiermee kun je één keer tien gratis e-books downloaden. Deze kun je hierna onbeperkt blijven lezen, dus geen stress. En krijg je de smaak te pakken, dan kun je je proefabonnement voor € 35,80 omzetten in een jaarabonnement.

Omdat februari de maand van Valentijnsdag is, lijkt het me leuk om aan deze actie een Valentijnstintje te geven. Wil je een proefabonnement winnen, stuur dan een mailtje naar eline@elinestiekema.nl en vertel me waarom jouw Valentijnsdag niet compleet is zonder tien nieuwe e-books. Wil je je lief verrassen? Ben je dit jaar voor het eerst weer single en kun je dus wel een opkikker gebruiken? Of vind je lezen gewoon veel leuker dan al dat stomme Valentijnsgedoe? Het mag allemaal, als je het maar in een leuk verhaaltje weet te gieten. Op Valentijnsdag maak ik de tien winnaars bekend via mijn Facebookpagina. De winnaars krijgen vervolgens per e-mail een code waarmee de e-books gedownload kunnen worden.

Succes, en ik ben benieuwd naar jullie reacties!

1 2 3