Five Favorites: mijn boeken van 2016

Eén overzichtje van 2016 mag nog wel, toch? Ik kan het jaar in ieder geval niet echt afsluiten zonder mijn jaarlijkse overzicht van lievelingsboeken. Hoewel, dit jaar is het eigenlijk: boeken die de meeste indruk hebben gemaakt. Want niet alle boeken die ik op Goodreads vijf sterren gaf, zijn te vinden in dit overzicht. En niet alle boeken in dit overzicht gaf ik vijf sterren.

In mijn overzicht van 2016 vind je de boeken waaraan ik het vaakst terugdenk. Als graadmeter vind ik dat eigenlijk veel betrouwbaarder dan het aantal sterren dat ik geef als ik het boek pas net uit heb.

Sarah Knight – The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
Ondertitel: How to stop spending time you don’t have doing things you don’t want to do with people you don’t like. Dit is zonder twijfel het grappigste boek dat ik in 2016 gelezen heb: ik heb er hardop om zitten grinniken. Maar daarnaast heb ik er ook echt iets aan gehad. Dit boek heeft een belangrijke boodschap, die vooral goed is om te horen voor people pleasers zoals ik: je kunt niet alles doen, en je kunt niet altijd iedereen gelukkig maken. Daarom is het essentieel om keuzes te maken en, wanneer je je overweldigd voelt, het aantal gegeven f*cks drastisch te verminderen. Sarah Knight leert de lezer niet alleen om dit onder de knie te krijgen, maar ook om het zó te doen dat je geen spoor van gekwetste gevoelens achter je laat. Wil je dit jaar meer tijd overhouden voor de dingen waar je blij van wordt? Lees dan dit boek.

Jonathan Franzen – Zuiverheid
2016 was het jaar waarin ik Jonathan Franzen ontdekte, die direct één van mijn favoriete schrijvers werd. Zijn nieuwste roman Zuiverheid maakte enorm veel indruk op me. De manier waarop hij verschillende verhaallijnen, tijden en perspectieven met elkaar verweeft… ik zou willen dat ik het ook kon. Zuiverheid gaat over de twintiger Purity, die op zoek gaat naar haar vader, van wie haar moeder weigert te vertellen wie hij is. Haar zoektocht brengt haar in contact met Andreas Wolf, een charismatische hacker die een duister, Oost-Duits verleden met zich meedraagt. Echt zo’n beetje álles aan deze roman vond ik fascinerend. Dit is er eentje om nog eens te herlezen.

Rachel Joyce – The Love Song of Miss Queenie Hennessy
Dit boek kan ik niet noemen zonder ook The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry te noemen, dat ik kort ervoor las. Samen vormen deze twee boeken het prachtige verhaal van een bijzondere vriendschap, met als uitgangspunt: de oude Harold Fry die heel Engeland door wandelt om zijn oude vriendin Queenie op te zoeken, die op sterven ligt. Het verhaal van Harold Fry ging voor mij pas écht leven toen ik het verhaal van Queenie Hennessy las, dat over dezelfde gebeurtenissen gaat, maar dan bezien vanuit Queenies perspectief. Ik zal geen spoilers plaatsen, maar dit werpt een geheel nieuw licht op de zaken. En ook los daarvan is The Love Song of Miss Queenie Hennessy een erg mooi boek, over een onbeantwoorde liefde en een ingewikkelde keuze. Het zou zelfs kunnen zijn dat ik aan het eind een traantje heb gelaten.

Jan Geurtz – Verslaafd aan liefde
Dit boek was als een plotselinge verliefdheid: het overkwam me opeens, op een doodgewone woensdagochtend in de trein. Ik zat een beetje door de boeken op mijn e-reader te bladeren en opende deze om eens een stukje te lezen. En BAM. Elk woord kwam binnen. Vanaf dat moment moest ik verder lezen. Ik heb zelfs het papieren boek gekocht om de beste passages te kunnen onderstrepen. Ik kan niet zeggen dat ik alle adviezen uit het boek inmiddels in de praktijk heb gebracht (helaas, ik ben nog steeds niet verlicht). Maar het was een waardevolle leerschool en ik blader dit boek nog steeds regelmatig door.

Rosemary Sullivan – Stalin’s Daughter
Het is officieel bevestigd door Goodreads: met z’n 741 pagina’s is dit het dikste boek dat ik in 2016 gelezen heb (maar de laatste 100 pagina’s zijn allemaal noten, dus eigenlijk valt het nog best mee). Het was zeker niet het makkelijkste boek om doorheen te komen en ik ben er zelfs een paar keer mee gestopt. Maar het verhaal was te fascinerend om lang te laten liggen: steeds wilde ik toch weer weten hoe het verderging met Svetlana Alliluyeva, de dochter van Stalin. Jawel, dé Stalin.
Stalin’s Daughter vertelt het levensverhaal van Svetlana, van haar jeugd in de communistische Sovjet Unie tot haar dood in Amerika in 2011, en allerlei turbulente gebeurtenissen daar tussenin. Svetlana’s vlucht uit de Sovjet Unie, haar vele relaties en huwelijken en de moeizame relatie met haar kinderen: dit boek zou haast als een soap lezen als er niet zo veel politiek en geschiedenis in verwerkt was. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want wat een interessant en leerzaam boek was dit!

Dit waren ze: de boeken die in 2016 de meeste indruk op me gemaakt hebben. Ik ben heel benieuwd hoe mijn overzicht van 2017 eruit zal zien. Ik heb in elk geval zin om in 2017 minstens zo veel mooie boeken te gaan lezen als in 2016. Bring it on, 2017!

Five Favorites: Mijn boeken van 2015

Bij het eind van het jaar hoort een lijstje. En voor een boekenwurm als ik is het niet zo moeilijk om te bedenken wat voor lijstje dat moet zijn: mijn lievelingsboeken van dit jaar, natuurlijk! Net als in 2014 heb ik er vijf uitgekozen die dit jaar de meeste indruk hebben gemaakt. Toevallig zijn dit ook de enige vijf boeken die ik een rating van vijf sterren heb gegeven op Goodreads. Het uitkiezen van De Grote Vijf was dus easy peasy dit keer.

Ik heb mijn leesgedrag het hele jaar keurig bijgehouden op Goodreads. Zoals veel sites biedt ook Goodreads dit jaar de mogelijkheid om je ‘Year In Books’ te bekijken. Alle boeken die je gelezen hebt in een prachtig overzichtje, compleet met statistieken. Neuroten als ik houden daarvan! Ik heb mijn overzicht creatief gebruikt om deze blogpost te illustreren. De roze omrande boeken horen bij mijn Five Favorites. Als je op de titel klikt, wordt er een extra tabje geopend met meer informatie over het boek en ratings van andere lezers.

Hier komen ze dan, mijn vijf favoriete boeken van 2015! Enjoy!

Chantal van Gastel – Ik wist het
Wat een heerlijk romantisch boek was dit! Ik droomde helemaal weg bij het verhaal van de eigenwijze Mia, die op basis van een goed voorgevoel een bloemenwinkel begint op een idyllisch pleintje buiten het centrum. De twee leuke heerschappen die Mia’s nieuwe leven met zich meebrengt, zorgen voor de nodige romantiek en verwarring. Tegelijkertijd houden Mia’s vreemde voorgevoelens, die steeds sterker worden, de spanning er lekker in. Dit boek was voor mij de ultieme feelgood roman. Jaloersmakend!

Adelle Waldman – Het liefdesleven van Nathaniel P.
Nathaniel Piven – Nate voor vrienden – is een eikel van de bovenste plank, en toch vond ik het erg leuk om over hem te lezen. Ik vond het verfrissend om alle bekende taferelen – een etentje met vrienden, een avond in het café, een borrel – door de ogen van deze schaamteloos eerlijke jongen te zien. De vrouwelijke lezer wordt niet bepaald gespaard, maar dat hoeft ook niet altijd. Het hoge awkward-gehalte deed me vaak denken aan de serie Girls. Ja, eigenlijk was dit de mannelijke Girls in boekvorm. Like!

20151228_2015boeken1

Matthew Thomas – We zijn onszelf niet
Een indrukwekkende roman over een vrouw die haar man – een vooraanstaand wetenschapper – langzaam ziet verdwijnen door de gevolgen van vroege Alzheimer. Zij heeft altijd keihard gewerkt en hard haar best gedaan om van een dubbeltje een kwartje te worden. Maar langzaam maar zeker valt dit allemaal weg, en blijft alleen over wat echt belangrijk is. Een ontroerend huwelijksverhaal en tegelijkertijd een mooi tijdsbeeld van New York in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Elizabeth Gilbert – Big Magic
Iedereen die ook maar af en toe iets creatiefs doet, raad ik aan dit boek te lezen. Het barst van de bevrijdende inzichten omtrent scheppingsdrang. Zoals af is beter dan goed, wat mijn motto is sinds ik dit boek heb gelezen. Ik vond het inspirerend om te lezen hoe Elizabeth Gilbert altijd is blijven schrijven: toen ze nog niet bekend was, toen ze plotseling wereldberoemd werd, en toen ze dat succes niet bleek te kunnen overtreffen – en dat ook eigenlijk helemaal niet wilde. Ze bleef gewoon stug doorgaan, zonder zich tot één genre te beperken. Het ging haar namelijk om het schrijven, niet om alles er omheen. Heerlijk mens, geweldig boek.

20151228_2015boeken2

20151228_2015boeken3

Jessie Burton – The Miniaturist (vertaald in Nederlands als Het Huis aan de Gouden Bocht)
Dit boek was voor mij de grote verrassing van 2015. Ik had er wel van gehoord, maar was eigenlijk helemaal niet echt van plan het te gaan lezen. Tot ik de pocketversie van mijn moeder kreeg, die er niet doorheen kwam. Ik begon te lezen uit nieuwsgierigheid en had een totaal andere ervaring dan mijn moeder: ik vond het namelijk een fantastisch, intrigerend boek. Het speelt zich af in het Amsterdam van de Gouden Eeuw en draait om het poppenhuis dat het jonge bruidje Petronella Oortman krijgt van haar kersverse echtgenoot (nog steeds te bewonderen in het Rijksmuseum trouwens, dit poppenhuis!). Met de miniatuurtjes die voor het huis arriveren lijkt echter iets heel vreemds aan de hand. Een sinister verhaal dat echt nog een paar dagen in mijn hoofd is blijven hangen nadat ik het boek uit had. En een heerlijk winterboek, dus grijp je kans!

20151228_2015boeken4

Dit waren ze dan, mijn vijf lievelingsboeken! Zit één van jouw favorieten er ook bij? Of heb je juist een totaal andere mening over één van deze boeken? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Five Favorites: september 2015

September is alweer bijna voorbij, en ook de zomer hebben we definitief achter ons gelaten. De afgelopen maand was een goeie om veelvuldig op de bank te kruipen met een boek of tv-serie, want: pokkenweer. Maar daardoor heb ik nu wel weer een aantal pareltjes om met jullie te delen. Hier komen ze!

Boek: The Art of Fielding van Chad Harbach
Een dikke pil, in het Nederlands vertaald als De Kunst van het Veldspel. Lag vorig jaar hoog op de bestsellerstapels in alle boekhandels. Gaat er al een belletje rinkelen? Ik begrijp in elk geval waarom dit boek zo hoog opgestapeld lag overal.

Vanuit vijf verschillende perspectieven wordt in The Art of Fielding het verhaal verteld van de succesvolle jonge honkballer Henry Skrimshander. Hij lijkt voorbestemd voor een carrière als prof, tot hij met een verkeerde worp per ongeluk een teamgenoot een zware hersenschudding bezorgt. Vanaf dat moment kan hij niet meer goed werpen, en dat heeft vergaande gevolgen voor hemzelf en voor de mensen om hem heen. The Art of Fielding is een boek waar je helemaal in kan duiken en bovendien een interessant psychologisch verhaal over overthinking. 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Serie: Meiden van de Herengracht
Sinds een paar weken hebben we in Nederland onze eigen Sex and the City, uitgezonden door Net 5, elke woensdag om 21:30. Het script is zelfs afkomstig van de schrijfster van SATC; het is een Nederlandse bewerking van Candace Bushnell’s Lipstick Jungle. Het acteerwerk maakt hier en daar wel een wat houterige indruk, maar toch ben ik vanaf de eerste aflevering hooked aan deze nieuwe vrouwenserie.

Ik denk dat het de combinatie van bekend en onbekend is die het ‘m doet: aan de ene kant is het allemaal lekker herkenbaar en Nederlands, met scènes op allerlei bekende plekken in Amsterdam. Maar aan de andere kant hebben de hoofdpersonen banen en levens die voor de meesten van ons ver buiten bereik liggen. Die mix maakt de serie zo leuk en zelfs een beetje verslavend om naar te kijken.

Film: Inside Out
Als ik mensen vertel waar de nieuwe Pixar-film Inside Out over gaat, is een wat wazige blik vaak het gevolg. Het klinkt ook wel een beetje vaag: Inside Out gaat over vijf figuurtjes die leven in het hoofd van een meisje, Riley. Deze figuurtjes zijn Joy, Sadness, Anger, Disgust en Fear. Zij nemen beurtelings de leiding en creëren de herinneringen van Riley.

Riley is een vrolijk meisje, want in haar hoofd heeft Joy meestal de overhand. Maar het gaat mis wanneer Riley op haar elfde moet verhuizen naar een andere stad. Opeens gaat alles in haar leven mis en heeft Joy de andere figuurtjes in Rileys hoofd niet meer onder controle. Wanneer een poging om Riley weer blij te maken mislukt, raken Joy en Sadness verdwaald, ergens diep in Rileys brein. Terwijl Riley steeds ongelukkiger wordt – want bestuurd door de overgebleven Sadness, Anger en Disgust – maken Joy en Sadness een wonderlijke reis door Rileys psyche.
Hoe vaag het hier ook klinkt, in de film is dit alles compleet helder en ook nog eens prachtig uitgewerkt. Absoluut een aanrader, deze film!

Album: Oh Wonder van Oh Wonder
Dit Britse singer-songwriterduo bracht een jaar lang elke maand één single uit, en al die singles samen vormen het gelijknamige album Oh Wonder. Hun methode van elke maand een nummer uitbrengen heeft een album opgeleverd waarop bijna alle nummers sterk zijn: relaxte, melodieuze popsongs met veel synths, een vleugje elektro en een vleugje R&B. Mijn favoriet: Technicolour Beat. 

Tussendoortje: kruidnootjes!
Tot slot wil ik me nog even uitspreken over een heikel punt van discussie in onze samenleving. Kruidnootjes eten voordat Sinterklaas in het land is, is wat mij betreft oké. Zelfs meer dan oké: kruidnootjes zijn gewoon f*cking goddelijk, en ik zie geen reden om ze tot half november te laten staan. Zie het desnoods als kleine koekjes, als dat helpt.

En bezoek in de komende maanden één van de gloednieuwe pepernotenwinkels van pepernotengigant Van Delft, waar je kruidnootjes kunt proeven in alle smaken van de regenboog. Op dit moment zijn er filialen in Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Groningen en Den Haag.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Five Favorites: zomer 2015

Ik ben een zomermeisje. Altijd geweest. Volgens mij heb ik stiekem een zonnepaneel in mijn rug verwerkt zitten, want ik loop duidelijk op zonne-energie. Helaas heb ik mijn zonvakantie voor dit jaar al achter de rug, maar ik doe mijn best om mijn zomergevoel ook tijdens mijn gewone werkweken zoveel mogelijk vast te houden. Daarom dus een extra zomerse editie van mijn Five Favorites!

Boek: David Nicholls – Us
Ik las dit boek op vakantie, en daar is het bijzonder geschikt voor. Het gaat namelijk over een rondreis door Europa, ondernomen door een nogal hilarisch onhandig en ongezellig gezin. Vader Douglas onderneemt de reis met zijn vrouw en zoon in een wanhopige poging zijn instortende huwelijk en de belabberde verstandhouding met zijn zoon te redden. Dit resulteert regelmatig in kromme tenen van plaatsvervangende schaamte, maar gelukkig ook minstens zo vaak in een glimlach. Ondertussen komen er allerlei prachtige vakantiesteden voorbij, waaronder Parijs, Venetië, Siena en Barcelona. Terwijl ik het boek las, trok ik zelf ook door Europa. Dat maakte het extra leuk. Ik had het al uit tegen de tijd dat wij in Venetië waren, maar het gedeelte dat zich daar afspeelt heb ik ‘s avonds in mijn hotelbed herlezen. Een echte aanrader, dit boek, ook als je niet op reis bent! Het is trouwens in het Nederlands vertaald met de simpele maar even doeltreffende titel Wij.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Album: George Ezra – Wanted on Voyage
Terwijl we door Europa crossten, heb ik die arme Berend zo ongeveer doodgegooid met dit album. Ik zette het voor het eerst op tijdens een rit van München naar Oostenrijk (wanneer het buitenland er eindelijk ook begint uit te zien als buitenland) en wist meteen: dit is het perfecte roadtrip-album. Vanaf dat moment heb ik mijn best gedaan het zo vaak mogelijk te draaien in de auto, tot Berend op een gegeven moment woest op het next-knopje drukte en riep: ‘Nou weet ik het wel!’
Nu ik weer thuis ben, luister ik nog steeds graag naar George Ezra terwijl ik naar mijn werk rijd, en beeld me dan in dat ik weer op weg ben naar het zuiden. En met zo’n stem en zulke fijne, relaxte liedjes is dat helemaal niet moeilijk.

Film: The Age of Adaline
Deze film was precies wat ik ervan hoopte: een mooi verhaal, mooi in beeld gebracht. Blake Lively speelt de 29-jarige Adaline, die na een auto-ongeluk stopt met verouderen door een zeldzame combinatie van ijskoud water en blikseminslag. Vanaf dat moment blijft ze altijd 29, terwijl iedereen om haar heen wel ouder wordt. Uiteindelijk is haar dochter bejaard, maar Adaline nog steeds jong en blakend van gezondheid. Dan ontmoet ze Ellis, gespeeld door onze eigenste Michiel Huisman. Ze worden verliefd, maar Adaline schrikt zich wezenloos als de vader van Ellis een oude bekende van haar blijkt te zijn.
Het is een soort nieuwe The Notebook, deze film. Erg mooi, erg fijn. Zeker gaan zien! 

App: We Heart It
Ik had de app van We Heart It al langer op mijn telefoon, maar de afgelopen maanden is het echt een van mijn lievelings-apps geworden. De reden? De vele heerlijke zomerse plaatjes die erop te vinden zijn! Net als bij Pinterest kun je je favoriete afbeeldingen toevoegen aan een eigen moodboard. Mijn happy-moodboard begint steeds meer gevuld te raken met plaatjes van stranden en prachtige views. Ik blader er graag ‘s avonds voor het slapengaan even doorheen, om lekker even te genieten van alle eyecandy wanneer ik te moe ben om iets anders te doen. Nieuwsgierig? Kijk op WeHeartIt.com

Nummer: Marten Fisher – Solstice
Tussen dit liedje en mij was het meteen liefde. Het behoeft verder weinig uitleg; dit liedje heeft alles wat een fijn zomerliedje moet hebben. Ik kan er niet vaak genoeg naar luisteren!

Extra: mijn vijf favoriete vakantiefoto’s
Omdat ik verzuimd heb dit jaar mijn mooiste foto’s op Facebook te delen, en zelfs Instagram is er erg bekaaid vanaf gekomen. Ik was meer bezig met beleven dan met delen, zullen we maar zeggen. Daarom hier nog een micro-impressie van onze heerlijke vakantie! (Het zou kunnen zijn dat het stiekem zes foto’s zijn omdat ik niet kon kiezen.)

20150813_vakantie1Hoog en droog boven de meren van Plitvice.

SAMSUNG DIGITAL CAMERAEen bijzonder goed gelukte zonsondergang in Fazana.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Dobberende bootjes in de haven van Fazana.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Een ruïne aan zee op Veli Brijun, het grootste eiland van de Brijuni eilandengroep.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Venetië vanaf de Campanile, de toren op het San Marcoplein.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Venetië vanuit de watertaxi.

Five Favorites: mei 2015

Elke maand deel ik mijn leukste vondsten en ontdekkingen. Dit keer ben ik een beetje aan de late kant, de volgende maand is alweer twee dagen oud! Maar in het kader van ‘beter laat dan nooit’ zijn hier toch mijn lievelingsdingen van de maand mei. 

Boek: de Divergent-trilogie
Eindelijk, eindelijk. Ik had al een jaar lang het voornemen om deze trilogie te lezen. Een jáár, ja. Ik wilde mijn mooie verzamelbox al bijna ongelezen te koop zetten op bol.com: blijkbaar was het toch niks voor mij, anders begon ik er wel aan. Wat ben ik blij dat ik deel 1 voor de zekerheid toch even een kans heb gegeven! Vanaf het eerste moment werd ik meegesleept. In het midden had ik even moeite om door het boek heen te komen, net als in het begin van boek 2. Maar als je volhoudt, ontvouwt zich langzaam een hele wereld. Ik ben nu bij deel 3 aanbeland en ben héél benieuwd hoe het allemaal zal eindigen… 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Film: Frances Ha
Eigenlijk een beetje uit verveling klikte ik deze film aan op Netflix. En ruim anderhalf uur later keek ik met een brede glimlach op mijn gezicht naar de aftiteling. Eerste verrassing: de film speelt in het heden, maar is volledig zwart-wit. Tweede verrassing: voor de verandering gaat deze film eens niet in de eerste plaats over liefde, maar over vriendschap. ‘We’re the same person. With different hair.’ Zo’n soort vriendschap. En wat is het dan pijnlijk als je toch uit elkaar groeit. Zeker als je eigen carrière als danseres niet van de grond lijkt te willen komen. Frances Ha is het soort film waarin niet bijzonder veel lijkt te gebeuren, terwijl er tegelijkertijd heel veel gebeurt. Fijne film als je houdt van het kijken naar ongepolijste, alledaagse mensen. Die, net als jij, ook maar wat lijken te doen. In New York, dat dan weer wel. 

Tv: Draadstaal
Jaaa, Draadstaal is weer begonnen! Ik had de hoop eerlijk gezegd allang opgegeven. Maar ze zijn toch echt terug, met alle vertrouwde typetjes: Fred en Ria, Said, Leon die altijd een kipcorn bestelt in zijn vaste snackbar, dat rare boerenkoppel, en nog allerlei anderen. Nog even grappig als voorheen. Smullen dus! Draadstaal wordt elke woensdagavond om 21.15 uitgezonden op NPO 3. 

App: Buddhify
Sinds ik de app Buddhify op mijn telefoon heb, lukt het me eindelijk om dagelijks te mediteren. Soms zelfs twee keer per dag. Dat komt doordat deze app vol staat met gebruiksvriendelijke, niet-zweverige mindfulness-meditaties, variërend in duur van vijf minuten tot een half uur (het moge duidelijk zijn dat ik die van een half uur nog niet heb aangedurfd, maar het begin is er). Bovendien is de app zo mooi vormgegeven dat je ‘m gewoon steeds weer wilt openen. In een veelkleurige waaier tik je aan waar je op dat moment mee bezig bent: wakker worden, stressen, gaan slapen? De waaier vouwt open en laat een aantal passende meditaties zien waaruit je kunt kiezen. De stemmen die je door de meditatie praten zijn prettig en werken (mij althans) niet op de zenuwen. De app kost € 2,50 maar is iedere cent waard! 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Serie: Younger
Marijke raadde mij deze fijne nieuwe serie aan. Staat (nog) niet op Netflix, dus ik zal maar niet zeggen hoe ik eraan gekomen ben, alleen dat het zeker de moeite waard is. Hoofdpersoon Liza is veertig en wil dolgraag werken in het uitgeversvak, waar ze vijftien jaar geleden enthousiast begon tot ze moest stoppen omdat ze onverwacht zwanger raakte. Nu is ze echter te oud om er nog tussen te komen. Ze besluit zich vijftien jaar jonger voor te doen en weet een job te krijgen als marketing-assistent bij een grote uitgeverij. Maar als je eenmaal zo’n leugen verteld hebt, kun je natuurlijk niet meer terug. En dan kan het leven zomaar heel ingewikkeld worden… 

1 2 3 4