Successen vieren en vooruitkijken met een TADA-lijst

Gisteren zat ik de hele dag in een oud aardappelpakhuis in Amsterdam met een groepje zelfstandig ondernemers. We hebben elkaar vorig jaar leren kennen tijdens een bijzonder geslaagde dag voor startende ondernemers, georganiseerd door een aantal mensen van het Viva-forum. Tijdens die eerste bijeenkomst werd bij ons het vlammetje aangewakkerd om echt voor onszelf te beginnen. Nu was het tijd om terug te kijken en te vieren wat er in het afgelopen jaar was bereikt. Dat deden we met een TADA-lijst.

Ik geef toe: ik moest van tevoren even opzoeken wat een TADA-lijst precies voorstelde. Was het soms één of andere afkorting? Nee, het bleek veel simpeler: TADA staat simpelweg voor het woordje ‘tadaaa!’. Als in: kijk eens wat ik allemaal voor elkaar heb gebokst dit jaar!

Een TADA-lijst bevat al je successen, dingen waar je trots op bent, dingen die je hebt overwonnen. Het spreekt voor zich dat het een erg leuke lijst is om te maken, zeker als je in een ruim atelier bevindt waar je je een enorm wit vel krijgt om je successen naar hartenlust op neer te kalken. Een groot papier pakken is handig, want een TADA-lijst heeft de fijne eigenschap dat-ie vaak langer wordt dan je van tevoren denkt. Als je eenmaal bezig bent, bedenk je gemakkelijk nieuwe dingen om trots op te zijn.

Toen we allemaal onze overwinningen aan de rest van de groep gepresenteerd hadden, was het tijd om het vel om te draaien en nog een TADA-lijst te maken. Maar nu één voor de toekomst, met dingen die we over een jaar op ons lijstje willen kunnen zetten. Groot denken en dromen is hierbij natuurlijk toegestaan!

Vervolgens liepen we langs de lijsten van de andere deelnemers, gewapend met post-its waarop je kon schrijven waar je een ander mee zou kunnen helpen. Op die manier ontstonden er allerlei leuke dwarsverbanden en ideeën. Daar gaan jullie binnenkort nog wel iets van merken, hier op mijn blog. Maar ik zeg nog even lekker niks!

20160521_tadalijst

Ik kan het iedereen aanraden: pak gewoon eens een moment om deze lijstjes te maken. Dat kan in je eentje, of samen met anderen. Het geeft enorm veel voldoening en zelfvertrouwen om je successen te vieren. En als je het samen doet met anderen, is het ook nog eens heel erg gezellig.

Het terugkijken kwam voor mij op een mooi moment. Een jaar geleden besloot ik tijdens mijn vakantie om echt stappen te gaan zetten richting een eigen bedrijfje. En morgen ga ik weer op vakantie. Het was mooi om op een rijtje te zetten wat er tussen die twee vakanties allemaal is gebeurd. Dat was heel wat!

Na het terugkijken is het de komende weken even tijd om bij te tanken. Het zal dus even stil zijn hier op mijn blog, terwijl ik heerlijk in het zonnetje zit op Gran Canaria. Tot over twee weken!

Maak eens een fuck-it list in plaats van een bucket list

Die bucket list, die kennen we nou zo langzamerhand wel. Ik schreef al eerder een blog over het gevaar van zo’n lijstje, vooral wanneer je er doelen op zet die je never nooit gaat behalen. In het kader van versimpelen ben ik momenteel veel meer geïnteresseerd in de fuck-it list: een lijstje van wat ik allemaal NIET meer moet van mezelf. Heerlijk verfrissend!

20160414_fuckit

Benieuwd wat er allemaal op mijn fuck-it list staat? Hier komen een aantal punten.

  • Altijd maar zo gezond mogelijk eten met zo min mogelijk suiker. Kansloos. Ik ben gewoon dol op griekse yoghurt met cruesli als ontbijt. En op chocola. En op ontbijtkoek met boter. Zo lang ik niet de hele dag van suikerdip naar suikerdip stuiter, vind ik het prima.
  • Altijd vegetarisch eten. Tegenwoordig omarm ik het flexitarisme (is dat een woord?) en geniet ik zo nu en dan van een kleine portie biologisch vlees.
  • Ooit nog eens leren pianospelen. Ik vind het prachtig dat anderen het kunnen, en ik ben blij dat ik wat akkoorden kan spelen. Maar het idee dat ik ooit nog eens verder kom dan dat, heb ik opgegeven. Tenzij ik samen met de eerste rimpels ook een royale portie geduld meegeleverd krijg.
  • Consequent zijn. Ik bedenk iets, ben enthousiast en schrijf er een blog over. En vervolgens heb ik het gevoel dat ik me eraan moet houden, omdat ik het nou eenmaal op mijn blog gezet heb. Maar wat ik wil – of niet wil – is veranderlijk. Zo kijk ik sinds een paar weken bijvoorbeeld gewoon weer naar Netflix, mijn blogje over het stoppen met series kijken ten spijt.
  • Elke dag vroeg opstaan. Ook zoiets. Ik vind het nog steeds heerlijk om de dag vroeg te beginnen als ik moet werken, maar als ik de hele dag vrij ben vind ik het veel gezelliger om tegelijk met Berend op te staan.
  • Bloggen als ik nul inspiratie heb. Soms heb ik de wereld gewoon even niets te zeggen. Sommige dingen moet je niet meteen delen, die moeten even rijpen. Ik lees momenteel veel bloggers die even in een blogdip zitten. Zullen we afspreken dat dat af en toe gewoon mag, en dat we alleen schrijven als we daar zelf zin in hebben?

Zin om ook vaker fuck it te zeggen? Dan kan ik je de gelijknamige boeken van John Parkin aanraden. Maar je kunt natuurlijk ook fuck it zeggen tegen het lezen van nog meer boeken en gewoon meteen beginnen met het maken van jouw fuck-it list. Ik ben heel benieuwd wat er op komt te staan!

Onmisbare inspiratietool: het moodboard

Ik hartje moodboards! Al jaren maak ik regelmatig collages, en ik vind het nog steeds één van de leukste en nuttigste dingen om te doen. Of ik nou bezig ben met een nieuw verhaal, een verhuizing, een update van mijn kledingstijl of gewoon zin heb om mooie afbeeldingen te verzamelen: van mijn moodboards word ik elke keer weer blij. En ja, ik ben een groot liefhebber van Pinterest, maar uiteindelijk gaat er voor mij niets boven een ‘echt’ moodboard van papier.

Wie op dit moment in mijn werkhoekje komt, zal waarschijnlijk denken dat ik compleet geobsedeerd ben door het huwelijk. Ik heb namelijk net een moodboard van bruidsjurken gemaakt boven mijn bureau. Maar ook al vind ik alle jurken prachtig, ik hoef er niet per se binnenkort zelf één aan. Ik heb dit moodboard gemaakt om een andere reden: één van de hoofdpersonen van mijn kersverse verhaal heeft een eigen bruidsatelier. En ik heb gemerkt dat ik tijdens het schrijven naar goede voorbeeldjurken wil kunnen kijken, anders schiet het niet op met mijn beschrijvingen.

Maar hoe maak je nu een goed moodboard? Het begint allemaal met de voorbereiding: zorg dat je een stapeltje tijdschriften in huis hebt waaruit je naar hartenlust plaatjes kunt scheuren. Ik had dit keer maar één tijdschrift nodig: een duimdikke Bruid & Bruidegom met een extra katern vol bruidsmode in het midden. Maar voor de meeste moodboards spaar ik van tevoren wat tijdschriften op. Goed excuus om er weer een paar te kopen 😉

Het kiezen van de afbeeldingen die je gaat gebruiken, kun je volgens mij het best op gevoel doen. Kies plaatjes die je op het eerste gezicht aanspreken. Wanneer je er over moet nadenken en redenen gaat zoeken waarom dit plaatje in je moodboard past, is het geen liefde op het eerste gezicht. Deze afbeeldingen vallen bij mij uiteindelijk vaak alsnog af wanneer ik de afbeeldingen ga rangschikken, omdat ze er toch niet tussen blijken te passen.

Heb je genoeg afbeeldingen verzameld, dan begint het spannendste: het rangschikken. Soms doe ik dit eerst los en schuif ik nog wat. Mijn bruidsjurken-moodboard maakte ik met masking tape op de muur, dus dit keer moest ik de afbeeldingen direct bevestigen. Het voordeel van masking tape is gelukkig wel dat je het makkelijk kunt losmaken als je toch nog iets wilt veranderen, zonder dat je de muur beschadigt. Daarom ben ik ook zo dol op dit spul.

En nu hangt het er: een enorm inspiratie-board met allerlei verschillende jurken die ik kan gebruiken om te beschrijven. Ziehier het resultaat:

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nu is er nog één ding waar ik wel heel benieuwd naar ben: Berends reactie als hij straks thuiskomt…

Schrijftijd maken met The Miracle Morning

Een goed ochtendritueel is een kick-start voor je dag. Dat weet ik al een hele tijd, en toch breng ik het vaak niet in de praktijk. Maar sinds ik het boek The Miracle Morning van Hal Elrod heb gelezen, ben ik weer gemotiveerd om vroeg op te staan en het eerste uur van mijn dag te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en aan schrijven. En dat geeft de rest van de dag een lekker gevoel.

20160317_miraclemorning

The Miracle Morning is een boekje dat je zo uit hebt, zeker als je de langdradige stukken Amerikaanse zelfhulppraat overslaat. De stelling is eenvoudig: je haalt meer uit je dag als je dagelijks een uur eerder opstaat dan je gewoonlijk zou doen, en dat uur verdeelt in zes blokjes van tien minuten die je besteedt aan zes Life S.A.V.E.R.S. Dit zijn: silence, affirmations, visualisation, exercise, reading en scribing (een ongebruikelijk woord voor schrijven, omdat de woordspeling anders de mist in gaat – dit geeft de auteur ruiterlijk toe).

Ik heb de methode voor mezelf wat aangepast en heb een paar punten uitgekozen waar ik wat langer tijd aan besteed. Ik besteed sowieso tijd aan meditatie (silence) en schrijf een stuk in mijn dagboek (scribing). Als ik dan nog tijd heb lees ik een aantal affirmaties die ik heb geschreven in de eerste week dat ik dit deed. En daarna werk ik nog even aan mijn nieuwe boek-idee, als dat nog lukt. Dat is niet altijd het geval, want op de dagen dat ik moet werken pak ik vaak een half uurtje in plaats van een heel uur. Om zes uur opstaan bleek me namelijk toch een beetje te extreem.

Ook al doe ik het niet ‘volgens het boekje’, ik vind het hebben van een vast ochtendritueel toch heel erg fijn. Het geeft een gevoel van rust en controle: wat er die dag ook gebeurt, ik heb al wat tijd voor mezelf gehad. Ik heb even contact gemaakt met mezelf, gekeken hoe het met me gaat en idealiter ook gewerkt aan iets wat ik belangrijk vind. Doordat ik vroeg op gang ben, voelt het alsof ik veel meer tijd tot mijn beschikking heb.

Eigenlijk alleen maar winst dus, en het is mijn bedoeling om dit een tijdje te blijven volhouden! Het enige waar ik nog moeite mee heb, is het ‘s avonds op tijd naar bed gaan… als iemand nog tips heeft om dát vol te houden, zijn die zeer welkom!

3 Tips tegen je inspiratiedip

Iedereen die blogt, schrijft of iets anders creatiefs doet loopt er weleens tegenaan: soms weet je het gewoon even niet. Wat je nu weer moet maken, schrijven, tekenen… soms voelt het alsof je de wereld gewoon even niets te zeggen hebt. Maar vreest niet! Met deze tips wakker je het vlammetje van je inspiratie weer binnen aan.

1. Kijk wat anderen aan het doen zijn
Laatst had ik even een flinke blogdip. Ik wist gewoon echt even niet meer wat ik nog kon melden op mijn blog. Tot ik opeens bedacht dat ik ook al heel lang geen blogs van anderen had gelezen! Ik was alleen maar aan het zenden, zonder aandacht te hebben voor de inspanningen van mijn medebloggers. Logisch dat ik geen inspiratie meer had: die haal ik vaak uit blogs van anderen en leuke tags die door hen geplaatst worden. Ik zat nog geen half uur op Bloglovin’ en had meteen weer allerlei ideeën.

2. Blader door je eigen aantekeningen
Ik heb een collegeblok dat ik gebruik als groot kladblok. Hierin maak ik allerlei aantekeningen, lijstjes en mindmaps. Als er een goed idee bij me opkomt, schrijf ik het hier meteen op. Met als gevolg dat ik een hele verzameling ideeën heb om doorheen te bladeren als ik even niks weet. In mijn huidige kladblok staat ook een goeie mindmap die ik een keer van mijn blog gemaakt heb, met daarin alle onderwerpen die ik leuk vind om hier aan bod te laten komen. Iedere keer dat ik ernaar kijk, leg ik weer wat nieuwe verbindingen, en dat levert weer nieuwe blog-ideeën op. Mijn kladblok is dus superhandig. En daarbij: het is ook gewoon heel erg leuk om een plek te hebben waar je lekker mag kladderen 🙂

3. Neem jezelf mee op een artist date
De artist date is afkomstig uit het ultieme standaardwerk voor creatievelingen: The Artist’s Way van Julia Cameron. Het is een inspirerend uitje dat je in je eentje kunt ondernemen om weer op nieuwe ideeën te komen. Er op uit gaan en nieuwe indrukken opdoen is een beproefd middel tegen inspiratieloosheid. Als je thuis om je heen blijft zitten kijken, is de kans klein dat je iets nieuws zult zien. Bij een artist date geef je jezelf nieuwe prikkels. Bezoek bijvoorbeeld een tentoonstelling die je wilt zien, neem een kijkje in een mooie (boek)winkel of trek er op uit met je camera. Zorg voor nieuwe indrukken en je komt vanzelf op nieuwe ideeën!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Mijn favoriete artist date is natuurlijk een bezoekje aan de boekhandel!

1 2 3