Sinterklaasgedicht: vijf tips voor een origineel gedicht

Ik zag dat het alweer een tijdje geleden is dat ik voor het laatst wat leuke schrijftips heb gepost. Dat komt mooi uit, want laten we nu net in de tijd van het jaar zijn aanbeland waarin de meeste mensen schrijven. En dan heb ik het natuurlijk over Het Sinterklaasgedicht! Voel jij ook al de druk om met een goed gedicht op de proppen te komen? Maar moet je het alleen nog even schrijven? Vreest niet: ik geef je mijn beste tips voor een origineel gedicht!

1 Kies een ander rijmschema

De meeste Sinterklaasgedichten worden geschreven in een vrij standaard rijmschema: ABCB of AABB. Probeer eens iets anders, bijvoorbeeld een ouderwetse limerick of een sonnet. Of, als degene voor wie je het gedicht schrijft echt kunstzinnig is aangelegd: leef je uit op een haiku. Of liever meerdere haiku’s, anders is het voorlezen wel erg snel klaar.

2 Schaam je niet voor het gebruik van een rijmwoordenboek

Ook ik schrijf mijn jaarlijkse Sinterklaasgedicht gewoon met een rijmwoordenboek erbij. Er zijn simpelweg teveel rijmwoorden waar ik uit mezelf niet op zou komen. Door het gebruik van een rijmwoordenboek kom je op ideeën die je zelf nooit zou hebben bedacht, en leg je links die je anders nooit zou hebben gelegd. Ik maak zelf graag gebruik van Rijmwoordenboek.nl. Het ziet er inmiddels nogal gedateerd uit, maar ik vind het heel fijn werken.

3 Parodieer een Sinterklaasliedje

Voor een vriendin die geregeld gedoe had met haar fiets, schreef ik eens een parodie op Zwarte Piet ging uit fietsen. Ik vind het nog steeds een van mijn best gelukte Sinterklaasgedichten. Doordat de melodie en het ritme al bekend zijn, slaat zo’n gedicht ook goed aan bij andere toehoorders en loop je minder kans dat je rijmsels al voorlezend worden verhaspeld.

8196631588_424448a5fd_o
4 Bereid je gedegen voor

Bij sommige van de vriendinnen met wie ik jaarlijks Sinterklaas vier, leeft het feest het gehele jaar door. Als iemand iets onhandigs doet of een grappige ervaring vertelt, wordt er al snel gezegd: ‘Pas op, Sinterklaas luistert mee!’ Van één vriendin doet zelfs het gerucht de ronde dat ze het hele jaar door aantekeningen maakt in een opschrijfboekje. Wiens lootje ze uiteindelijk ook trekt, ze heeft altijd genoeg materiaal om een leuk gedicht te schrijven.

5 Schrijf geen gedicht

Ja, je leest het goed. Schrijf eens geen gedicht, maar iets heel anders. Bijvoorbeeld een kort verhaal, een liedje, een komische brief of een script voor een sketch die ter plekke kan worden uitgevoerd. Dit is vooral leuk als je schrijft voor iemand met gevoel voor humor, die wel houdt van iets dat anders is dan anders. Of als je gewoon de pest hebt aan dat eeuwige gerijm.

Hopelijk heb ik je hiermee wat inspiratie kunnen schrijven voor een origineel Sinterklaasgedicht. Veel plezier met dichten, en maak er iets moois van!

Goede schrijftip van auteur Jess Walter

Schrijfambities? Learn from the best, en lees veel interviews met schrijvers. Ook al pakt elke schrijver de dingen weer op z’n eigen manier aan, vaak kun je uit zo’n interview toch minstens één goeie tip halen. Of anders op z’n minst iets dat je inspireert. Los daarvan vind ik het ook altijd gewoon leuk om te lezen over de werkwijze van iemand anders.

Vorige week had ik toevallig een pareltje van een interview te pakken. Het stond als cadeautje achterin Schitterend ruïnes van Jess Walter (aanrader trouwens!). Ik stuitte op dit fragment:

Ik ben meestal met drie of vier dingen tegelijk bezig, een paar verhalen, soms zelfs twee romans, en als ik vast kom te zitten ga ik gewoon verder met iets anders. Dat doe ik vooral om te zorgen dat ik achter mijn bureau blijf zitten – en in de loop der jaren heb ik gemerkt dat ik zo niet alleen productiever ben, maar ook dat ik me minder zorgen maak als ik op een doodlopend spoor zit (en je komt altijd op een doodlopend spoor). […] Als dit niets wordt, ga dan verder met iets anders. Mijn vader heeft veertig jaar in een aluminiumfabriek gewerkt. Ik geloof niet dat hij ooit met een ‘aluminium-block‘ kampte.

Eigenlijk omschrijft Walter hier wat ik het afgelopen jaar al de hele tijd aan het doen ben. Beginnen aan een project, het hier op mijn blog aankondigen, vastlopen, met iets anders beginnen, dat vervolgens hier op mijn blog aankondigen, en vervolgens natuurlijk toch weer verder willen met het eerste project … ik begon me te ergeren aan mijn onvermogen om me bij één ding te houden, en me te schamen voor mijn wispelturigheid. Maar wat blijkt? Het kan dus ook gewoon een werkwijze zijn, een manier om bezig te blijven. En aangezien er van Jess Walter inmiddels het nodige gepubliceerd is, komt er ook op deze manier blijkbaar nog van alles af.

Heerlijk, toch? Ik voelde me echt bevrijd toen ik dat las. De verhalen die nu stilliggen, hebben misschien gewoon even de tijd nodig om te rijpen. Jess Walters’ boek Schitterende ruïnes is ontstaan gedurende een periode van vijftien jaar. En nu is het een bestseller. Voor iedereen die nog van alles op de plank heeft liggen: er is dus nog hoop. En voor iedereen die wacht op iets nieuws van mij: houd vol. Ik ben met meerdere dingen bezig. Omdat ik mezelf en mijn wisselvalligheid inmiddels ken, wil ik er even niet meer over zeggen. Maar geloof me: jullie geduld zal worden beloond!

Foto: Marlin van der Veen

Foto: Marlin van der Veen

Onmisbare inspiratietool: het moodboard

Ik hartje moodboards! Al jaren maak ik regelmatig collages, en ik vind het nog steeds één van de leukste en nuttigste dingen om te doen. Of ik nou bezig ben met een nieuw verhaal, een verhuizing, een update van mijn kledingstijl of gewoon zin heb om mooie afbeeldingen te verzamelen: van mijn moodboards word ik elke keer weer blij. En ja, ik ben een groot liefhebber van Pinterest, maar uiteindelijk gaat er voor mij niets boven een ‘echt’ moodboard van papier.

Wie op dit moment in mijn werkhoekje komt, zal waarschijnlijk denken dat ik compleet geobsedeerd ben door het huwelijk. Ik heb namelijk net een moodboard van bruidsjurken gemaakt boven mijn bureau. Maar ook al vind ik alle jurken prachtig, ik hoef er niet per se binnenkort zelf één aan. Ik heb dit moodboard gemaakt om een andere reden: één van de hoofdpersonen van mijn kersverse verhaal heeft een eigen bruidsatelier. En ik heb gemerkt dat ik tijdens het schrijven naar goede voorbeeldjurken wil kunnen kijken, anders schiet het niet op met mijn beschrijvingen.

Maar hoe maak je nu een goed moodboard? Het begint allemaal met de voorbereiding: zorg dat je een stapeltje tijdschriften in huis hebt waaruit je naar hartenlust plaatjes kunt scheuren. Ik had dit keer maar één tijdschrift nodig: een duimdikke Bruid & Bruidegom met een extra katern vol bruidsmode in het midden. Maar voor de meeste moodboards spaar ik van tevoren wat tijdschriften op. Goed excuus om er weer een paar te kopen 😉

Het kiezen van de afbeeldingen die je gaat gebruiken, kun je volgens mij het best op gevoel doen. Kies plaatjes die je op het eerste gezicht aanspreken. Wanneer je er over moet nadenken en redenen gaat zoeken waarom dit plaatje in je moodboard past, is het geen liefde op het eerste gezicht. Deze afbeeldingen vallen bij mij uiteindelijk vaak alsnog af wanneer ik de afbeeldingen ga rangschikken, omdat ze er toch niet tussen blijken te passen.

Heb je genoeg afbeeldingen verzameld, dan begint het spannendste: het rangschikken. Soms doe ik dit eerst los en schuif ik nog wat. Mijn bruidsjurken-moodboard maakte ik met masking tape op de muur, dus dit keer moest ik de afbeeldingen direct bevestigen. Het voordeel van masking tape is gelukkig wel dat je het makkelijk kunt losmaken als je toch nog iets wilt veranderen, zonder dat je de muur beschadigt. Daarom ben ik ook zo dol op dit spul.

En nu hangt het er: een enorm inspiratie-board met allerlei verschillende jurken die ik kan gebruiken om te beschrijven. Ziehier het resultaat:

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nu is er nog één ding waar ik wel heel benieuwd naar ben: Berends reactie als hij straks thuiskomt…

Gastblog Kelly: 7 manieren om te beginnen met schrijven

In het kader van NaNoWriMo hebben schrijfcoach Kelly Meulenberg en ik allebei een artikel voor elkaars blog geschreven. Daarom is Kelly deze week aan het woord hier, en geeft ze je tips om – eindelijk? – te beginnen met schrijven. Mijn artikel op Kelly’s website lees je hier

7 manieren om te beginnen met schrijven
door Kelly Meulenberg

Loop jij – net als Eline en ik vroeger – rond met de droom om een verhaal te schrijven? Een mooie tekst waarin jij je ideeën of dromen deelt met honderden lezers? Maar durf je niet te beginnen of nooit iets af te maken? Dat is niet raar.

Een verhaal schrijven is ontzettend uitdagend voor je hoofd én je hart. Er zijn zoveel technieken en ‘regels’ dat je makkelijk door de bomen het bos niet meer kan zien. En als je dan eenmaal alles aan het papier hebt durven toevertrouwen, moet je met de complimenten en kritiek van je lezers leren omgaan.
Maar ik weet dat je jouw droom werkelijkheid wilt maken, anders zou je dit artikel niet lezen 🙂 Daarom geef ik je zeven verschillende manieren om te beginnen met schrijven, de een iets kleiner en voorzichtiger dan de ander. Lees ze door en kies een of twee manieren waar jij enthousiast van wordt!

20151112_kelly

1. Houd een dagboek bij
Schrijven en lezen zijn fantastische manieren om het leven van iemand anders te ervaren. Maar hoe kun jij je in iemand anders verdiepen, zonder dat je goed in contact staat met je eigen gevoelens, angsten en wensen? Een dagboek helpt je om jezelf beter te leren kennen.
Probeer het een paar weken en je merkt dat je op een goudmijn aan verhaalideeën, levensvragen en –lessen zit, die je altijd kunnen inspireren. Zelfs als je een fantasy-boek wilt schrijven.

2. Schrijf brieven
Door alle mailtjes, appjes en Facebook-berichten zou je bijna vergeten hoe leuk handgeschreven post is. Stuur eens een mooie brief of kaart naar een vriendin of familielid. Je zult zien dat je mensen ontzettend blij kan maken met jouw woorden – en daarvoor hoef je echt geen meterslang epistel te pennen.

3. Speel met schrijfoefeningen
Op internet en in de bieb zijn ontzettend veel schrijfoefeningen te vinden, die je helpen om nieuwe ideeën op te doen of bepaalde technieken onder de knie te krijgen. Zoek er eens een paar op, bijvoorbeeld op mijn blog, en neem een uurtje de tijd om ermee te spelen.
Omdat je een opdracht krijgt, word je vanzelf gedwongen om anders naar schrijven te kijken en verras je jezelf met onverwachte inspiratie en mooie zinnen.

4. Steel van andere teksten
Nee, je mag natuurlijk niet letterlijk kopiëren, maar je kunt je wel door andere teksten laten inspireren. Zoek in de krant naar een opvallend nieuwsbericht en probeer het verhaal erachter te vertellen. Wat is er gebeurd, wie heeft het gedaan en waarom deed hij of zij dat?
Je kunt ook de eerste drie zinnen van een lievelingsverhaal of –boek overschrijven en daarna zelf verder gaan. Wat vind jij dat er moet gebeuren?

5. Lees over schrijven
Om goed te schrijven, moet je veel lezen. Hoe meer verschillende soorten teksten, hoe beter! Lees eens een boek over schrijven. Je leert ervan én je krijgt jeuk om zelf aan de slag te gaan. Stephen King’s boek ‘On Writing’ vind ik verplicht huiswerk voor alle (beginnende) schrijvers.

6. Volg een schrijfcursus
Ben jij iemand die graag in het diepe springt? Geef je dan op voor een schrijfcursus. Onder begeleiding van een expert doe je stap voor stap de benodigde kennis op en krijg je feedback op je teksten. Omdat je tijd moet maken voor je lessen, train je jezelf meteen in regelmatig schrijven.
Een cursus is een supersnelle manier om je vaardigheden en zelfvertrouwen als schrijver te ontwikkelen, maar het kan even duren voor je de juiste cursus, met de juiste begeleiding, voor de juiste prijs hebt gevonden. Vraag jezelf dus goed af wat je zoekt. Mail me op info@kellymeulenberg.com als je er over wilt sparren (ik smeer je niks aan, I promise 🙂 ).

7. Volg een schrijfworkshop
Als je de kriebels krijgt van een hele cursus, doe dan eens mee aan een schrijfworkshop of schrijfmiddag. Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen en leren in één enkele middag. Ook hier geldt dat het aanbod best groot is. Vraag jezelf af wat je wilt: over een specifiek onderwerp leren of gewoon een middagje lekker schrijven?

Besluiten dat je jouw droom gaat waarmaken is al de helft van het werk. Welke manier je ook kiest, kom in actie en geniet van de ontdekkingsreis. Laat me weten voor welke manier je gaat, ik moedig je graag aan!

Zo maak je een opzet voor je boek

Je wilt niet weten hoe vaak ik in het verleden ‘gewoon ben begonnen’ met het schrijven van een boek. Met de nadruk op ‘begonnen’, want al die beginnetjes werden nooit afgemaakt. Ze zullen vast wel bestaan hoor, die schrijvers die op een dag beginnen met schrijven wel zien waar het schip strandt. En dat dat schip dan dus niet strandt, maar uiteindelijk netjes een haven in tuft. Toch geloof ik dat het merendeel van de schrijvers echt baat heeft bij een wat meer gestructureerde aanpak. Vandaag vertel ik je hoe je dat zou kunnen doen.

1. Het idee
Het begint met het uitwerken van je idee (of ideeën). Ik begin graag op papier. Ik schrijf mijn eerste idee op en kladder er van alles bij. Ik laat het steeds even liggen tot me weer iets nieuws invalt dat ik erbij kan schrijven. Dit kan dagen zo doorgaan. Drukke dagen voor mijn onderbewuste, dat de hele tijd bezig is. Als mijn idee is uitgegroeid tot een min-of-meer helder plan, ga ik achter mijn computer zitten en schrijf ik een synopsis: een samenvatting van wat een nieuw boek zou kunnen worden. Hieraan schaaf ik net zo lang tot ik tevreden ben. Zie ook: de vijf fases van een nieuw idee.
Als je zin hebt, kun je ook een moodboard maken van je idee. Pak er een stapel tijdschriften bij en knip alle plaatjes uit die jou aan je verhaal doen denken. Je kunt ze op een groot vel plakken dat je bij je werkplek hangt, of zoals ik in een grote dummy waarin je al je moodboards bij elkaar verzamelt. Natuurlijk kun je je moodboard ook op de computer maken, bijvoorbeeld met behulp van Pinterest. Als je nog niet wilt dat de hele wereld meekijkt met jouw kakelverse project, biedt Pinterest ook de mogelijkheid om een board te maken dat alleen jij kunt zien.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

2. Proefhoofdstukken en personages
Als je zeker weet dat je verder wilt met je verhaal, staan je twee dingen te doen: het schrijven van een paar proefhoofdstukken en het uitwerken van je personages. Ik vind het prettig om in het begin te spreken van ‘proefhoofdstukken’ in plaats van meteen ‘voor het echie’ te gaan. Het kan namelijk gebeuren dat je tijdens het schrijven merkt dat je idee toch niet van de grond komt. Tegelijkertijd is het fijn om alvast wat uitgewerkte personages te hebben, dat schrijft lekkerder en komt de kwaliteit van je eerste hoofdstukken meteen ten goede. Maar waar kun je nou het best mee beginnen?
Dit zal voor iedereen anders zijn, maar ik ben momenteel met allebei tegelijk bezig. Dat werkt heel fijn. Ik bedenk een opzet voor een hoofdstuk, werk het karakter van het hoofdpersonage van dat hoofdstuk uit en schrijf vervolgens het hoofdstuk. Op deze manier kan ik meteen testen of ik het karakter voldoende heb uitgewerkt en of het lekker uit de verf komt. Voor het uitwerken van de karakters gebruik ik momenteel de checklist uit Schrijven, kreng! van Lisette Jonkman, die is erg handig! Zie ook mijn review van dit boek.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

3. Hoofdstukplanning
Je bent nu bezig je hoofdpersonages en hun wereld langzaam te leren kennen. Introduceer niet teveel personages tegelijk, maar laat ze een beetje aan elkaar wennen en laat er steeds eentje bij komen waar je dan weer een karakterdossier van maakt. Op die manier kun je er zelf ook rustig in komen. Wanneer je een goed beeld van je verhaal hebt en je een aantal proefhoofdstukken hebt geschreven, kun je wat meer aan de lange termijn gaan denken en een hoofdstukplanning maken, waarin je kort omschrijft wat er in de komende hoofdstukken aan bod moet komen en waar het conflict in zit.
Ik plan zelf altijd ongeveer tien hoofdstukken vooruit. Natuurlijk weet ik hoe het verhaal globaal moet verlopen en hoe het moet eindigen, dankzij mijn synopsis. Maar ik vind het fijn om de precieze invulling een beetje aan mijn personages over te laten. Naarmate ik hen beter leer kennen, weet ik ook beter hoe ik het hen zo moeilijk mogelijk kan maken, gna gna gna.

Op deze manier creëer je langzaam de wereld van je boek, een soort landkaart in je hoofd. Neem er lekker de tijd voor, want dit is de leukste fase. Je kunt nu nog alle kanten op en je kunt nog makkelijk dingen omgooien als je toch wat anders wilt. Vergeet niet ervan te genieten!

1 2