Switch is verschenen!

Hoera! Dit weekend werd eindelijk die felbegeerde doos met boeken bezorgd: de door mij bestelde exemplaren van mijn boek Switch! Dat betekent dat het boek nu leverbaar is en ook door jullie kan worden besteld. Het is nog niet overal zichtbaar, maar je kunt het in ieder geval hier bestellen.

Je kunt kiezen uit twee versies: paperback of e-book. De paperback kost € 18,95, het e-book kost € 3,99. Als je de paperback bestelt, wordt deze speciaal voor jou gedrukt. Dat duurt een paar werkdagen, maar dan heb je ook een boek dat speciaal voor jou is gemaakt!

En wat was het weer fijn om mijn eigen boek in handen te houden. Er is een heel proces voorafgegaan aan de publicatie van Switch, en daarom ben ik nu extra blij dat het boek er is. Ik hoop dat ook jullie er allemaal van zullen genieten!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Switch: van manuscript naar boek + voorpublicatie

Ik zal niet beweren dat het zelf uitgeven van een boek iets was daarvan ik dacht: doe ik effe. Maar toegegeven, misschien dacht ik toch wel een heel klein beetje zoiets. Ik had al een titel, een manuscript, een website en een auteursfoto, hoeveel werk kon het verder nou helemaal zijn? Nou, je raadt het al: toch nog best veel!

Het uitgeven is gelukkig wel een enorm leuk proces waarvan ik weer een heleboel leer, dus je hoort mij niet klagen. Ik vind ook het superfijn dat ik nu de tijd heb om dit echt goed aan te pakken. In dit artikel vertel ik jullie wat er zoal moet gebeuren om van het manuscript Switch een echt boek te maken.

NB: ik werk met Brave New Books, en dit is een verslag van hoe het bij deze aanbieder in z’n werk gaat. Waarschijnlijk gaat het bij andere aanbieders weer net anders.

Publicatie info: decisions, decisions…
Het begint allemaal heel makkelijk: je vult de titel van je boek in en je naam. Maar daarna is het natuurlijk ook de bedoeling dat je iets meer over jezelf vertelt; hiervoor is het vak Over de auteur in het leven geroepen. Vervolgens moet je het formaat van je boek kiezen, de papiersoort en of je de kaft mat of glanzend wilt hebben. Grote beslissingen dus, die bepalen hoe je boek eruit komt te zien. Ik schreef de auteursinfo en de info over het boek eerst in een los bestand. Zo kon ik er rustig over nadenken zonder de druk te voelen van ‘ik moet hier nu iets invullen’. Bovendien is het natuurlijk heel handig om alle informatie bij elkaar te hebben in één bestand.

Het binnenwerk: kopiëren, plakken en controleren
Als je het formaat van je boek bepaald hebt, kun je een Word-sjabloon downloaden voor het binnenwerk. Hierin kun je je manuscript invoeren. Omdat ik zowel een paperback als een e-book uitgeef, moet ik het invoerwerk voor elke versie apart doen. En dat is dus geen kwestie van: alles selecteren en plakken. Als je wilt dat het binnenwerk er tiptop uitziet, kun je het best elk hoofdstuk apart kopiëren en plakken zonder de oude opmaak mee te nemen. Daarna moet je elk hoofdstuk controleren en waar nodig opnieuw opmaken. Ook kun je dan meteen controleren of alles mooi op de pagina staat en of er geen rare afbrekingen zijn.

Omslag ontwerpen: klinkt heel easy… 
… maar dat is het natuurlijk niet! In eerste instantie ging ik aan de slag met de omslag-ontwerper op de website van Brave New Books, maar echt warm werd ik niet van mijn ontwerp. Gelukkig bood Berend die avond aan om een omslag te ontwerpen. Daar is hij nu mee bezig, en het wordt mooier en mooier. Ik ben echt enorm blij met hoe het eruit komt te zien en hij vindt het zelf gelukkig ook erg leuk om te doen. Als het omslag af is, gaan we het uploaden op de website en een proefexemplaar van de paperback bestellen, om zeker te weten dat het omslag er in het echt net zo mooi uitziet als op het scherm. Er is ook nog een proefexemplaar onderweg van de vorige, door mij ontworpen versie. Dat is straks een collector’s item!

Berend is druk bezig met het ontwerpen van het omslag.

Berend is druk bezig met het ontwerpen van het omslag.

Een mock-up van het omslag. Dat ziet er opeens al heel echt uit!

Een mock-up van het omslag. Dat ziet er opeens al heel echt uit!

Na de publicatie: plannetje maken
Als alles loopt zoals ik het nu in gedachten heb, is er in de eerste week van oktober een echt boek, met een papieren versie een een e-book versie. Dan begint er een nieuwe fase, waarin ik moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat Switch er is. Voor die fase ga ik deze week alvast een plan maken. Wie ga ik allemaal op de hoogte stellen, en op welke manier ga ik dat doen? Ga ik recensie- en presentexemplaren versturen, en zo ja, naar wie? Hoeveel auteursexemplaren bestel ik? Dat zijn allemaal dingen om goed over na te denken. Zo kan ik meteen in actie komen als Switch er is.

Vertraging maar… een voorpublicatie!
Ik had natuurlijk eigenlijk beloofd dat Switch in september zou verschijnen, en zoals het er nu uitziet, gaat dat net niet lukken. Maar ik geef liever iets later een boek uit dat helemaal goed is, dan dat ik dingen ga overhaasten. Wel licht ik alvast een tipje van de sluier op: je kunt nu alvast de eerste twee hoofdstukken lezen! Veel leesplezier, en laat me weten wat je ervan vindt!

Over selfpublishing en perfectionisme

Twee weken geleden vertelde ik jullie dat ik heb besloten mijn manuscript Switch zelf te gaan uitgeven. Dat moet volgende maand gaan gebeuren. En dat is eigenlijk best vlug! En ook best spannend!

Want nu ik heb besloten dat iedereen Switch mag lezen, wil ik natuurlijk ook dat dat een beetje een plezierige leeservaring wordt. Of, om maar gewoon de waarheid te spreken: sinds ik heb bekendgemaakt dat Switch er komt, ben ik weer behoorlijk in de greep van mijn perfectionisme. Want het moet natuurlijk wel een Heel Erg Leuk Boek worden.

En al die dingetjes die ik bij de eerste herlezing zag als ‘een heel klein beetje storend voor mij misschien, maar verder valt het vast niemand op’ zie ik nu als vreselijke onvolkomenheden die eruit moeten, NU! Dit personage moet echt nog wat meer worden uitgediept. Deze scène moet helemaal opnieuw. En ja hoor, daar zit ik alweer een compleet hoofdstuk te herschrijven.

Foto: Marlin van der Veen

Foto: Marlin van der Veen

Terwijl: had ik eigenlijk niet besloten dat Switch in principe al goed genoeg was? Dat ik alleen nog wat kleine dingetjes zou verbeteren? Dat ik het juist op kleine schaal zou uitgeven omdat het in principe al af was, en ik alleen maar wilde dat de mensen die het nog wilden lezen, daar de mogelijkheid toe zouden hebben? Ja, dat was het plan. Maar het blijkt een beetje moeilijk om me daar in de praktijk ook aan te houden.

Net als de vorige keer vind ik het weer heel lastig om het idee los te laten dat het allemaal nog beter kan en moet. Dat zal elke schrijver waarschijnlijk wel herkennen. Het is maar goed dat ik jullie al heb beloofd dat ik het boek in september uitbreng, anders zou ik er zo nog een half jaar aan schaven. En dat wilde ik nu juist niet.

Dus: ik ga er zeker nog wel wát aan schaven, en als ik de tijd heb om hier en daar nog wat te herschrijven, zal ik dat zeker niet laten. Maar in september verschijnt Switch. Met of zonder kleine onvolkomenheidjes. Moedig voorwaarts dus!

Eindelijk op komst: Switch!

Wat doe je wanneer je lezers weer eens iets nieuws van je willen lezen, en jij een compleet ongepubliceerd manuscript op je computer hebt staan? Precies: dan zorg je ervoor dat dat manuscript alsnog verschijnt in boekvorm. Omdat Switch nou eenmaal zo goed als af is en ik het té zonde zou vinden als het nooit zou worden gelezen, heb ik me verdiept in de mogelijkheden voor selfpublishing. Ik heb een platform gevonden dat me aanspreekt, en dus durf ik nu met zekerheid zeggen dat Switch er komt!

Switch is het manuscript dat ik schreef toen Dubbelspel net in de winkels lag. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het zou verschijnen in de zomer van 2015. Maar de markt veranderde en de uitgeverij veranderde van gedachten. Switch zou op de huidige boekenmarkt niet genoeg opbrengen om uitgave de moeite waard te maken. Ik deed nog een poging het verhaal te herschrijven, maar al snel voelde het niet meer van mezelf. In overleg met de uitgeverij trok ik de stekker uit het hele project.

Lezers die mijn blog al langer volgen, hebben dit allemaal meegemaakt, en ook de worsteling die volgde. Experimenteren met andere genres, twijfels, probeersels en pogingen: we zijn inmiddels ruim een jaar verder en een nieuw boek is er nog steeds niet. Maar Switch is er nog steeds wél. Het stond al die tijd geduldig op mijn harde schijf, helemaal af en in principe publicabel.

Ik besloot dat ik wilde kijken wat ik zou kunnen doen om dit manuscript zelf te publiceren. Eerst herlas ik het helemaal, om te kijken of ik het überhaupt goed genoeg vond voor uitgave. Ik kon er nu met afstand naar kijken en het zien zoals het was: gewoon een leuk boek, met plezier geschreven en zeker geschikt om met plezier te worden gelezen. Qua stijl en setting lijkt het op Dubbelspel, maar het verhaal staat helemaal op zichzelf. Het gaat over twee heel verschillende vriendinnen die met elkaar van leven ruilen, en die daarbij natuurlijk van alles tegenkomen dat ze niet hadden verwacht.

Eerst wilde ik het boek alleen als e-book beschikbaar maken, en dan het liefst gewoon simpel, via mijn eigen site. Maar al snel stuitte ik op het platform Brave New Books. Bij hen kun je als schrijver je eigen boek uitgeven, zowel als e-book als via printing on demand, kortweg POD. Hierbij wordt een boek pas gedrukt als iemand het bestelt. Het is dus niet zoals bij uitgeven in eigen beheer, waarbij je als schrijver een flinke financiële investering moet doen en je het risico loopt om met vijfhonderd onverkochte boeken te blijven zitten.

POD vraagt geen investering en is dus een veilige en milieuvriendelijke manier om een boek beschikbaar te maken. Ik heb besloten om Switch als e-book en als fysiek boek uit te brengen. Het leuke van Brave New Books is dat ze samenwerken met Bol.com, zodat Switch ook daar gewoon beschikbaar zal zijn. Desgewenst kun je als schrijver tegen betaling ook hun hulp inroepen met redactie en/of marketing en promotie. Ik ben in eerste instantie niet van plan dit te doen, maar het is fijn dat het kan.

Toen ik las wat de mogelijkheden waren, begon ik helemaal te tintelen van enthousiasme en spanning. Wow, ik kan dit gewoon helemaal zelf doen! Razendsnel evolueerde mijn idee van ‘een e-book beschikbaar maken via mijn site’ tot ‘zelf een boek uitgeven’. Los van het resultaat en wat ik er eventueel mee zou kunnen verdienen, lijkt het me gewoon heel erg leuk om dit eens te proberen. En ook spannend, natuurlijk: ook dit verhaal ligt me na aan het hart, en ook hier gaan mensen iets van vinden. Deze blog dient dus ook een beetje als stok achter de deur, zodat ik niet meer kan terugkrabbelen!

Momenteel ben ik bezig nog wat wijzigingen aan te brengen in het manuscript. Het is grappig hoe snel details gedateerd kunnen raken: dingen die ik twee jaar geleden nog hip vond, vind ik nu echt passé. Ik ben dus bezig het geheel wat tijdlozer te maken, zodat dit verhaal even mee kan. Als ik klaar ben met de wijzigingen, wordt het gelezen door een meelezer om de laatste foutjes eruit te pikken. Daarna begint het hele proces om er een echt boek van te maken, en daar komt natuurlijk ook nog het één en ander bij kijken. Al met al verwacht ik dat Switch in september zal verschijnen.

Nog even hard werken voor mij dus, gelukkig ben ik toch al getrouwd met mijn laptop. En voor jullie dus nog even geduld, maar een troost: ik zal jullie natuurlijk op de hoogte houden van mijn schreden op het pad der selfpublishing. Wordt vervolgd!

cup-of-coffee-1280537_1920